Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΜΗΝΥΣΗ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙ5


Κατά της υπουργού Εσωτερικών Τζακί Σμιθ θα στραφεί Βρετανός πολίτης κατηγορώντας την πολιτικό ότι συνέργησε η ίδια και η μυστική υπηρεσία MI5 με τις πράξεις τους στην σύλληψη και τον βασανισμό του.

Όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι του άνδρα, που ονομάζεται Τζαμίλ Ραχμάν, η κράτησή του στο Μπανγκλαντές ήταν παράνομη και ο εντολέας τους βασανίστηκε και υπέστη κακομεταχείριση από πράκτορες της μυστικής αστυνομίας της χώρας αλλά και άνδρες της βρετανικής MI5.

Οι αστυνομικοί στο Μπαγκλαντές συνέλαβαν τον Ραχμάν το 2005 και τον ανάγκασαν να παραδεχτεί συνενοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2005. Δύο ανακριτές ήταν από την ΜΙ5, αλλά αγνόησαν την καταγγελία του ότι αναγκάστηκε να παραδεχτεί ψεύτικες κατηγορίες.

Όταν αρνούνταν να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών, οι πράκτορες ξυλοκοπούσαν τον Ραχμάν ενώ τον απειλούσαν ότι θα βιάσουν και θα δολοφονήσουν τη γυναίκα του, που κρατούσαν φυλακισμένη σε διπλανό κελί.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά από τρεις εβδομάδες του είπαν να μην πει τίποτα και κατέσχεσαν το διαβατήριό του.


Ο Ραχμάν προσθέτει ότι έχει πολλές αποδείξεις ακόμα και ιατρικές εξετάσεις που αποδεικνύουν τα λεγόμενά του. Σήμερα ζει στη Βρετανία υποφέροντας από μετατραυματικό σοκ.

Το υπουργείο Εσωτερικών και η Τζακί Σμιθ είναι σε γνώση ότι η πλευρά του Ραχμάν θα κινηθεί νομικά εναντίον τους αλλά δεν σχολίασαν την εξέλιξη. Από την πλευρά του το υπουργείο προσθέτει ότι θα απαντήσει στον Ραχμάν εν ευθέτω χρόνω.


Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν έρθει στο φως καταγγελίες για συνέργια των βρετανών πρακτόρων σε βασανισμό κρατουμένων στην Αίγυπτο και το Πακιστάν. Υπάρχουν ακόμη στη διάθεση της Δικαιοσύνης «ισχυρές ενδείξεις», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Guardian, ότι βασανιστήρια υπέστη ο Μπινιάμ Μοχάμεντ, Βρετανός που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο.(ΤΟ ΒΗΜΑ)