Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ


Τα πολιτικά κόμματα και η δημόσια διοίκηση εξακολουθούν να θεωρούνται παγκοσμίως οιι περισσότερο διεφθαρμένοι τομείς, σύμφωνα με το «Βαρόμετρο της Διαφθοράς του 2009», μια έρευνα που διενεργήθηκε από τη Gallup και άλλους οργανισμούς δημοσκοπήσεων για την παγκόσμια οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» και πραγματοποιήθηκε σε 69 χώρες, με 73.132 συμμετέχοντες πολίτες.

Τα πολιτικά κόμματα αναδεικνύονται, με βαθμολογία 3.9 (στην κλίμακα 1 έως 5, όπου 5 σημαίνει «εξαιρετικά διεφθαρμένος»), ως ο περισσότερο διεφθαρμένος τομέας της κοινωνίας, ακολουθούμενος από τη δημόσια διοίκηση.

Ωστόσο, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, καθώς σε 13 χώρες (στην πλειοψηφία τους χώρες της Ε.Ε.) το πλέον διαφθαρμένο πεδίο θεωρείται ο ιδιωτικός τομέας και σε άλλες 11 (κυρίως στην Ασία και στην Αφρική), η δικαστική εξουσία.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς που ερωτήθηκαν αντιλαμβάνονται ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έχει πρόβλημα διαφθοράς, ενώ παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το αντίστοιχο βαρόμετρο πριν από 5 χρόνια. Οι πολίτες (σε ποσοστό 50%) θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη δωροδοκία ως μέσο διαμόρφωσης των πολιτικών και των κανονισμών προς όφελός τους.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες έχουν πολύ κακή άποψη για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις τους στον αγώνα κατά της διαφθοράς και μόνο το 31% των πολιτών θεωρεί την προσπάθεια της κυβέρνησής τους «αποτελεσματική».

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, έχουμε αύξηση της μικρο-διαφθοράς σε αρκετά μέρη του κόσμου, αλλά η γενική εικόνα δεν είναι διαφορετική από εκείνη που είχαμε το 2005.

Πρώτα τα κόμματα, δεύτερα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα

Η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι πολύ διαφορετική. Για τρίτη χρονιά τα πολιτικά κόμματα αναδεικνύονται στον περισσότερο διεφθαρμένο τομέα. Με βαθμολογία 4.4 τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται στην κορυφή, ενώ ακολουθούν τα ΜΜΕ (3.8).

Ο σχετικός πίνακας έχει ως εξής (μέσα στην παρένθεση η μέση ευρωπαϊκή επίδοση):

* • Πολιτικά κόμματα 4.4 (3.7)
* • ΜΜΕ 3.8 (3.3)
* • Δημόσια Διοίκηση 3.7 (3.4)
* • Κοινοβούλιο 3.7 (3.4)
* • Δικαιοσύνη 3.4 (3.1)
* • Ιδιωτικός τομέας 3.4 (3.4)

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)