Τρίτη 19 Μαΐου 2009

eurovision - the SONG contest

Την καλησπέρα μου σε όλους. Απόψε θα ασχοληθώ με την eurovision. Θα την δω όμως με άλλο μάτι, από άλλη σκοπιά. Το γιατί χάσαμε και δεν πήραμε την πρώτη θέση δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Εξάλλου το έχουν αναλύσει όλοι, ακόμα και ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ μάκης. Τι να πω εγώ μετά;

Εγώ θέλω να σταθώ στον κόσμο που πηγαίνει να παρακολουθήσει αυτό το πανηγύρι από κοντά.
Και όταν λέω πανηγύρι, δεν θέλω να θίξω το θεσμό. Απλά, έτσι πρέπει να το βλέπεις. Δεν χάνεις την εθνική σου περηφάνια ούτε χάνουμε λεφτά. Ένας απλός διαγωνισμός είναι.

Ο κόσμος λοιπόν αυτός, είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτός ο θεσμός. Πάνε εκεί με τις σημαιούλες τους, κάνουν τον χαβαλέ τους, μιλάνε με τους ξένους, αγκαλιάζονται μεταξύ τους, χορεύουν σε κάθε τραγούδι, επικροτούν κάθε εμφάνιση της κάθε χώρας και στην τελική, με λίγα λόγια, περνούν όμορφα. Θα στεναχωρηθούν αν δεν κερδίσει η χώρα τους αλλά μέχρι εκεί. Ποτέ δεν πρόκειται να προβούν σε ακρότητες και ποτέ δεν πρόκειται να γιουχάρουν τον αντίπαλο. Δηλαδή μιλάμε για τις ιδανικές συνθήκες διεξαγωγής ενός διαγωνισμού.

Αντιθέτως, εδώ στην μικρόμυαλη Ελλάδα, χτυπιόμαστε μεταξύ μας αν δεν κερδίσει η αγαπημένη μας ομάδα. Σκοτώνουμε ανθρώπους επειδή απλά τυγχάνει να υποστηρίζουν άλλη ομάδα. Αποδοκιμάζουμε τον εθνικό ύμνο των άλλων χωρών. Βάζουμε λυτούς και δεμένους για να βγούμε πρώτοι. Ψηφίζουμε "έξυπνα".

Εκεί δεν έχει τέτοια. Εκεί θα δεις τον Έλληνα αγκαλιά με τον Τούρκο. Θα δεις τον Κύπριο αγκαλιά με τον Τούρκο. Εκεί θα δεις ότι σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.
Σημασία έχει να πας για μια εβδομάδα και να περάσεις καλά.

Εδώ σημασία έχει να βγούμε πρώτοι. Να μας λένε οι αδερφές ατάλαντες να ψηφίσουμε έξυπνα. Τι σημαίνει ψηφίζω έξυπνα; Είναι διαγωνισμός και πρέπει να κερδίσει ο καλύτερος. Και αν ο καλύτερος είναι Σκοπιανός, αυτός πρέπει να κερδίσει. Η πολιτική δεν χωράει στη μουσική. Η μουσική όμως χωράει στην πολιτική.

6 σχόλια:

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 19 Μαΐου 2009 στις 1:59 π.μ.  

Εγώ θα σταθώ σε αυτό που είπες ότι "δεν χάνουμε λεφτά".
Χάνουμε λεφτά! Και μάλιστα πολλά!
900.000 ευρώ μας κόστισε όλους εμάς ο Καλημέρης, οι Μαγγίρες και όλος ο Θίασος...
Δικά μας λεφτά είναι.Συνεπώς ναι, τα χάνουμε!

Όλα Free 19 Μαΐου 2009 στις 4:54 π.μ.  

Τα 25 λεπτα που αναλογουν σε καθε νοικοκυριο - αν υποθεσουμε οτι στην Ελλαδα εχουμε 4.000.000 νοικοκυρια - δεν ειναι τιποτα μπροστα σε αυτα που μπορεις να αποκομισεις απο ενα διαγωνισμο.

Μπορεις να προβαλεις τη χωρα σου, τους καλλιτεχνες, τη μουσικη σου, τη φιλοσοφια σου, τα εθιμα σου, τα νησια σου. Και ολα αυτα συνεπαγονται ενα πραγμα: τουρισμος.
Ο τουρισμος συνεπαγεται: λεφτα

Τωρα, αν τα λεφτα αυτα επρεπε να πανε σε αλλα προσωπα και οχι τις Μαγγιρες ή αν τα λεφτα ειναι περισσοτερα απο οσα θα επρεπε, αυτο ειναι αλλο θεμα και συμφωνω μαζι σου.

Λεφτα χανεις για να δεις τα ματς του ΠΑΟ, του ΟΣΦΠ και του Αστερα Τριπολης. Και μαλιστα αυτα τα λεφτα πανε σε ομαδες που γινονται πιο δυνατες με αποτελεσμα την ανισορροπια στο πρωυαθλημα. Λεφτα χανεις για τον Σπ. Παπαδοπουλου για να καλει τα φιλαρακια του και να πινουν κρασια.

