Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Σημαντικό και καταξιωμένο θεσμό θεωρούν το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 98% των επισκεπτών του, ενώ ποσοστό 20% όσων ξεναγούνται σε αυτό, έρχονται από διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος τους Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, επικαλούμενος στοιχεία έρευνας, που διενεργήθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ, τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Στη φετινή 28η διοργάνωση του Φεστιβάλ Βιβλίου, που εγκαινιάστηκε χτες βράδυ στην παραλία της Θεσσαλονίκης, οι συμμετοχές των εκδοτικών οίκων είναι αυξημένες κατά 5%, σε σχέση με πέρσι, ενώ στα εκθετήριά του φιλοξενούνται περισσότεροι από 300 εκδοτικοί οίκοι, που παρουσιάζουν περισσότερους από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.

«Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με μία καινοτόμα, για την εποχή της, πρόταση καθιέρωσε το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ως ένα κυρίαρχο θεσμό στο χώρο των εκδόσεων και της δημιουργίας. Ασκώντας τη δική του κλαδική πολιτική έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τη διάδοση του βιβλίου και πέτυχε ανοίγοντας τα κλειστά σχήματα παλαιότερων αντιλήψεων να εντάξει το Φεστιβάλ στη ζωή των Θεσσαλονικέων, αλλά και των κατοίκων όλης της Βόρειας Ελλάδας. Με πετυχημένες κινήσεις προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδιαμορφώνει το καθεστώς στο χώρο των εκδόσεων. Η βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης τις ημέρες του Φεστιβάλ είναι η δική μας έκφραση βιβλιοφιλίας», τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την χθεσινοβραδινή τελετή εγκαινίων του Φεστιβάλ.

Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου, είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τον ερχομό του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Ελλάδα, στα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, και στα 100 χρόνια από τη γέννηση του λογοτέχνη Παντελή Πρεβελάκη.(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)