Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009

BRUCE LEE: 27/10/1940 - 20/07/1973

Πόσοι από μας δεν έχουμε προσπαθήσει έστω και στο ελάχιστο να μιμηθούμε τις πολεμικές τεχνικές του; Πόσοι από μας δεν βγάλαμε έστω και παράφωνα εκείνη την τσιριχτή κραυγή οργής λίγο πριν το ξυλίκι αρχίσει; Ο λόγος φυσικά για τον Bruce Lee! Ένας θρύλος των πολεμικών τεχνών και ανάλογων ταινιών. Σίγουρα έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς μετέπειτα πρωταγωνιστές και μαχητές, εκδικητές κτλ. Σαν σήμερα λοιπόν αυτός ο Ήρωας πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Λίγα λόγια για τη ζωή του και βραδάκι καμιά ταινία του με μπυρίτσα και παρέα έτσι για να θυμηθούμε κάτι από τα παλιά!

Ο Μπρους Λη (ή Μπρους Λη Σιου-Λουνγκ, Λι Σιου-Λουνγκ, Μπρους Λι ,αγγλικά: Bruce Lee ή Bruce Lee Siu-Lung) ήταν ένας Κινεζοαμερικανός καλλιτέχνης των πολεμικών τεχνών και ηθοποιός. Δημιούργησε την μοντέρνα μαχητική τέχνη Jeet Kune Do. Από πολλούς θεωρείται μεγαλύτερος ηθοποιός πολεμικών τεχνών στον 20ό αιώνα και παρά το γεγονός ότι έκανε λίγες ταινίες, καταγράφηκε στη συνείδηση των θαυμαστών του ως είδωλο.

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 27 Νοεμβρίου 1940 και απεβίωσε στις 20 Ιουλίου 1973. Μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ. Σπούδασε σε τεχνική σχολή και παράλληλα μελέτησε κουνγκ φου. Στη συνέχεια έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά The Green Hornet. Δημιούργησε 3 δικές του σχολές πολεμικών τεχνών. Έπαιξε σε πολλές ταινίες που γύρισε στο Χονγκ Κονγκ και τον έκαναν διάσημο, με πιο γνωστή την
τελευταία του «Enter the Dragon».


Ο Λη βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε, στις 20 Ιουλίου 1973. Είχε πεθάνει από εγκεφαλικό οίδημα, έπειτα από αλλεργία που παρουσίασε σε φάρμακο για τον πονοκέφαλο, που του είχε χορηγήσει μια ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ.Ο θάνατος του Μπρους Λη, την περίοδο μάλιστα της μέγιστης ακμής του, συνέβη υπό αρκετά παράξενες συνθήκες, οι οποίες ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να τροφοδοτούν διάφορα σενάρια περί "συνωμοσίας". Ένα από αυτά κάνει λόγο για δολοφονία από μαφιόζους του Χονγκ Κονγκ γιατί ο Λη αρνήθηκε να τους πληρώσει χρήματα για προστασία, ενώ ένα άλλο σενάριο κάνει λόγο για φόνο επειδή μέσα από τις ταινίες του αποκάλυπτε μυστικά των πανάρχαιων ασιατικών πολεμικών τεχνών. Μία τρίτη θεωρία αναφέρει ότι ο άσος των πολεμικών τεχνών πέθανε από λήψη υπερβολικής ποσότητας ναρκωτικών. Κάποιοι μίλησαν για «δαίμονες» και διαβολικά πνεύματα που προκάλεσαν την εξόντωσή του, ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν καταραμένος. Η θεωρία της «κατάρας του Μπρους Λη» ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και με τον θάνατο του γιου του Μπράντον, στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κοράκι», το 1993. Η ταφή του Λη έγινε στο κοιμητήριο της λίμνης του Σηάτλ."I tell you son. Now it's the time to conquer the technique!"