Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

"Ιστορικη αυτοκριτική" για τις μειονότητες

Με τον χαρακτηρισμό «ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες» υποδέχτηκαν πολλές τουρκικές εφημερίδες τα όσα είπε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «εκδίωξης από την Τουρκία, όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν», πράγμα που ο ίδιος κατονόμασε ως «αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης».

Κατά την χθεσινή του ομιλία στο τοπικό συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Ντούζτζε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και επέκρινε όσους εναντιώνονται σε αυτές. "Είναι τόσο απλό να λέμε χάνουμε την Τουρκία, επειδή το παγκόσμιο κεφάλαιο που κάνει επενδύσεις στη χώρα μας προέρχεται από τη μία ή την άλλη θρησκεία;", σημείωσε ο Ερντογάν.

"Επί χρόνια, στη χώρα αυτή έγιναν κάποια πράγματα. Εκδιώχθηκαν όσοι είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα. Μήπως βγήκαμε κερδισμένοι; Θα πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί με ψυχραιμία. Αυτό, στην πραγματικότητα ήταν αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης. Στο λάθος αυτό, ορισμένες φορές υποπέσαμε και εμείς, αλλά όταν σκέφτεται κανείς με ψυχραιμία, αντιλαμβάνεται και λέει, τι λάθη κάναμε.", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)