Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ (28-05)

Έρωτας αλά Ελληνικά
My Life In Ruins
του Ντόναλντ Πέτρι



Υπόθεση: Η Γεωργία (Νία Βαρντάλος) είναι μια Ελληνο- Αμερικανίδα ξεναγός που αναλαμβάνει την περιήγηση στα αρχαιοελληνικά μνημεία μιας ομάδας τουριστών που κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν για αυτά παρά μόνο για το πώς θα ψωνίσουν και θα διασκεδάσουν περισσότερο. Όλα φαίνονται να πηγαίνουν στραβά μέχρι που ένας ιδιόρρυθμος τουρίστας από το γκρουπ, ο Ιρβ Γκόρντον (Ρίτσαρντ Ντρέιφους), καταλαβαίνοντας ότι η ξεναγός τους έχει απογοητευτεί πλήρως από αυτούς, αποφασίζει να τη βοηθήσει ώστε να δει την αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Της δείχνει πώς να διασκεδάσει και την οδηγεί στο να ανακαλύψει τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο του ήσυχου αλλά ιδιαίτερα γοητευτικού Έλληνα οδηγού του τουριστικού λεωφορείου, Πούπι (Αλέξης Γεωργούλης).



Extra info

- Τα γυρίσματα έγιναν στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας και των Δελφών ενώ για πρώτη φορά δόθηκε άδεια από τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης να γυριστούν σκηνές στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

- Η ταινία είναι μια παραγωγή του Τομ Χανκς και της ελληνικής καταγωγής συζύγου του Ρίτα Γουίλσον (Cast Away, Charlie Wilsonʼs War, Polar Express, Mamma Mia, My Big Fat Greek Wedding).

- Ο διευθυντής φωτογραφίας Ζοζέ Λουίς Αλκέν είναι γνωστός από τις δουλειές που έχει κάνει με τον Ισπανό κινηματογραφιστή Πέδρο Αλμοδόβαρ και έχει βραβευτεί με το Goya 5 φορές.

- Τα κοστούμια τα ανέλαβε η Λάλα Χουέτε γνωστή και από την ελληνική ταινία El Greco. Έχει επίσης κερδίσει το βραβείο BAFTA για την ταινία Panʼs Labyrinth.

- Ο σεναριογράφος και παραγωγός Μάικ Ρις έγινε γνωστός μέσα από την τηλεόραση και την επιτυχημένη σειρά The Simpsons, κερδίζοντας 4 βραβεία Emmy, μέχρι που την μετέφερε και στον κινηματογράφο ως The Simpsons Movie.

Η γνώμη του Ξένου Τύπου

- H Nία Βαρντάλος, που έκανε αίσθηση με το My Big Fat Greek Wedding, για μια ακόμα φορά έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά αυτή τη φορά το αποτέλεσμα είναι βεβιασμένο και στατικό. Hollywood Reporter

- Δεν είναι μόνο ότι αυτό που σου δείχνει φαίνεται απίθανο -ποιός τουρίστας δεν θα γινόταν κολλητός με έναν άγνωστο σε μια ξένη χώρα;- αλλά όλη η ιδέα μοιάζει "κουρασμένη" από την αρχή. Variety



Τελευταίο Σπίτι Αριστερά
The Last House On The Left
του Ντένη Ηλιάδη
με τους Μόνικα Πότερ, Σάρα Πάξτον, Τόνι Γκόλντγουιν


Υπόθεση: Το ίδιο βράδυ που φτάνουν στο απομονωμένο σπίτι δίπλα στη λίμνη Κόλινγουντ, η Μαρί και η φίλη της, Πέιτζ πέφτουν θύματα απαγωγής από τον ψυχοπαθή δραπέτη Κρουγκ και τη συμμορία του – την ψυχασθενή Σάντι, τον σαδιστή αδερφό του, Φράνσις και τον ανίσχυρο γιο του, Τζάστιν. Τρομοκρατημένη κι ενώ οι απαγωγείς της, τη θεωρούν νεκρή, η Μαρί ξέρει ότι η μόνη ελπίδα της για να επιζήσει είναι να καταφέρει να φτάσει στους γονείς της, Τζον και Έμα. Δυστυχώς όμως, γιʼ αυτήν οι απαγωγείς της αναζητούν καταφύγιο στο μόνο μέρος που η Μέρι θα ήταν ασφαλής. Όταν η οικογένειά της θα πληροφορηθεί την τραγική αυτή ιστορία, θα κάνει τους τρεις ξένους να καταριούνται τη μέρα που μπήκαν στο τελευταίο σπίτι αριστερά.



Extra info

- Ο Ντένης Ηλιάδης, o σκηνοθέτης του Hardcore κάνει τα πρώτα του βήματα στο Χόλιγουντ με αυτό το remake της γνωστής ταινίας του Γουές Κρέιβεν. Όπως έχει δηλώσει, ο ίδιος ο Κρέιβεν ζήτησε να τον δει για να συζητήσουν τη συγκεκριμένη ταινία, επειδή είχε δει το Hardcore.

