Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ "ΤΕΛΙΚΟ"


Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι τελικά "Ο μεγαλύτερος των Ελλήνων" σύμφωνα με την ψηφοφορία του ΣΚΑΪ. Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι είναι εξίσου μεγάλοι. Ποιόν να διαλέξεις; Τον Κλεισθένη που δημιούργησε τη Δημοκρατία; Θυμάται κανείς σε τι θέση ήτανε...; Τον Φειδία; Τον Περικλή; Αν κάτι μας έμεινε από όλη αυτή τη διαδικασία είναι το ότι ασχοληθήκαμε λίγο παραπάνω με αυτούς τους πραγματικά σπουδαίους ανθρώπους.

-Η παραγωγή ήταν πάρα πολύ καλή! Αξίζουν συγχαρητήρια στον ΣΚΑΪ.
Όμως εντόπισα και κάποια πλην:

-Κανένας από τους 3 φιλόσοφους δεν "διακρίθηκε".Όπως πολύ σωστά είπε κάποιος "αν ψήφιζαν οι ξένοι, ο Πλάτωνας θα έβγαινε 1ος".Δεν μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!

-Όπως σας είπα δεν μου άρεσε που χρησιμοποιήθηκαν όροι reality-show.Οι "7 χαμένοι", η "τελική 3άδα", "1ος,2ος,3ος" και πάει λέγοντας. Δεν μου άρεσε που η συζήτηση έγινε με όρους debate μεταξύ "οπαδών" του ενός με του άλλου. Επίσης δεν μου άρεσε η τραγική κοτσάνα που πέταξε ο κατά τα άλλα αξιόλογος κ.Βερέμης που παρομοίασε τον Περικλή με τον Μπους! Θέλοντας έτσι να μας πει ότι παρέλαβε μια ισχυρή Αθήνα και την κατέστρεψε προκαλώντας τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Όπως ακριβώς ο Μπους παρέλαβε μια δυνατή Αμερική και την ισοπέδωσε. Ατυχής παρομοίωση κ.Βερέμη...Επιεικώς ατυχής...

-Γέλασα με έναν κύριο ηλικιωμένο που δεν καταλάβαινε από τηλεοπτικό χρόνο και συνέχιζε ακάθεκτος να λέει αυτά που θέλει να πει ακόμα και όταν του έπαιρναν το λόγο! Δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του. Κάποια στιγμή από το πάθος του παραλίγο να του βγει και η μασέλα!Θεός!

-Σε τελική ανάλυση κρατάω τα καλά της όλης υπόθεσης που δεν είναι άλλα από τη γνώση για το έργο και τη ζωή τέτοιων Ελλήνων. Αφήνω στην άκρη τα στοιχεία του reality και στο μυαλό μου κανείς από αυτούς δεν είναι πιο πάνω από κανέναν.

Υ.Γ. Παπαχελά μια χαρά είσαι για τους Φακέλους! Δεν το έχεις αγόρι μου...

4 σχόλια:

Ανώνυμος,  19 Μαΐου 2009 στις 2:40 π.μ.  

θεωρώ πως ως Ελλάδα έπρεπε να έχουμε τους μ.Χ. σημαντικούς Έλληνες. Τους π.Χ. τους έχει καταγράψει η Ιστορία με τον μοναδικό της τρόπο.
Εξάλλου μπορεί να ήταν όντως καλύτερο να τους ταξινομήσουν κατα κάποιον τρόπο.
επιτεύγματα, ανακαλύψεις...
Η ελληνική ιστορία είναι εκείνη που ενέπνευσε και εμπνέει ακόμα και σήμερα.
Έυχομαι απλά αυτή να είναι η αρχή .
Λείπει κάτι τέτοιο απο την ελληνική τηλεόραση. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει θέμα συζήτησης στο μεσημεριανό/βραδυνό οικογενειακό τραπέζι.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 19 Μαΐου 2009 στις 2:53 π.μ.  

Εχεις απόλυτο δίκιο φίλε!
Δυστυχώς ασχολούμαστε με μικρά και ασήμαντα.
Κι όμως με αφορμή αυτό που είδα σήμερα έπιασα τον εαυτό μου να μιλάω με την οικογένειά μου για τον Πλάτωνα,τον Αριστοτέλη και τον Αλέξανδρο!
Αύριο ίσως συζητήσω και με κάποιον φίλο όπως τώρα μαζί σου.
Αν μας δίδαξαν κάτι οι αρχαίοι,μεταξύ άλλων,ήταν και η προσπάθεια κατάκτησης της αρετής.
Με διάλογο,κριτική σκέψη,νου και γνώση. Συνεπώς τέτοιες συζητήσεις που και που δεν βλάπτουν.
Μάλιστα "επιβάλλονται" θα έλεγα!Τις έχουμε πραγματικά ανάγκη σήμερα.
Σ'ευχαριστώ για το χρήσιμο και εύστοχο σχόλιό σου.

Myrto. 19 Μαΐου 2009 στις 11:06 π.μ.  

Προσωπικά διαφωνώ με τα αποτελέσματα των Μεγάλων Ελλήνων και έχω πολλές ενστάσεις όσον αφορά την ανομοιότητα των "υποψηφίων".
Πως μπορεί κάποιος να συγκρίνει τον Πλάτωνα με τον Αριστοτέλη τον Περικλή με τον Καποδίστρια τον Παπανικολάου με τον Κολοκοτρώνη????
Κατανοώ όμως την ανάγκη που υπάρχει να ακουστεί σε όλον τον κόσμο την ένθερμη υποστήριξη των Ελλήνων περί της Ελληνικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου η οποία αδίκως έχει αμφισβητηθεί.....
Αλλά από την άλλη πως μπορείς να αναδεικνύεις ως τον Μεγαλύτερο Έλληνα όλων των Εποχών έναν στρατηλάτη, έναν πολεμοχαρή πολεμιστή(Μπορεί να έναι Μέγας αλλα είναι πολεμιστής) και να περνάς σε δεύτερη μοίρα τους κυριότερους φιλοσόφους οι οποίοι έδωσαν ώθηση επί της ουσίας στον ανθρώπινο νου οχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και που χωρίς αυτούς αμφιβάλω εάν ο Μέγας Αλέξανδρος θα είχε γραφτεί στην Ιστορία.....

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 19 Μαΐου 2009 στις 12:04 μ.μ.  

Συμφωνώ σε αρκετά από αυτά που λες.
Όμως δεν ήταν ακριβώς "πολεμοχαρής πολεμιστής" όπως γράφεις.
Είναι γνωστό ότι πέρα από τις μάχες έκανε χιλιάδες πράγματα για τον πολιτισμό, ανάμεσά τους ίδρυσε την Αλεξάνδρεια με τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου,χαρτογράφησε νέες περιοχές,σεβάστηκε θρησκείες και έθιμα,διέδωσε την Ελληνική γλώσσα και το πνεύμα ως την Ινδία και άλλα πολλά.
Ωστόσο σίγουρα υπάρχει μια "ανομοιότητα" και σίγουρα οι διεθνείς εξελίξεις επέδρασαν ώστε να βγει ο Μέγας Αλέξανδρος. Άλλωστε δεν ονομάστηκε τυχαία Μέγας.Και όχι από εμάς αλλά από τους συγχρόνους του.
Αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου για τους φιλοσόφους. Πλάτωνας,Αριστοτέλης,Σωκράτης...Όπως είπα για μένα είναι όλοι Μεγάλοι.Τι Μεγάλοι...Τεράστιοι!