Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Στο φως 15 ταφές οθωμανικής περιόδου

Καθώς οι εργασίες του μετρό προχωράνε, αυξάνονται και πληθαίνουν τα ευρήματα, με τελευταία, τις ταφές της οθωμανικής περιόδου που εντοπίστηκαν στην περιοχή της οδού Μοναστηρίου. Παράλληλα, η αγωνία κορυφώνεται με τα έργα να «πλησιάζουν» προς το κέντρο της πόλης. Πρόκειται άλλωστε -επ' αφορμής των έργων του μετρό- για μια μοναδική ευκαιρία να ανασκαφούν περιοχές που κρύβουν μυστικά ηλικίας 2.500 ετών και να συμπληρωθεί ένα σημαντικό μέρος από το παζλ της Ιστορίας της πόλης.

Ο προσανατολισμός

Στα περισσότερα από 4.000 κινητά ευρήματα και στους 1.400 και πλέον ανασκαμμένους τάφους που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη μέχρι σήμερα έρχονται να προστεθούν και ο περίπου 15 ελεύθερες ταφές που χρονολογούνται στα οθωμανικά χρόνια.

Οι συγκεκριμένες ταφές σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. αποκαλύφτηκαν επί της οδού Μοναστηρίου, περίπου στο ύψος κεντρικού ξενοδοχείου και στη διασταύρωση για τη Σταυρούπολη. Λόγω της θέσης του προσανατολισμού του ενταφιασμού, δηλαδή προς Βορρά - Νότο, επιβεβαιώνεται ότι οι ταφές είναι οθωμανικές, αφού στις χριστιανικές ταφές η θέση προσανατολισμού είναι προς Ανατολή - Δύση. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι, δε συνοδεύονται, τουλάχιστον όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής, από κάποια σημαντικά κτερίσματα ή άλλα ευρήματα. Και παρόλο που δεν πρόκειται για κάποιες μνημειακές ταφές ή κάποιο πολύ ειδικό εύρημα, πρέπει να αναφερθεί ότι είναι τα πρώτα στο συγκεκριμένο σκάμμα και προερχόμενα από τα πάνω στρώμματα του εδάφους. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όταν συνεχιστεί η ανασκαφή σε βάθος να βρεθούν και άλλες ταφές προηγούμενων χρόνων. Εξάλλου, στις περιοχές εκτός των τειχών και ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης είναι γνωστό ότι υπήρχαν νεκροταφεία ακόμη από τα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια και μέχρι την όψιμη περίοδο και την Τουρκοκρατία.

4.000 και πλέον ευρήματα

Υπενθυμίζεται ότι από τα πλέον εντυπωσιακά μέχρι στιγμής ευρήματα στη διάρκεια των εργασιών για το μετρό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν τα οκτώ χρυσά στεφάνια γυναικείας ταφής. Αυτά εντοπίστηκαν πέρσι τον Ιούνιο σ΄ έναν από τους 840 τάφους του ανατολικού νεκροταφείου της πόλης, στη διασταύρωση των τροχιογραμμών του μετρό, στο ύψος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εκτός από τα οκτώ χρυσά στεφάνια, όμως, ήρθαν στο φως δεκάδες εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα, δαχτυλίδια, νομίσματα, χάλκινα και πήλινα αγγεία, ο συνολικός αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 4.000. Στο κέντρο της πόλης ανασκάπτονται συνολικά έξι περιοχές που αναμένεται να δώσουν σημαντικά στοιχεία για την περίοδο των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Πρόκειται για το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, για το σταθμό της πλατείας Δημοκρατίας, τους σταθμούς Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, της πλατείας Σιντριβανίου και Πανεπιστημίου.

Από το metro thessalonikis.