Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ


«1. Η προσωρινή διαταγή για αναστολή των εργασιών στο αγρόκτημα των 32 στρεμμάτων Πανοράματος είναι συνήθης τακτική σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, αφού ήδη έχει ορισθή η εκδίκαση της υποθέσεως για την 13η Μαΐου. Η χαιρεκακία είναι φανερή και η θριαμβολογία άνευ σημασίας.

»2. Ο συνεργάτης σας συνεχίζει να συκοφαντή και να δυσφημή για πολλοστή φορά την ταπεινότητά μου, όταν γράφει: "Προσωρινή διαταγή για αναστολή κάθε δραστηριότητας στα 32 στρέμματα δασικής έκτασης στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, που δωρεάν κατά κυριότητα παραχωρήθηκαν από τον Αλέξανδρο Κοντό στον μητροπολίτη Ανθιμο, εξέδωσε ο πρόεδρος...". Η αλήθεια είναι ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός εξέδωκε Απόφαση παραχωρήσεως των 32 στρεμμάτων, κατόπιν σχετικού αιτήματος και διεξοδικής διαδικασίας για την διασφάλιση της νομιμότητος, στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως ΝΠΔΔ για την ανέγερση φιλανθρωπικού ιδρύματος. Η συκοφαντική, ψευδής και δυσφημιστική διατύπωση "ο Αλέξανδρος Κοντός έδωσε δωρεάν και κατά κυριότητα στον Ανθιμο 32 στρέμματα" έχει δημοσιευθεί κατ' επανάληψη στην εφημερίδα σας από τον ίδιο συνεργάτη σας.

»3. Η εκχέρσωση 7,5 στρεμμάτων, όπως υποστηρίζεται, θα κριθή αρμοδίως, διότι από την αναδασωτέα γειτνιάζουσα έκταση του δημοσίου δεν αφηρέθη ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο υπέρ της εκτάσεως της Μητροπόλεως.

»4. Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης με δεκάδες εγγράφων εζήτησε την έκταση αποκλειστικώς και μόνον για την ανέγερση εκκλησιαστικού Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίων Πασχόντων και ΑμΕΑ. Σε ένα και μόνο έγγραφο προσετέθη επιπλέον και η λέξη "Νοσοκομείο" με υπόδειξη δημοσίας υπηρεσίας, για να διασφαλισθή ίσως η έγκριση παραχωρήσεως. Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης ουδέποτε εσκέφθη, ουδέ καν διενοήθη να κτίση και να λειτουργήση νοσοκομείο. Η μνεία σε μία μόνο θέση ιατρού για το Ιδρυμα είναι αφελής, αν όχι κακόβουλος, διότι είναι σαφώς ενδεικτική στην ιδρυτική πράξη και τον πρώτο Κανονισμό, εν όψει συντάξεως του Οργανισμού λειτουργίας του Ιδρύματος, ο οποίος φθάνει τις 70 σελίδες.

»5. Το συμπέρασμα είναι ότι εμείς αγωνιζόμεθα να οικοδομήσωμε ένα σύγχρονο φιλανθρωπικό Ιδρυμα 50 κλινών για τους χρονίως πάσχοντας, έχομε τη συγκατάθεση της κοινής γνώμης της Θεσσαλονίκης, ενώ ελάχιστοι συμπολίτες για τους δικούς τους λόγους, κινούν γη και ουρανό για να το ματαιώσουν. Είναι εύκολο να γκρεμίσης αλλά είναι δύσκολο να οικοδομήσεις».