Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

16οι ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Ούτε στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι κατάφερε η Εθνική μας ομάδα βόλεϊ των εφήβων να πετύχει κάτι καλό. Ηττήθηκε από τη Λευκορωσία με 3-0 σετ (23-25, 16-25, 22-25) και τερμάτισε στην τελευταία θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Πούνε της Ινδίας. Το παιχνίδι είχε όλα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν δύο απογοητευμένες ομάδες, οι οποίες αγωνίζονταν για το ποια θα αποφύγει την τελευταία θέση. Το εθνικό μας συγκρότημα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα δεν είχε εγωισμό και πάθος με αποτέλεσμα να μην του βγαίνουν και οι επιθέσεις. Παρόλα αυτά στο πρώτο σετ προηγήθηκε με 21-18 όμως κατάφερε να χύσει το γάλα και να χάσει με 25-23. Στο δεύτερο σετ και σύμφωνα με τα όσα έδειξαν οι Έλληνες παίκτες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κύλησε όπως αναμενόταν. Απογοητευμένοι οι διεθνείς μας έδωσαν το δικαίωμα στον αντίπαλο να πάρει γρήγορα μια διαφορά πέντε πόντων (8-3) και όσο περνούσε ο χρόνος μεγάλωνε μέχρι που έφτασε στο νικηφόρο 25-16. Σε κάποια σημεία του τρίτου σετ η ελληνική ομάδα το πάλεψε καλύπτοντας στο 19-19 μια διαφορά τριών πόντων που είχε πάρει η Λευκορωσία από το 14-11. Τελικά χάθηκε και αυτό το σετ με 25-22.

ΕΛΛΑΔΑ (Καραβιδόπουλος): Γεωργιάδης 2, Ρουμελιωτάκης 8, Χαραλαμπίδης 4, Λυκούρεσης 3, Εφραιμίδης Ν. 6, Τζούριτς 21, Δαρίδης (λ) / Κολτσιάκης, Σακόγλου 6.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ (Χερασιμάου): Ράντζιουκ 12, Αουντοτσάνκα 17, Σκλιαρ 4, Μπουσέλ 7, Μίκνεβιτς 11, Ούντρις 10, Κουκλίνσκι (λ) / Προύσακ, Ντζιάντκου..

Ο Γιώργος Καραβιδόπουλος, πραγματοποιώντας έναν απολογισμό της προσπάθειας που έκανε η Εθνική ομάδα των εφήβων στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, είχε το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία της. Παράλληλα ο Ομοσπονδιακός μας προπονητής (όπως και ο αρχηγός αποστολής Θανάσης Μαργαρίτης) ζήτησε από όλους να αναλογιστούν τι πέτυχε μέχρι τώρα η Εθνική εφήβων μέχρι να φτάσει στην Ινδία. Επεσήμανε δε ότι για να μπορέσει το ελληνικό βόλεϊ να έχει πάλι διακρίσεις σε Εθνικό επίπεδο και να μην αναφέρεται συνεχώς στην επιτυχία της Γάνδης (χάλκινο στο πανευρωπαϊκό) θα πρέπει να εφαρμοστούν αναπτυξιακά προγράμματα στα πρότυπα των μεγάλων δυνάμεων του βόλεϊ. Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας θεωρείται αναγκαία η προσφορά της πολιτείας διότι το βόλεϊ κάθε χρόνο λαμβάνει μειωμένη επιχορήγηση. «Με την προϋπόθεση ότι θα ήταν μαζί μας και ο Φράγκος και ότι θα είχαμε το χρόνο να προετοιμαστούμε όλοι μαζί ως ομάδα ήταν τα στοιχεία που με έκαναν να αισιοδοξώ πριν από την τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος», είπε ο κ. Καραβιδόπουλος στο ξεκίνημα της συζήτησής μας. «Οι υποχρεώσεις του Φράγκου με την Εθνική ανδρών και ό,τι συνεπάγεται εξαιτίας αυτού, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο Δημήτρης Τζούριτς εντάχθηκε στην ομάδα κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πρωταθλήματος και έπρεπε να παίξει μία θέση διαφορετική από αυτήν που έπαιξε σε όλο το πρωτάθλημα (αν και είναι αρκετά ικανοποιημένος από την απόδοσή του) και το γεγονός των τραυματισμών, σε συνδυασμό με την αρρώστια ορισμένων παικτών, οδήγησαν καταρχήν στον αποκλεισμό μας από την φάση των οκτώ και στη συνέχεια οι δύο ήττες με 3-2 από την Κίνα (15-13 στο τάι μπρέικ) και 3-1 με τον Καναδά δημιούργησαν κλίμα απογοήτευσης και κακής ψυχολογίας για τα δύο τελευταία παιχνίδια κατάταξης. Η αποκλειστική ευθύνη για τις μέτριες στην αρχή και κακές στη συνέχεια εμφανίσεις της ομάδας είναι αποκλειστικά δική μου. Θεωρώ ότι αποτύχαμε εντελώς σε αυτήν τη διοργάνωση, αλλά καλό είναι οι επικριτές μας να αναλογιστούν έστω και μία στιγμή τι έχει καταφέρει η ομάδα τον τελευταίο χρόνο (δύο δεύτερες θέσεις στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα και την πρόκριση αήττητη στο Παγκόσμιο) και να φροντίσουν να είναι κοντά σε αυτήν όχι μόνο στις επιτυχίες αλλά και στις αποτυχίες. Είναι άδικο να αμαυρώσουμε ό,τι καλό έχει γίνει μέχρι τώρα και κυρίως να μας επιρρίψουν τις ευθύνες που μας αναλογούν και όχι άλλους λόγους και αιτίες που ξαφνικά ανακάλυψαν κάποιοι χωρίς καν να συμβαίνουν».


FORGET-ME-NOT