Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Κύπρος Νο 2

Ξεκινάμε από τον Στρόβολο για τα κατεχόμενα. Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή της θετικής πλευράς της ύπαρξης των Τούρκων στο ίδιο νησί.
Δεν ξέρω πως αισθάνονται οι Κύπριοι. Ξέρω πως αισθάνονται οι τουρίστες, καθώς είμαι ένας από αυτούς.

Περνάμε το Ελληνικό φυλάκιο και σταματάμε στο Τούρκικο. Εκεί, παίρνουμε ένα χαρτί που μας δίνουν. Γράφουμε το ονοματεπώνυμό μας, τον αριθμό της ταυτότητας και την εθνικότητα.
Τους το δίνουμε και μας το επιστρέφουν υπογεγραμμένο και σφραγισμένο.
Αυτό το χαρτί ισχύει για κάποιες ώρες. Ρωτάμε τον Τούρκο αστυφύλακα, τι πρέπει να κάνουμε εάν θέλουμε να μείνουμε ένα βράδυ στα Κατεχόμενα. "Πρέπει να σας δώσω ειδική άδεια", μας απαντάει.

Συνεχίζουμε τον περίπατό μας στο στενό δρομάκι που συνδέει τις δύο πλευρές. Πολλοί τουρίστες.
Το πρώτο που αντικρίζουμε είναι το τέμενος της Αγ.Σοφίας. SELIMIYE CAMII γράφει η πινακίδα.

Για να μπούμε μέσα πρέπει να βγάλουμε τα παπούτσια μας. Εάν οι κάλτσες ακουμπήσουν το έδαφος, πρέπει να τις βγάλουμε και αυτές.
Πεινάσαμε. Σταματάμε σε μια ταβέρνα δίπλα στο τέμενος. Έρχεται η ιδιοκτήτρια. Μιλάει Ελληνικά, Τούρκικα, Αγγλικά και Ιταλικά. Τόσοι πολλοί τουρίστες. Συνήθισε.
Το σημερινό μενού περιέχει κεφτεδάκια, πατάτες τηγανητές, ντολμαδάκια και φασόλια. Όλα αυτά συνοδευμένα με την μπύρα Efes Pilsen. Φτηνή και καλή.

Πιο δίπλα, μια ταβέρνα, προμοτάρει το μενού της.
Παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Σταματάμε σε ένα μαγαζί με ρούχα. Σταμπάρουμε μια μπλούζα Αdidas.
-Πόσο έχει;
-15 ευρώ. Αφού ξεπεράσαμε το σοκ της τιμής, το αγοράσαμε. Ο ιδιοκτήτης, χωρίς να τον ρωτήσουμε μας λέει ότι στην άλλη πλευρά το πουλάει 40 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά.
Τα τσιγάρα 2,5 ευρώ. Τα πάντα πάμφθηνα. Ότι πρέπει για διακοπές Αυτή είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. Διαφορετική κουλτούρα και διαφορετικές τιμές.