Οτιδηποτε μπορει να προαγει τον πολιτισμο μας στο εξωτερικο ειναι καλοδεχουμενο. Το αν γινεται σωστα ομως ειναι αλλη υποθεση.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 19 Μαΐου 2009 στις 11:56 π.μ.  

Δεν είναι μόνο τα 25 λεπτά.Σκέψου επί πόσα χρόνια γίνεται αυτό.Επίπλέον πληρώνουμε την ΕΡΤ έτσι και αλλιώς θέλουμε δεν θέλουμε.Έχουν διαφημίσεις,που απαγορεύεται, και μας πέρνουν και άλλα 25 λεπτά. Όταν διοργανώσαμε εμείς τον διαγωνισμό μας πήραν περισσότερο από 25 λεπτά.

Και τι ακριβώς αποκομίσαμε;Τίποτα.

Να αναφέρω επίσης ότι είχαμε το πιο ακριβό televoting της Ευρώπης.

Και δεν πιστεύω ότι η Eurovision προάγει τον πολιτισμό μας.

Το Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης ναι,το Φεστιβάλ κινηματογράφου ναι αλλά όχι η Eurovision.

Όλα Free 19 Μαΐου 2009 στις 12:25 μ.μ.  

Το γιατι πληρωνουμε την ΕΡΤ ειναι αλλο ερωτημα. Οπως σου ειπα συμφωνω. Και για τις διαφημισεις που λες.

Απο την αλλη, το φεστιβαλ Θεσσαλονικης δεν προαγει τον πολιτισμο μας. Τουλαχιστον σε ευρωπαικο επιπεδο. Στη μια περιπτωση μας βλεπουν εκατομυρια τηλεθαετες και στην αλλα καποιες χιλιαδες.

Επισης πιστευω το τραγουδι με το ζαμπον και τα λιπαρα που ειχε βγει πρωτο πριν λιγα χρονια, δεν ειναι πιο ποιοτικο απο το καρακιτσαριο που βλεπουμε στη eurovision. Ειμαστε τουριστικη χωρα και πρεπει να προσελκυσουμε τουριστες. Το αν γινεται σωστα ή οχι, σου ξαναλεω ειναι αλλο θεμα.

Στην τελικη θα στο θεσω αλλιως.
Αφου στα παιρνουν που στα παιρνουν, ειναι καλυτερο να ξοδευονται σε εναν διαγωνισμο τραγουδιου που τον βλεπουν πολλοι και ξεχνιουνται για λιγο απο τα προβληματα, παρα να μπαινουν στην τσεπη καποιου.

Τελος, και τα 2 εγχωρια φεστιβαλ που ανεφερες το μονο που προαγουν ειναι κακιστα τραγουδια και κακιστες ταινιες. Δειγμα του ποσο σοβαρα τις παιρνουν οι αρμοδιοι.

Ολοι οι θεσμοι αλλιως ξεκινησαν και αλλιως κατεληξαν

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 19 Μαΐου 2009 στις 12:44 μ.μ.  

Νομίζω ότι δεν έχουμε ανάγκη τη eurovision για τον τουρισμό μας.Έχουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και δυστυχώς τα έχουμε γραμμένα εκεί που δεν πιάνει ο ήλιος!
Όσο για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κάνεις λάθος ότι είναι εγχώριο ή ότι δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.
Θα προάγαμε ίσως τον πολιτσμό αμς αν τα τραγούδια ήταν Ελληνικά.Μουσικά και λεκτικά.
Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.
Εγώ λέω ότι και πολύ ασχοληθήκαμε με τον εν λόγω πανηγύρι.Γιατί πανηγύρι είναι!
Εκτός αν θεωρείς "πολιτισμό" μας την Καλομοίρα,τον Ρουβά και την Παπαρίζου.
Για τη Βίσση είναι αλλιώς.Αυτή είναι μουσειακό έκθεμα οπότε...

Όλα Free 19 Μαΐου 2009 στις 1:12 μ.μ.  

Το φεστιβαλ Θεσ/νικης φυσικα και ειναι αναγνωρισμενο. Περσι το επισκεφτηκε και ο Μαλκοβιτς. Το θεμα ειναι ομως η συμμετοχη των Ελληνικων ταινιων και ποσο σοβαρα το αντιμετωπιζουν οι αρμοδιοι εδω.

Και απλα οι Ελληνικες ταινιες ειναι κακιστες. Οι περισσοτερες, γιατι υπαρχουν και εξαιρεσεις. Με τασεις ψευτοκουλτουρας. Και μαλιστα εξωφθαλμης.

Τελος, επειδη ισως κουρασαμε, δεν ασχολουμαστε φιλε μου με την eyrovision αυτη καθ'αυτη.Ασχολουμαστε με τα οσα πρεσβευει και με οσα προβαλει.
Θα μπορουσαμε να κατσουμε να μιλαμε ωρες για ενα χαζο βιντεο. Αλλα σημασια εχει τι μηνυματα κρυβει και τι θελει να μας περασει.

Ο διαλογος ειναι υγεια και εμεις ειμαστε υγειεστατοι.