Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ART ATHINA: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΓΩΜΑ






Παρακολούθησα χθες για λίγο την εκπομπή του Μάκη. Του Δημοσιογράφου ντε! Με έκπληξη διαπίστωσα ότι το θέμα της ήταν μια πολιτιστική έκθεση στην οποία ένας περφόμερ αυτομαστιγωνόταν και μετά γονάτιζε για να τον μαστιγώσουν άλλοι.32 μαστιγώματα έφαγε! Αληθινά! Με δύναμη! Η έκθεση σύμφωνα με τον καλλιτέχνη έδινε τη δυνατότητα στο κοινό να λάβει ενεργό μέρος μαστιγώνοντας και αυτό με τη σειρά του τον περφόρμερ. Όσο για τον περφόρμερ...το έκανε αφιλοκερδώς και με τη θέλησή του (φυσικά). Το θέμα της έκθεσης ήταν ο ανθρώπινος πόνος...και από αυτό είχε μπόλικο...Έχω σοβαρές αμφιβολίες για το αν αυτό είναι τέχνη με την κλασσική έννοια του όρου. Όμως είμαι της άποψης ότι η τέχνη δεν γνωρίζει όρια. Όχι τουλάχιστον οριοθετημένα από άτομα εκτός αυτής.Συνεπώς δεν πρόκειται να λογοκρίνω την έκθεση άσχετα με το αν θα πήγαινα να τη δω ή όχι.
Οι εικόνες είναι σκληρές. Αν ο στόχος του δημιουργού ήταν να προκαλέσει τότε το πέτυχε!

1 σχόλια:

Ανώνυμος,  27 Μαΐου 2009 στις 2:04 π.μ.  

Για το γεγονός αυτό πληροφορήθηκα κι’ εγώ από την εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου, αλλά δυστυχώς μετά το πέρας της ‘’εκδήλωσης’’.
Θα ήθελα πολύ να προλάβω το γεγονός, για να εκφράσω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες - δημόσια - σ’ αυτούς τους δύο βασανιστές, με τον καλύτερο τρόπο!!
ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ για όλους τους ιθύνοντες.