Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

24ωρη απεργία νοσοκομειακών γιατρών


Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, στις 30 Νοεμβρίου, καθώς και σε κατάθεση προγραμμάτων εφημερίας, για τον Δεκέμβριο, προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, διεκδικώντας αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για εφημερίες και προσλήψεις στο ΕΣΥ, προκήρυξη 2.000 νέων θέσεων γιατρών, άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και ομαλοποίηση της αμοιβής τους, νομοθετική κατάργηση του πλαφόν για τις εφημερίες, που πραγματοποιούνται αναγκαστικά, λειτουργία κοινής επιτροπής υπουργείου Υγείας-Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΓΝΕ) για τη δημιουργία προτύπου εφημεριών και συνέχιση της διαδικασίας αναβάθμισης και εξέλιξης των γιατρών.

Ωστόσο, την ημέρα της απεργίας, οι γιατροί θα εξυπηρετούν τις ανάγκες και τα περιστατικά, που θα προκύπτουν από την πανδημία της νέας γρίπης. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστος Παπαστεργίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα προχωρήσουν, από τις αρχές Δεκεμβρίου, σε επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της ΕΝΙΘ, στο Ιπποκράτειο. Ο κ. Παπαστεργίου απηύθυνε έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για διάλογο, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών και την άμεση έναρξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης, διευκρίνισε ότι ο ίδιος, ως άτομο, εξέφρασε τον προβληματισμό του, αλλά ουδέποτε κάλεσε τους πολίτες να μην εμβολιαστούν. Αντιθέτως, τούς συνέστησε να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.