Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Κασπάροφ εναντίον Καρπόφ 25 χρόνια μετά

Δύο από τους μεγαλύτερους αντιπάλους σκακιστές στην ιστορία του αθλήματος, ο Γκάρι Κασπάροφ και ο Ανατόλι Κάρποφ αναμετρούνται και πάλι από χθες και έως τις 25 Σεπτεμβρίου στην Βαλένθια της Ισπανίας, συνεχίζοντας έναν αγώνα που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια και δεν τελείωσε ποτέ.
Η επική αναμέτρηση για την ανάδειξη του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1984 και διήρκεσε πέντε μήνες, διεκόπη όταν ο ο πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας σταμάτησε τον αγώνα με την αιτιολογία ότι η τόσο μεγάλη παράταση του παιχνιδιού καταπονούσε την υγεία των παιχτών.

Τώρα το νέο παιχνίδι θα αποτελείται αυστηρά από 12 γύρους και όλοι αναμένουν με αγωνία ποιος θα είναι αυτός που θα κερδίσει αυτή την "στοιχειωμένη" παρτίδα.

Το μεγάλο αθλητικό γεγονός μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια (www.gva.es) και οι διοργανωτές εκτιμούν ότι εκατομμύρια οπαδοί του αθλήματος θα συντονιστούν για να παρακολουθήσουν αυτό το ιστορικό παιχνίδι.

Ο Κασπάροφ 46 ετών σήμερα προπονούταν γι΄αυτόν τον αγώνα στην Νορβηγία με το νέο ανερχόμενο ταλέντο τον έφηβο Μάγκνους Κάρλσεν, ενώ ο 58χρονος Καρπόφ, ένας από τους ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης σήμερα, είχε για προπονητές μεγάλους δασκάλους του αθλήματος καθώς και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο Κασπάροφ στον αγώνα του 1984 ήταν 21 ετών και ο Καρπόφ 33. Στο ιστορικό ματς του 1984, ο τότε παγκόσμιος πρωταθλητής Κάρποφ αντιμετώπισε τον ραγδαία ανερχόμενο Κασπάροφ.