Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Τι κρίμα που δεν ψηφίζουν οι αργυροπελεκάνοι και οι γαρίδες!!!

Όλοι ασχολούνται με τις Ευρωεκλογές και έχουνε ξεχάσει ότι την Παρασκευή, 2 μέρες νωρίτερα, είναι η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.
Εδώ στην Άρτα, στις όχθες του Αμβρακικού Κόλπου, αναλογιζόμαστε ότι πέρασε ένας χρόνος από τότε που υπογράφτηκε με τυμπανοκρουσίες η ΚΥΑ για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτε για την υλοποίησή της...
Και όχι μόνο αυτό, αλλά αντίθετα υπήρξε μεγάλο πισωγύρισμα, καθώς ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού είναι ακέφαλος, μετά την παραίτηση του Προέδρου του, του Χρήστου Σπηλιά, που τον ακολούθησαν πολλά μέλη του Δ.Σ., διαμαρτυρόμενα επειδή ο Φορέας χωρίς προσωπικό και με αυξημένες αρμοδιότητες, λόγω ΚΥΑ, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα...
Μόνο φήμες ακούγονται για κάποιον διαγωνισμό που ΘΑ γίνει για φύλακες, περιβαλλοντολόγους, χημικούς, γεωλόγους, αλλά κανένας από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι σε θέση να πει κάτι ουσιαστικό. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού είναι ένας από τους Φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευτούν για να εξοικονομηθούν χρήματα.
Ωραία αντίληψη έχεις για το "ΠΕ" του ΥπεΧΩΔΕ σου κ. Σουφλιά μας.

Ο Αμβρακικός είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Ελλάδας, αποτελεί περιοχή προστατευμένη από την Συνθήκη Ramsar και είναι καταφύγιο για πολλά και σπάνια είδη ορνιθοπανίδας.
Φυσικά, η πλούσια αυτή ορνιθοπανίδα δεν είναι τυχαία, αφού τα δύο μεγάλα ποτάμια της περιοχής (Άραχθος και Λούρος) με τις προσχώσεις τους,σε συνδυασμό και με την παρουσία του ανθρώπου, έχουν διαπλάσει εδώ και αιώνες ,ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του κόλπου, ένα μοναδικό μωσαϊκό.
Υφάλμυρες ρηχές λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτοι και βαλτοτόπια πλαισιώνονται από τη μεριά της ξηράς με μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών, ενώ ένας δαιδαλώδης ιστός από θαμνοφράχτες, δασύλλια και κανάλια σπάει τη μονοτονία της Αρτινής πεδιάδας. Εδώ στο βάλτο της Ροδιάς, βρίσκεται και ο μεγαλύτερος σε έκταση καλαμώνας της Ελλάδας ενώ οι λιμνοθάλασσες πλαισιώνονται από τη μεριά του κόλπου με λουρονησίδες αποτελούμενες από εκατομμύρια όστρακα.
Δικαιωματικά λοιπόν ο Αμβρακικός έχει χαρακτηριστεί και επίσημα Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας.



Εκτός όμως από έναν ορνιθολογικό παράδεισο, εδώ έχεις την ευκαιρία κύριε Σουφλιά, με λίγη τύχη και αρκετή υπομονή, να ζήσεις συναρπαστικές και αξέχαστες εμπειρίες, όπως το ερωτικό κάλεσμα των τσακαλιών ένα σούρουπο του Απρίλη στο Μαυροβούνι, το ευέλικτο κολύμπι της βίδρας σε κάποιο αποστραγγιστικό κανάλι, τη συντροφιά των παιχνιδιάρικων ρινοδέλφινων στη διάρκεια μιας απογευματινής βαρκάδας και τις βαριές ρυθμικές αναπνοές μιας θαλάσσιας χελώνας καθώς αναδύεται στα ανοιχτά της Κορωνησίας ή της Σαλαώρας.
Μπορεί να μην τον έφτιαξε ο "ΑΚΤΩΡ", αλλά για όλους εμάς, Αρτινούς, Πρεβεζιάνους, Αιτωλοακαρνάνες, κύριε Σουφλιά μας, ο Αμβρακικός σημαίνει πολλά και δεν θα σταυρώσουμε τα χέρια, περιμένοντας πότε θα πεθάνει...


ΚΕΝΤΡΙ