Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Περιήγηση στο εσωτερικό ενός μυαλού


Μου φαίνεται καλύτερο το νέο στήσιμο της σελίδας, αλλά πολύ άσπρο. Δεν ανησυχώ, θα το φροντίσει ο Taby που είναι Blue. Για να μπούμε τώρα σε ένα μυαλό, συγκεκριμένα στο μυαλό του μπλόγκερ. Αυτό που κάνετε καθημερινά, εκατομμύρια από εσάς.

Για ποιο λόγο διαβάζετε μπλογκ; Τι ακριβώς ψάχνετε και τί βρίσκετε;
Νέα, ενημέρωση, απόψεις, διασκέδαση κλπ. Συμφωνώ.

Αλλά καταλαβαίνουμε ότι ουσιαστικά περιηγούμαστε στο εσωτερικό του μυαλού αυτού που συντηρεί το κάθε μπλογκ;
Αυτό το γνωρίζω πριν πατήσω οποιαδήποτε σελίδα. Τα μπλογκ δεν είναι ενημερωτικά. Δε παρουσιάζουν ειδήσεις, τις αναμεταδίδουν. Αυτός ο "πόλεμος μεταξύ μπλογκ & παραδοσιακών ΜΜΕ" μου ακούγεται αστείος. Ναι, το ξέρουμε ότι όλα τα εκδοτικά συγκροτήματα υπηρετούν τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη τους. Τα μπλογκ τι κάνουν; Ποιον υπηρετούν; Η διαφορά τους σε αυτό είναι ότι οι πρώτοι , μέχρι στιγμής, έχουν μοιραστεί το μεγαλύτερο μέρος της πίτας=διαφημίσεις. Ενοχλήθηκαν από την άνοδο των μπλογκ επειδή τους κλέβουν αναγνώστες.

Τα μπλογκ από την άλλη όμως, από που μαζεύουν όλο το υλικό που αναρτούν? Από τις εφημερίδες, τα κανάλια και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία κατηγορούν για υστεροβουλία.
Με αυτόν τον τρόπο υπερασπίζονται τον αντικειμενικό (όσο γίνεται αυτό) δημοσιογράφο?
Εφημερίδες και ΜΜΕ κλείνουν λόγω οικονομικής κρίσης ΚΑΙ λόγω στροφής του κόσμου προς τα μπλογκ.
Δημοσιογράφοι θα μείνουν άνεργοι. Οι πρώτοι που απολύονται, ως γνωστό, είναι αυτοί που δεν κάνουν τα χατίρια στα αφεντικά.

Από που θα παίρνουν-κλέβουν υλικό τα δήθεν ενημερωτικά μπλογκ?
Το 95% της πληροφορίας αυτή τη στιγμή είναι "παρμένο' "κλεμμένο" από τα γνωστά ΜΜΕ.
Μήπως θα ήταν πιο έντιμο, όσοι αναμεταδίδουν πληροφορίες, εικόνες, ρεπορτάζ να αναφέρουν τη πηγή, τον δημοσιογράφο που κουράστηκε και κακοπληρώθηκε για να το παρουσιάσει?
Δεν υπερασπίζομαι τις εφημερίδες ή τις τηλεοράσεις ή το BBC και το CNN, διότι αυτοί είναι μέρος της προβληματικής κατευθυνόμενης ενημέρωσης.
Υπερασπίζομαι αυτούς που ξοδεύουν ώρες από τη ζωή τους για να τραβήξουν μια φωτογραφία, να μαζέψουν πέντε λέξεις από πρόσωπα σημαντικά, που κουράζονται για να παρουσιάσουν ένα θέμα.
Δεν μου κάθεται σωστό τα μπλογκ να διαφημίζουν την δικιά τους, δήθεν, αντικειμενικότητα, παίρνοντας τις ειδήσεις από αυτούς που αποκαλούν μη-αντικειμενικούς.
Πως γίνεται αυτό?
Γίνεται γιατί, όπως είπα στην αρχή, όποιος διαβάζει ένα μπλογκ, ουσιαστικά, κυκλοφορεί μέσα στο μυαλό του μπλόγκερ.
Ο ίδιος ο μπλόγκερ αναρτά θέματα και γράφει (όταν γράφει και δεν αναμασά) για τον κόσμο του όπως τον αντιλαμβάνεται ο ίδιος.
Δεν παρουσιάζουν ειδήσεις τα μπλογκ, τις αναμεταδίδουν.
Μαζί με τα εκδοτικά συγκροτήματα στα οποία προκαλούν ζημίες, ταυτόχρονα χτυπάνε και τον αληθινό δημοσιογράφο που θα τους φέρει την είδηση. Ο δημοσιογράφος πληρώνεται από το ΜΜΕ, όχι από τον μπλόγκερ.
Ο μπλόγκερ παρουσιάζει την προσωπική του άποψη. Το ότι κάνει επιθέσεις σε όλους, αυτό δε σημαίνει ότι είναι αντικειμενικός.
Αν ένας αστυνομικός (όπως έχω αναφέρει σε παλιά μου ανάρτηση) σώσει ένα παιδάκι από την επίθεση ενός ροτβάηλερ, ο αδέσμευτος τύπος θα γράψει για την αποτελεσματικότητα της ΝΔ, το ΛΑΟΣ θα μιλήσει για την ανάγκη μιας ισχυρής αστυνομίας, ο Τριανταφυλλόπουλος θα πει ότι ο σκύλος ήταν του Θέμου και ο Πρεζας θα έχει ανάρτηση "Τραμπούκος της αστυνομίας κλέβει το ψωμί φτωχού βιοπαλαιστή"
Γάμησέ τα και άφησε τα.
Ένα μπλογκ για να θεωρείται όσο το δυνατό ανεξάρτητο, θα πρέπει να έχει ειδήσεις και νέα, κατευθείαν από τον κόσμο, από τους πολίτες, όσο το δυνατό πιο διασταυρωμένες και όχι μια καταγγελία ξερή και ανώνυμη. Πολύ καλό παράδειγμα η αποκάλυψη της μη-επίσκεψης Ερντογάν. Αυτό, μάλιστα!!!

Όποιος μπλόγκερ το καταφέρει θα είναι ο μεγαλύτερος μάγκας.
Όλοι οι υπόλοιποι αντιγράφουν αυτούς που κατηγορούν
Δε μου αρέσουν τα υποτιθέμενα ενημερωτικά μπλογκ διότι δεν είναι ενημερωτικά. Μπορεί να καταφέρνουν ένα μικρό χτύπημα στα ΜΜΕ αλλά τη νύφη θα την πληρώσουν οι αληθινοί εργαζόμενοι και όχι ο Μπόμπολας, ο Λαμπράκης, ο Τεγόπουλος κλπ.

Μου αρέσουν τα μπλογκ στα οποία αυτός που γράφει, γράφει την γνώμη του, όποια και αν είναι αυτή, δίχως να κρύβεται πίσω από Άγια Δισκοπότηρα και ανεμόμυλους και γράφει όσα γράφει επειδή έτσι γουστάρει ο ίδιος, δίχως να ισχυρίζεται ότι το κάνει για τους άλλους.