Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Πως μαγειρέυεται το "και έτσι και γιουβέτσι"


Από τα πιο απλά και αγαπημένα φαγητά του Νεοέλληνα. Το καταναλώνει καθημερινά και σε κάθε ευκαιρία. Είναι φαγητό, είναι τέχνη, είναι άθλημα, είναι συνήθεια.
Βρίσκεται παντού. Τελευταία ανθεί στο διαδίκτυο και ειδικότερα στους "μπλογκερς". Ειδικότερα σε αυτούς που θέλουν να παραμένουν ανώνυμοι.

Έτσι&γιουβέτσι Νο1
Επικαλούνται νόμους της Αμερικής για την προστασία των σελίδων τους, όποτε τους συμφέρει και παράλληλα κατηγορούν τους ίδιους νόμους όποτε τους ενοχλούν.

Έτσι&γιουβέτσι Νο2
Σιχαίνονται το θέαμα και τη κατάντια των τηλεοπικών καναλιών αλλά το περιεχόμενο των αναρτήσεών τους είναι απομίμηση αυτής της τηλεόρασης που κατηγορούν. Τηλεθεατές κυνηγάνε οι πρώτοι, αναγνώστες οι δεύτεροι

Έτσι&γιουβέτσι Νο3
Υπερασπίζονται την ελευθερία έκφρασης αλλά δε τολμάνε να εκφραστούν παρά μόνο ανώνυμα και κρυμμένοι. Αυτό στο χωριό μου λέγεται κατάχρηση. Η ελευθερία περιλαμβάνει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτοί θέλουν να απολαμβάνουν μόνο τα δικαιώματα.

Έτσι&γιουβέτσι Νο4
Αυτοανακηρύσσονται ανεξάρτητοι και αντικειμενικοί χωρίς αυτό να προκύπτει από πουθενά. Μόνο επειδή το λένε οι ίδιοι για τον εαυτό τους ενώ την ίδια στιγμή τα κείμενά τους είναι γεμάτα εμπάθεια.

Έτσι&γιουβέτσι Νο5
Είναι σίγουροι ότι οι άλλοι "τα παίρνουν" ενώ αυτοί είναι πτωχοί πλην τίμιοι. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα δεν τους έχει προσφέρει κάποιος αυτά που ζητάνε.

Έτσι&γιουβέτσι Νο6
Εξαπολύουν προσωπικές επιθέσεις (δεν είναι κακό να είσαι κακός) αλλά δε τολμάνε προσωπικά να επιτεθούν σε πρόσωπα. Τζάμπα μάγκες τους λένε στο χωριό σας.

Έτσι&γιουβέτσι Νο7
Τους αρέσει ο "Κατινισμός" αλλά δε δέχονται ότι είναι "Κατίνες"

Έτσι&γιουβέτσι Νο8
Όταν ξεπερνάνε τα όρια και δε μπορούν να κρυφτούν άλλο πίσω από την ανωνυμία τους, βογγάνε ότι στο πρόσωπό τους κυνηγάνε να φιμώσουν το διαδίκτυο. Την αυθαιρεσία τους κυνηγάνε και δεν κινδυνεύει καμιά ελευθερία. Αν έχουν δίκιο σε αυτά που λένε τότε δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.

Έτσι&γιουβέτσι Νο9
Διατρανώνουν την πρόθεσή τους να μη συμβιβαστούν με το σάπιο κατεστημένο αλλά είναι οι πρώτοι που για χάρη της αναγνωσιμότητας συμβιβάζονται με αυτούς που δημιούργησαν και συντηρούν τη σαπίλα, με τη πλατιά μάζα δηλαδή.

Έτσι&γιουβέτσι Νο10
Υποτίθεται ότι υπηρετούν μια ιδεατή επανάσταση ενάντια στο κατεστημένο χωρίς όμως να έχουν επαναστατικές ιδέες. Αν θεωρήσουμε ότι ο Τσε Γκεβάρας είναι ένα σύμβολο όποιου αδύναμου θέλει να ξεσηκωθεί, θα πρέπει να δεχτούμε ότι πρότασσε το στήθος και τον εαυτό του απέναντι στους διώκτες του και δε κρύβονταν πίσω από νομικά κόλπα. Πίσω από νόμους κρύβονται αυτοί που έχουν λερωμένη φωλιά, οι πολιτικοί για παράδειγμα.

Όποιος θέλει να του αναφέρω ποια είναι αυτά τα μπλογκ & ιστοσελίδες δεν έχει παρά να μου το ζητήσει, επώνυμα όμως.