Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


Δύο πρώην και ένας εν ενεργεία δήμαρχοι του νομού Λάρισας, καταδικάστηκαν για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, ενώ για παράνομη παροχέτευση ακαθάρτων υδάτων καταδικάστηκαν δύο δημότες.

Η υπόθεση αφορούσε τη ρύπανση περιοχών των δήμων τους με οικιακά βοθρολύματα, που τα άδειαζαν οι δύο δημότες με βυτία, σε ανοιχτούς χώρους. Οι δημότες με τα βυτία έπαιρναν τα λύματα από τα σπίτια, για να αποφύγουν οι κάτοικοι την ανάθεση του έργου στις σχετικές επιχειρήσεις που υπάρχουν, και αυτό είχε ως συνέπεια να εμφανιστούν στο περιβάλλον ρύποι και παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Τα περιστατικά καταγράφηκαν από το Σεπτέμβριο του 2004 και μετά, στους δήμους Νίκαιας, Κοιλάδας και Γόννων και καταδικάστηκαν ο νυν δήμαρχος Νίκαιας, Ρίζος Κομήτσας, και οι πρώην δήμαρχοι Κοιλάδας, Αθαν. Μπάρδας, και Γόννων, Χρ. Καραναστάσης. Οι κατηγορούμενοι δήμαρχοι (ορισμένοι εκ των οποίων παρέστησαν δια πληρεξουσίων δικηγόρων) υποστήριξαν ότι δεν ήταν δική τους αρμοδιότητα ο έλεγχος αυτών των περιστατικών, αλλά των αρμοδίων υπηρεσιών της νομαρχίας Λάρισας, που διαθέτουν τον κατάλληλο μηχανισμό ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.
Το δικαστήριο δέχτηκε για όλους το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ανέστειλε την ποινή επί τριετία και όρισε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

-Έστω και αργά είναι καλό να βλέπουμε τέτοιες αποφάσεις και για τέτοιους λόγους. Άντε και εις ανώτερα! Σιγά σιγά να φτάσουμε και στα μεγάλα οικολογικά εγκλήματα.