Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ...

Με αφορμή τη γελοιοδέστατη, κατά τη γνώμη μου, δήλωση του πρώην Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Σταύρου Καλαφάτη:
Αναφέρω εξ' αρχής ότι δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα δεν ψήφισα καθόλου, για καθαρά προσωπικούς λόγους. Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων...Και τώρα στο ψητό...

Πώς ακριβώς έπαιζε "Έναν ρόλο διαχρονικής έμπρακτης απάντησης της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σε κάθε επίδοξο σφετεριστή της ιστορίας" το εν λόγω Υπουργείο; Άκουσα και διάβασα πολλά για το θέμα. Αυτή όμως η δήλωση δεν περίμενα ποτέ να γίνει από Υπουργό της κυβέρνησης (πρώην έστω)
Όμως δεν σταματά εκεί...

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό η επιλογή αυτή του Παπανδρέου "να διαγράψει τον όρο «Μακεδονία» από το Υπουργικό του Συμβούλιο,
εντείνει τους προβληματισμούς,
για τις προθέσεις της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ένα μείζον εθνικό θέμα." Ρεσιτάλ λαϊκισμού και άκρατος "Ψωμιαδη-κισμός"! Όντας κάτοικος Θεσσαλονίκης από τη μέρα που γεννήθηκα μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι αυτό το υπουργείο όπως πολλά άλλα ήταν παντελώς , μα παντελώς, άχρηστο! Το ίδιο και οι υπουργοί του τα τελευταία χρόνια!

Δηλαδή αυτή θα έπρεπε να είναι η "έμπρακτη απάντηση σε κάθε επίδοξο σφετεριστή της ιστορίας;" Η ύπαρξη ενός άχρηστου υπουργείου με το όνομα "Μακεδονίας-Θράκης";Είμαστε σοβαροί; Εκεί λοιπόν έχουμε φτάσει; Δεν φτάνει η ίδια η ιστορία μας; Δεν φτάνουν τα ίδια τα μνημεία, τα αρχαία και τα ευρήματα;Έχουμε την κατάλληλη Παιδεία; Ξέρουνε τα παιδιά μας γιατί η Μακεδονία ήταν και είναι Ελληνική; Φροντίζει κανείς να τους το μάθει; Με επιχειρήματα και αδιάσειστες αποδείξεις;

Τι θα πούμε σε έναν τρίτο που μας ρωτάει "γιατί η Μακεδονία είναι Ελληνική";
"Μα γιατί έχουμε και υπουργείο;" Θα τρελαθούμε τελείως;Η μοναδική χρησιμότητα που εγώ είδα σε αυτό το υπουργείο ήταν η κατάληξη των διαμαρτυριών των πολιτών. Η επίδοση ενός ψηφίσματος στον , υποτίθεται, απεσταλμένο της κυβέρνησης στην πόλη. Το οποίο ψήφισμα σχεδόν πάντα αργούσε να φτάσει στην Αθήνα λόγω αυξημένης κίνησης στα Τέμπη και τροχαίου ατυχήματος στον Μαλιακό...Μήπως με την ίδια λογική να δημιουργούσαμε και ένα Υπουργείο Ηπείρου; Ένα Υπουργείο Πελοποννήσου ίσως; Όχι..;

Πιστεύω ότι η μιζέρια είναι ένα από τα πολλά γνωρίσματά μας, εμάς των "ελεύθερα σκεπτόμενων" πολιτών. Και τέτοιοι άχρηστοι μηχανισμοί δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα ίδια τα συμπτώματα αυτής της μιζέριας. Συνεπώς καλύτερα να αξιοποιήσουμε την ίδια την ιστορία προς όφελός μας (πολιτιστικό, ιστορικό αλλά και κυριαρχικό)παρά να μένουμε κολλημένοι σε νοοτροπίες ρουσφετιού, "πάρε-δώσε" και "κράτα τα ρέστα".