Η γνώμη του Ξένου Τύπου

- Το τέλος, όπως κάθε άλλο remake που έχει γίνει πρόσφατα, είναι αναμενόμενο. Washington Post

- Αχρείαστο από κάθε πλευρά. Variety

- Εξαιρετικά διασκεδαστικό, αν δεν σε πειράζει να σε "διαφθείρουν" ηθικά σε κάθε σκηνή. New York Magazine



Coraline, Το Σπίτι Στην Ομίχλη
Coraline
του Χένρι Σέλικ
Ακούγονται οι φωνές των Ντακότα Φάνινγκ, Τέρι Χάτσερ, Κιθ Ντέιβιντ, Ίαν Μακ Σέιν, Τζένιφερ



Υπόθεση: Ένα μικρό κορίτσι, η 11χρονη Κόραλαϊν Τζόουνς μετακομίζει με τους πολυάσχολους γονείς της σʼ ένα καινούριο σπίτι, αλλά τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, επειδή αφενός της λείπουν οι φίλοι της και αφετέρου, επειδή οι δικοί της, όντας απορροφημένοι από τη δουλειά τους, την αγνοούν. Ο μόνος φίλος που αποκτά είναι ένα αινιγματικό αγόρι, ενώ οι ιδιόρρυθμοι γείτονές της δίνουν μια ιδιαίτερη νότα στη μοναξιά της… Σʼ ένα δωμάτιο του νέου σπιτιού υπάρχει μια μυστική πόρτα που δεν πρέπει να την ανοίξει κανείς, όμως η Κόραλαϊν δεν μπορεί νʼ αντισταθεί στην περιέργειά της και τη διασχίζει, μʼ αποτέλεσμα να βρεθεί σʼ έναν άλλον κόσμο, έναν κόσμο ολόιδιο με το δικό της, μα συνάμα και τόσο διαφορετικό και να ζει μια εναλλακτική εκδοχή της ζωής της. Σε πρώτη ανάγνωση, αυτή η παράλληλη με τη δική της ζωή μοιάζει πανομοιότυπη με την αληθινή, καθώς όλα είναι ρέπλικες του κόσμου της, απλώς σε πολύ καλύτερη εκδοχή. Όταν όμως ξαφνικά τα πράγματα αγριεύουν και οι άλλοι της γονείς προσπαθούν να την κρατήσουν για πάντα από τη δική τους πλευρά και να την αλλάξουν, η Κόραλαϊν πρέπει να βρει τη δύναμη να γυρίσει πίσω και να προστατέψει τους δικούς της. Σʼ έναν κόσμο με ζωντανά παιχνίδια, ποντίκια κατασκόπους, κλεμμένες ψυχές και αιώνια ομίχλη, η μικρή Kόραλαϊν θα πρέπει να παλέψει μʼ όλη της τη δύναμη για να σώσει τους πραγματικούς της γονείς που είναι στην άλλη πλευρά, αλλά και τη δική της ψυχή.



Extra info

-Πρόκειται για την 3D κινηματογραφική μεταφορά (με τη μέθοδο stop motion animation) του ομώνυμου, διεθνώς βραβευμένου παιδικού μυθιστορήματος του Νιλ Γκέιμαν.

- Η σκηνοθεσία ανήκει στον πρωτοπόρο στο είδος Χένρι Σέλικ, που μας έδωσε και το αριστουργηματικό ‘Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης’, σε παραγωγή του μοναδικού Τιμ Μπάρτον.

-Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΟΞΥ.

Η γνώμη του Ξένου Τύπου

- Είναι ένα αξιοθαύμαστο δείγμα φαντασίας, ένα μαγικό παραμύθι. Los Angeles Times

- Πόσο πλούσιο και παράξενο είναι πράγματι! San Francisco Chronicle

- Η ατμόσφαιρα του Coraline είναι τρομακτική, υπέροχα παράξενη και γεμάτη με συναίσθημα. New York Times

- Είναι μάλλον η καλύτερη 3-D ταινία που έχω δει, με ένα story που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες πολλών ενηλίκων. New York Post




Προβάλλονται επίσης...

Γεννήθηκα στο Τίτο Βέλες
Jas Sum Od Titov Veles
της Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέφσκα



Υπόθεση: Το φιλμ είναι τοποθετημένο στο Τίτο Βέλες, μια περιοχή των Σκοπίων, μολυσμένη επί χρόνια από αστικά απόβλητα, όπου συμβιώνουν τρεις αδερφές: η Afrodita, που έχει επιλέξει να μη μιλάει μετά το θάνατο του πατέρα τους και την εγκατάλειψή τους από τη μητέρα τους, η Slavica, που βρίσκεται σε πρόγραμμα απεξάρτησης, και η Safo που έχει βάλει στόχο να φύγει από το Τίτο Βέλες και να μεταβεί στην Ελλάδα, ως τελευταία ευκαιρία να ζήσει μια κανονική ζωή. Τρεις αδερφές, που προσπαθούν να βρουν την θέση τους, στον εκφυλιζόμενο κόσμο όπου ζουν.

ΠΗΓΗ
Τοm Sawyer