Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Κύπρος Νο 4 - Πανεπιστήμιο Κύπρου 2ο μέρος

Καλησπέρα σε όλους. Απόψε, για μια ακόμη φορά, θα ασχοληθούμε με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Αυτή τη φορά, χωρίς φωτογραφίες. Θα αρκεστείτε στα λεγόμενά μου. Ξεκινάμε.

Σίτιση: Οι Ελλαδίτες που φοιτούν στην Κύπρο, μια φορά το κάθε εξάμηνο, λαμβάνουν κουπόνια σίτισης Ένα κουπόνι για κάθε εργάσιμη ακαδημαϊκή μέρα. Το ποσό αυτή τη στιγμή, ανέρχεται σε 5,14 Ευρώ/ημέρα. Πιο απλά, για κάθε πλήρη εβδομάδα, χωρίς αργίες και εορτές, οι Ελλαδίτες λαμβάνουν κουπόνια σίτισης αξίας: 5 ακαδημ.μέρες Χ 5,14 = 25, 70 Ευρώ.


Το κάθε κουπόνι διαιρείται σε 2 των 2,57 ευρώ. Αυτό επετεύχθη μετά από αγώνες των Ελλήνων φοιτητών. Με μια μικρή κατάληψη δικαίωσαν τον αγώνα τους. Αυτό, γιατί δεν τους συνέφερε να λαμβάνουν ολόκληρο το κουπόνι. Ήθελαν να αγοράσουν έναν καφέ το πρωί και έπρεπε να δώσουν το κουπόνι. Ρέστα δεν δίνονται εκτός και αν είναι κάτω των 25-30 cents. Επομένως, έχαναν λεφτά. Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη ώστε να μοιραστεί το ποσό σε 2 ισάξια κουπόνια.

Επίσης, παλαιότερα τους ανάγκαζαν να αξιοποιούν ένα κουπόνι κάθε ημέρα. Δηλαδή, δεν τους επέτρεπαν να τα μαζεύουν ώστε να πάνε κάποια μέρα και να αγοράσουν πολλά πράγματα μαζί. Και αυτό άλλαξε. Μέσα από την κατάληψη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Όταν τελειώσαμε την βόλτα στα κτίρια του Πανεπιστημίου, πήγαμε να πάρουμε καφέ. Λέω στον φίλο μου: πρέπει κάποια στιγμή να πάμε και σε ένα Super Market να αγοράσουμε καμιά Κόλα και snacks για το βράδυ, μαζί με τις μπύρες.

Μου απαντάει: τι σε νοιάζει, από εδώ θα αγοράσουμε. Είναι και πιο φτηνά.
Γεμίζουμε λοιπόν 4 σακούλες, σοκολάτες, καφέ, χυμούς, πατατάκια. Νόμιζα θα πληρώσουμε 40 ευρώ. Βγάζει λοιπόν ο φίλος μου 6-7 κουπόνια, τα δίνει στον υπεύθυνο του κυλικείου και παίρνουμε και 20 cents ρέστα. Αυτή είναι ζωή.


Εστίες: Ότι ξέρατε για τις εστίες από τα Ελληνικά δεδομένα, ξεχάστε το. Κάθε φοιτητής το δικό του δωμάτιο. Ανά 6-7 φοιτητές, υπάρχουν κοινόχρηστες ντουζιέρες και τουαλέτες. Μην πάει ο νους σας στο κακό. Πιο καθαρές και από τα σπίτια μας. Επίσης, κουζίνα και καθιστικό με τηλεόραση και όλα τα απαραίτητα μαγειρικά σκεύη ώστε να διευκολύνεται ο φοιτητής.

Αυτή είναι η φτηνότερη έκδοση. Υπάρχει και ο όροφος με τα 2 δωμάτια και όλα τα προαναφερθέντα προνόμια. Απλά, πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω. Αλλά μην φανταστείτε τρελά ποσά. Προσιτά σε όλους.


Γυμναστήριο: Εδώ, ότι και να πω θα είναι λίγο. Μακάρι να είχα φωτογραφίες. Κανονικά δεν μπορούσα να μπω μέσα στο γυμναστήριο τη στιγμή που δεν είμαι φοιτητής. Αλλά σαν γνήσιος Έλληνας, έκανα την λαμογιά μου και μπήκα από την πίσω πόρτα.

2 τραπέζια Ping-Pong, τεράστια αίθουσα αερόμπικ, αίθουσα με βάρη, τένις δωματίου και ότι άλλο ψάχνει κανείς σε ένα γυμναστήριο. Για ένα τέτοιο γυμναστήριο, εδώ στην Ελλάδα, θα πληρώναμε 70 ευρώ συνδρομή Εκεί, είναι δωρεάν για τους φοιτητές.

Δείχνουν το καρτελάκι τους, παίρνουν ένα κλειδί για ντουλαπάκι ώστε να βάζουν τα προσωπικά τους αντικείμενα μέσα - δεν υπάρχει φόβος κλοπής αλλά ποτέ δεν ξέρεις- και ξεκινάνε για γυμναστική.


Οι ντουζιέρες απίστευτες. Από τα καλύτερα μπάνια που έχω κάνει. Απλά κάθεσαι και ευχαριστιέσαι το νερό να πέφτει από ψηλά και σπαταλάς όσο πιο πολύ νερό μπορείς, έστω και αν ξέρεις ότι αυτό κάνει κακό. Δεν μπορείς να συγκρατηθείς.

Τελικά, δεν μπορείς να κάνεις σύγκριση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και σε κάποιο Ελληνικό. Όταν οι δικοί μας κάνουν καταλήψεις για χαβαλέ και ψηφίζουν τα κομματόσκυλα για να περνάνε έτσι τα μαθήματα, οι Έλληνες στην Κύπρο κάνουν καταλήψεις για να βελτιώσουν την ποιότητα της διαμονής τους. Όλα τα άλλα είναι περιττά.


Υ.Γ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον φίλο και κουμπάρο, Παναγιώτη Πέτσα που με φιλοξένησε και με ξενάγησε στο Πανεπιστήμιο. Άντε και με το πτυχίο σε λίγους μήνες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος,  9 Μαΐου 2009 στις 4:41 π.μ.  

Νομίζω φέτος άρχισε να λειτουργεί και ένα τεχνολογικό ίδρυμα στη Λεμεσό που
είναι ακόμα καλύτερο απ όσο λένε γνωστοί μου ... Τι να πεις...

Ανώνυμος,  9 Μαΐου 2009 στις 11:37 π.μ.  

σα να βλεπω την περιγραφη του πανεπιστημιου Strathclyde at Glasgow, Scotland...
Ακριβως τα ιδια, οτι περιεγραψες παραπανω, εκτος απο τα κουπονια για τη σιτιση.
Γενικως ολα τα πανεπιστημια στην Σκωτια και στην Αγγλια (ακομα και μεσα στο Λονδινο) ειναι πολυ καλυτερα απο τα δικα μας...σε πολλα θεματα.