Για όσους δεν κατάλαβαν: Δεν χρειαζόμαστε κανένα υπουργείο για να αποδείξει την ταυτότητά μας ή να διατηρήσει την ακεραιότητά μας ή να διαφυλάξει την ιστορία μας. Άλλωστε αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος σε αυτό το μείζον εθνικό θέμα , μάλλον καθόλου δεν μας βοήθησε το εν λόγω υπουργείο.Συμφωνείτε ή διαφωνείτε αυτή είναι η άποψή μου. Και θέλω να με πιστέψετε όταν σας λέω ότι αυτό το μείζον εθνικό θέμα με πονάει πολύ. Πάρα πολύ.Μέχρι εκεί όμως. Άλλο αυτό και άλλο το υπουργείο. Άλλο η Ιστορία και άλλο οι ιστορίες γι' αγρίους. Τελεία.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Ολόκληρη η δήλωση:

«Η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, συνιστά κατάργηση του εθνικού ρόλου που επιτελούσε μέχρι σήμερα στην πονεμένη γη της Μακεδονίας και της Θράκης. Έναν ρόλο διαχρονικής έμπρακτης απάντησης της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σε κάθε επίδοξο σφετεριστή της ιστορίας!
Θυμίζω, ότι τον ρόλο αυτό αναγνώρισε και υπηρέτησε στο παρελθόν και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος καθήκοντα Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης το 1985! Η επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαγράψει τον όρο «Μακεδονία» από το Υπουργικό του Συμβούλιο, εντείνει τους προβληματισμούς, για τις προθέσεις της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ένα μείζον εθνικό θέμα.Επιπλέον και σε ό, τι αφορά την αποκέντρωση: Η εγκατάσταση δύο υφυπουργών στη Θεσσαλονίκη, δεν ισοσκελίζει τη απώλεια ενός Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης σε πορεία αναβάθμισης. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραμάτισε τους τελευταίους μήνες στα μεγάλα αναπτυξιακά εγχειρήματα, αλλά και σε επιμέρους θέματα καθημερινότητας των πολιτών, αποτέλεσε ένα ουσιαστικό βήμα αναβάθμισης.Αντί να επενδύσει σ` αυτό και να προχωρήσει στην περαιτέρω ενίσχυση του Υπουργείου, ο κ. Παπανδρέου το καταργεί. Ελπίζουμε αυτό να μη σημαίνει, πως η νέα Κυβέρνηση θα αφήσει να χαθούν όλες οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα, για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.Δηλώνω αποφασισμένος, να αγωνιστώ και να συνεργαστώ με συναδέλφους βουλευτές, εκπροσώπους φορέων και πολίτες, ώστε να μη συμβεί αυτό.Δυστυχώς, δεν υπάρχει συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης.

Παραδίδω λοιπόν, το Υπουργείο, και την κατάργησή του, στην κρίση της Ιστορίας και των πολιτών».


6 σχόλια:

vossinakis 7 Οκτωβρίου 2009 στις 9:59 π.μ.  

Θεσσαλονίκη: ντεμέκ συμπρωτεύουσα...

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 9 Οκτωβρίου 2009 στις 5:28 μ.μ.  

Υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης:
ντεμέκ χρήσιμο...

Όσο για το "συμπρωτεύουσα" είναι και αυτό κατάλοιπο της "συμβασιλεύουσας" όταν η "βασιλεύουσα ήταν η Κωνσταντινούπολη!

Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι με αυτό το προσωνύμιο κατευνάζουν τους πολίτες για την παντελή τους αδιαφορία:
"Ω μα η Θεσσαλονίκη είναι συμπρωτεύουσα!"
και άλλα τέτοια ωραία...

Κατά τα άλλα ζουμπαδιαζόμαστε και τη σακουλευόμαστε , σε λέω, χαλαρά με μπουγάτσα και καφέ, με υπουργείο ή χωρίς! Άνετοι, ωραίοι και Ροκ!!!!!!!

Ανώνυμος,  11 Οκτωβρίου 2009 στις 3:27 π.μ.  

