Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Διαμαρτυρία ερασιτεχνών αλιέων στη Θεσσαλονίκη


Με βάρκες και φουσκωτά στο Θερμαϊκό, συγκέντρωση στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου και πορεία προς το λιμάνι, επαγγελματίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλίας και ερασιτέχνες ψαράδες διαμαρτυρήθηκαν, ζητώντας την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος, που θέτει περιορισμούς στην ερασιτεχνική αλιεία στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση που έγινε ΦΕΚ τον Ιούνιο και οι διατάξεις της προβλέπεται να ισχύσουν στο τέλος του χρόνου (υπ’ αριθμόν 68/2009 (ΦΕΚ Α90 / 12.6.2009), προβλέπει για τον Θερμαϊκό Κόλπο, περιορισμό των ποσοστών αλίευσης των ερασιτεχνών ψαράδων, από πέντε κιλά ανά άτομο, σε τρία κιλά ανά βάρκα και απαγόρευση του καμακιού και του ψαροντούφεκου.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπό σύσταση συλλόγου θαλασσίων δραστηριοτήτων και εκπρόσωποι 25 αλιευτικών ερασιτεχνικών συλλόγων της Β. Ελλάδας. Οι καταστηματάρχες, που στηρίζουν την ερασιτεχνική αλιεία και οι ερασιτέχνες αλιείς τονίζουν ότι η νέα ρύθμιση θα πλήξει τον τουρισμό στους όμορους νομούς και την εθνική οικονομία, καθώς «πρόκειται για δραστηριότητες εκατοντάδων καταστημάτων, υποκείμενων σε ΦΠΑ, ενώ τμήμα των εισφορών τους καταβάλλεται επίσης, υπέρ των επαγγελματιών ψαράδων (ΝΑΤ, ΟΓΑ)». «Πληρώνουμε πανάκριβες άδειες και όλους τους φόρους, είμαστε δεκάδες χιλιάδες και συνεχίζουμε αυτή τη φυσιολατρική παράδοση, που είναι τρόπος ζωής και δίνει μηνύματα στη νεολαία. Αρνούμαστε να μας ενοχοποιούν για όσα δεν είμαστε ένοχοι, δηλαδή για τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων και προκαλούμε να γίνει μια σοβαρή τεκμηριωμένη συζήτηση» τόνισε ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών θαλασσίων δραστηριοτήτων και ερασιτέχνης ψαράς Μιχάλης Σαρηγεωργίου.

Οι ερασιτέχνες αλιείς απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι ευθύνονται για τη μείωση των ψαριών, τονίζοντας ότι η ερασιτεχνική αλιεία - σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες που πλήττουν το θαλάσσιο περιβάλλον - είναι στοχευμένη, επιλεκτική, αποκομίζει αμελητέες ποσότητες αλιευμάτων και «δεν αφήνει πίσω της νεκρά ψάρια και στείρους πυθμένες». Ο υπό σύσταση σύλλογος επαγγελματιών θαλασσίων δραστηριοτήτων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου και θα καταθέσει επίσης και αίτηση αναστολής της ισχύος της ρύθμισης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)