Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2009

Αιγυπτιακά εκθέματα στη ΔΕΘ.


"Γεύση" από Αίγυπτο προσφέρει η 74η ΔΕΘ στους επισκέπτες της, μέσα από την ειδική ενότητα προβολής αντικειμένων από τους θησαυρούς του Αιγύπτιου Φαραώ Τουταγχαμών, από την έκθεση του Μουσείου KING TUT (Μουσείο Τάφου του Βασιλιά Τουταγχαμών).
Το όνομά του "δένουν" μύθοι και θρύλοι ανά τους αιώνες, καθώς, το πέρασμά του από τη γη μπορεί να ήταν σύντομο, αλλά ο πρόωρος θάνατός του και- αιώνες αργότερα- η ανακάλυψη του τάφου του, τού χάρισαν αιώνια φήμη. Ο Τουταγχαμών βασίλεψε επί μόλις εννιά χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο και προτού καλά- καλά προλάβει να ενηλικιωθεί πέθανε και μαζί και η φήμη του, για να "αναγεννηθεί" περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια αργότερα, όταν οι αρχαιολόγοι Χάουαρντ Κάρτερ και Κάρναβον ανακάλυψαν τον τάφο του, το 1922.
(Διαβάστε περισσότερα)
Συνολικά 65 μουσειακά εκθέματα (πιστά αντίγραφα) από τους θησαυρούς του Φαραώ, που έκανε την παγκόσμια κοινή γνώμη να "υποκλιθεί" στο μεγαλείο του, όταν ανακαλύφθηκε ο τάφος του κι έκτοτε απασχολεί συνεχώς ιστορικούς, αρχαιολόγους, δημοσιογράφους αλλά και πολλούς συγγραφείς που ασχολούνται με την ιστορία του, θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι επισκέπτες της ΔΕΘ, παίρνοντας μια "γεύση" από αρχαία Αίγυπτο.

Στην κινητή αυτή έκθεση, που έχει "ταξιδέψει" το νεαρότερο Φαραώ στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου στη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία, παρουσιάζονται- μεταξύ άλλων- ο τάφος και η μούμια του, η βασιλική καρέκλα, αγάλματα και πολλά άλλα ταφικά αντικείμενα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημιουργός των εκθεμάτων και επιμελητής της, Οσάμα Καράρ.

Μάλιστα, για τους ... προληπτικούς, ο κ. Καράρ επισήμανε, χαριτολογώντας, πως το γεγονός ότι πρόκειται για πιστά αντίγραφα τούς προστατεύει από την "κατάρα των Φαραώ", αυτή στην οποία η λαϊκή δοξασία απέδωσε μια σειρά περίεργων θανάτων έπειτα από την ανακάλυψη του τάφου.

Από τη μία η κόμπρα που λέγεται πως έφαγε το καναρίνι του επικεφαλής αρχαιολόγου, μόλις ανοίχτηκε ο τάφος, από την άλλη η αρχαία αιγυπτιακή γραφή, που ανέφερε πως, όποιος τολμήσει να βεβηλώσει τον τάφο του Φαραώ θα δαγκωθεί από την ιερή κόμπρα και θα πεθάνει και ο θρύλος για την κατάρα του Φαραώ γιγαντώθηκε και συνεχίζει ν' απασχολεί ακόμη και σήμερα .... προληπτικούς και μη.

Εκτός των θησαυρών του Τουταγχαμών και της περίφημης ... κατάρας του, οι επισκέπτες της έκθεσης θα ταξιδέψουν νοερά στην αρχαία Αίγυπτο, δοκιμάζοντας αντίγραφα ρούχων των Φαραώ και της μυθικής βασίλισσας Κλεοπάτρας, ενώ τέσσερις τυχεροί, τους οποίους η κληρωτίδα θα αναδείξει νικητές, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Αίγυπτο και να θαυμάσουν από κοντά τους αυθεντικούς θησαυρούς, που φυλάσσονται ως "κόρη οφθαλμού" στα μουσεία του Καΐρου και του Λούξορ.

πηγη:http://www.athina984.gr
καλα νέα.. υπάρχουν και αυτα

http://kala-nea.blogspot.com/