Το σιγουρο ειναι οτι του Υ.Μ.Θ δεν ειχε αρμοδιοτητες αλλα αυτο δεν ειναι λογος να το καταργησεις,ο κ.Νιμιτσ για οσους θυμουνται το ειχε ζητησει, θα μπορουσε καλιστα ο νεος πρωθυπουργος να δωσει αρμοδιοτητες στο Υ.Μ.Θ και σε καιρους που αμφισβητείται η Ελληνικοτητα της Μακεδονιας, για σκεψου οταν θα ακουγανε στο εξωτερικο οτι υπαρχει και υπουργειο στην Ελλαδα Μακεδονιας-Θρακης, εστω και ενας να το ακουγε θα ηταν οφελος την στιγμη που εχουν αναγνωρισει ολοι τα Σκοπια ως ¨Μακεδονια¨.
Το σωστο θα ηταν να δωσει αρμοδιοτητες στο Υ.Μ.Θ και οχι να το καταργησει, χανουμε ετσι αλλο ενα ¨οπλο¨ που θα μας χρειαζοταν στο μελλον.
Ο κ.Νιμιτς ειχε ζητησει μαζι με την αλλαγη του ονοματος του υπουργειου Μακεδονιας-Θρακης,το καταφερε αυτο και την αλλαγη του ονοματος του αεροδρομιου Μακεδονια στην Σαλονικα, για να δουμε τι θα γινει.
Μην πεφτετε στην παγιδα παιδια, τα πραματα δεν ειναι τοσο απλα οσο θελουν καποιοι να μας τα παρουσιαζουν.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 11 Οκτωβρίου 2009 στις 10:11 π.μ.  

Φίλε ανώνυμε έχεις δίκιο ότι το είχε ζητήσει ο Νίμιτς αυτό.
Το θέμα όμως και η κουβέντα για αυτό το Υπουργείο κρατάει πολύ καιρό, καθώς όλοι μα όλοι γνωρίζαμε για την μη χρησιμότητά του.
Επίσης, πραγματικά πιστεύω ότι ένα μόνο υπουργείο δεν θα μας βοηθήσει στο θέμα αυτό, μιας και οι άλλοι ονόμασαν ολόκληρη τη χώρα τους έτσι!!!

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 11 Οκτωβρίου 2009 στις 10:14 π.μ.  

[...] Η απάντηση βρίσκεται στην ίδια την ιστορία. Εκεί θα έπρεπε να δώσουμε περισσότερες "αρμοδιότητες" κάτι που δυστυχώς δεν το κάνουμε.

Ανώνυμος,  11 Οκτωβρίου 2009 στις 1:00 μ.μ.  

Συμφωνω φιλε μου ΠΡΟΜΗΘΕΑ οτι τοσο καιρο δεν ειχαν δωσει αρμοδιοτητες στο εν λογω υπουργειο και σιγουρα ενα μονο υπουργειο δεν θα βοηθησει σε καμια περιπτωση αλλα οπως και να το κανουμε θα ηταν ενα βελος στην φαρετρα μας απο την στιγμη που, αποριας αξιο ειναι, δεν χρησιμοποιουμε το εμφανες, δηλαδη την ιστορικη αληθεια.
Πολυ σωστα το λες και εσυ οτι εκει βρισκεται η απαντηση, στην ιστορια.
Το θεμα ειναι τελειωμενο κατ΄με και το ονομα πλεον το χρησιμοποιουν αλλοι, εμεις προσπαθουμε,μας αναγκαζουν,να το κρυβουμε.
Δεν διεκδικω απο κανεναν τιποτα, μιλαω για αλλες χωρες, αλλα δεν θελω να μου αρπαζουν οτι μου ανηκει.
Ευχαριστω για την ωραια ανταλλαγη αποψεων

Ο Ανωνυμος, ωραιο νικ σαν την Μακεδονια μας, 11 Οκτώβριος 2009 3:27 πμ