Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ (07/05)

Υπ' Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος (Μέρος Δεύτερο)
Μesrine: L' Ennemi Public



Σκηνοθεσία: Ζαν-Φρανσουά Ρισέ
Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Κασέλ, Σεσίλ Ντε Φρανς, Ζεράρ Ντεπαρντιέ
Είδος: Δράσης, Αστυνομικό
Διάρκεια: 130'

Υπόθεση
Ο Ζακ Μεσρίν (Βενσάν Κασέλ) ήταν ο τελευταίος μεγάλος Γάλλος γκάνγκστερ: οι αρχές τον είχαν χαρακτηρίσει «Δημόσιο Κίνδυνο Νο 1» ενώ, χάρη στην ικανότητά του να μεταμφιέζεται και να διαφεύγει της αστυνομίας, ο κόσμος τον αποκαλούσε «ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα». Η πρώτη ταινία παρακολουθεί τη ζωή του Ζακ Μεσρίν από τα παιδικά του χρόνια, τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Αλγερίας και τα πρώτα του βήματα στο έγκλημα μέχρι τη δράση του στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την επιστροφή του στη Γαλλία. Οι σχέσεις του με τη Ζαν Σνάιντερ (Σεσίλ ντε Φρανς), τον Γκουίντο (Ζεράρ Ντεπαρντιέ), τον Ζαν-Πολ Μερσιέ (Ροΐ Ντιπουά) και τον Πολ (Ζιλ Λελούς) θα καθορίσουν αμετάκλητα τη μετέπειτα πορεία του στο έγκλημα. H ταινία είναι το δεύτερο μέρος της ιστορίας του διαβόητου Ζακ Μεσρινέ, που έως και την δεκαετία των 1970 τρομοκράτησε την γαλλική αστυνομία.



Δες το: Γιατί έχεις ήδη δει το πρώτο μέρος και σου άρεσε.

Μην το δεις: Αν δεν έχεις δει το πρώτο. Βέβαια, το καλό είναι ότι επειδή το πρώτο βγήκε πριν 2 εβδομάδες, προλαβαίνεις να το δεις και να πας και σε αυτό. Αξίζει.

Star Trek



Σκηνοθεσία: Τζ. Τζ. Έιμπραμς
Πρωταγωνιστούν: Κρις Πάιν, Ζάκαρυ Κουίντο, Έρικ Μπάνα, Σάιμον Πεγκ, Γουινόνα Ράιντερ
Είδος: Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας
Διάρκεια: 127'

Υπόθεση: Το πλήρωμα του U.S.S. Enterprise είναι έτοιμο για νέες, διαστημικές περιπέτειες και ο Τζ. Τζ. Έιμπραμς ξαναγυρίζει την ιστορία από το μηδέν για να καταγράψει τα πρώτα βήματα του πληρώματος του διαστημόπλοιου, όταν πρωτοξεκίνησε τα ταξίδια στο άγνωστο, δηλαδή με τους διαμετρικά αντίθετους, Κερκ και Σποκ σε νεαρή ηλικία, να γνωρίζουν εαυτόν και αλλήλους. Ο σκηνοθέτης στήνει τις κάμερες και αποτυπώνει το κινηματογραφικό γεγονός του 2009, την εκπαίδευση του πληρώματος με προορισμό: Εκεί όπου δεν έχει πάει ποτέ κανείς άλλος. Space:The Final Frontier.



Extra info

- Ο Τζ. Τζ. Έιμπραμς είναι ο δημιουργός της σειράς Alias και ο παραγωγός της σειράς Lost. Έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Mission: Impossible III.

Δες το: Γιατί είσαι φαν του Star Trek και επειδή όλοι λένε τα καλύτερα λόγια.

Μην το δεις: Αν δεν έχεις ακούσει ποτέ το σκάφος Enterprise. Αν και, ο Τζ. Τζ. Έιμπραμς δηλώνει ότι την ταινία μπορούν να την παρακολουθήσουν ακόμα κι εκείνοι που δεν είχαν δει ποτέ ούτε ένα επεισόδιο της αθάνατης σειράς.

17 Ξανά
17 Again



Σκηνοθεσία: Μπαρ Στιρς
Πρωταγωνιστούν: Ζακ Έφρον, Μάθιου Πέρι
Είδος: Kωμωδία

Υπόθεση: Τι θα έκανες αν είχες μία δεύτερη ευκαιρία να ξαναζήσεις τη ζωή σου; Ο Μάικ Ο΄ Ντόνελ (Ζακ Έφρον), απόφοιτος της τάξης του 1989 είναι το αστέρι της ομάδας μπάσκετ του σχολείου και το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό. Αλλά, αντί για αυτό, προτιμά να τα τινάξει όλα στον αέρα και να μοιραστεί τη ζωή του με το κορίτσι του, την Σκάρλετ, και το παιδί που μόλις έμαθε ότι περιμένουν. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, οι ένδοξες μέρες του Μάικ (Μάθιου Πέρι) είναι πλέον παρελθόν. Ο γάμος του με την Σκάρλετ (Λέσλι Μαν) έχει διαλυθεί, δεν καταφέρνει να πάρει την προαγωγή που τόσο περίμενε στη δουλειά του, τα παιδιά του πιστεύουν ότι είναι αποτυχημένος και η μοναδική του παρέα είναι ο φίλος του από το κολλέγιο, ο Νεντ (Τόμας Λένον) ο οποίος έχει εξελιχτεί από το φυτό του σχολείου σε έναν δισεκατομμυριούχο των νέων τεχνολογιών. Αλλά ο Μάικ έχει μία δεύτερη ευκαιρία όταν «μεταμορφώνεται» ξαφνικά σε 17άρη. Δυστυχώς, μπορεί ο Μάικ να φαίνεται 17αρης, αλλά το στιλ του 30αρη που στην πραγματικότητα «κουβαλά» δεν τον κάνει και πολύ δημοφιλή ανάμεσα στους συμμαθητές του. Και προσπαθώντας να κερδίσει πίσω αυτά που θεωρούσε ως τα «χρυσά» του χρόνια, ο Μάικ ίσως να χάσει ό,τι καλύτερο του έχει συμβεί στη ζωή



Δες το: Αν είσαι 17. Ή έχεις όρεξη για μια ανάλαφρη κωμωδία.

Μην το δεις: Γιατί υπάρχουν τόσες άλλες καλές ταινίες, σαν το Σταρ Τρεκ και το Δημόσιο Κίνδυνο 2. Εσύ θα τρέχεις για να δεις τον Ζακ Έφρον;

Προβάλλονται επίσης...

Παράλληλοι Κόσμοι
Franklyn



του Τζέραλντ ΜακΜόροου
με τους Ράιαν Φιλίπε, Εύα Γκριν, Σαμ Ράιλι, Μπέρναρντ Χιλ

Υπόθεση: Η ταινία τοποθετείται σε δύο εποχές: στο σημερινό Λονδίνο και σε μια μελλοντική φανταστική εποχή, ένα παράλληλο σύμπαν του σήμερα, που λέγεται Meanwhile City. Στην πόλη αυτή όλοι πιστεύουν σε μια θρησκεία και ο Ράιαν Φιλίπε είναι ένας μασκοφόρος εκδικητής, που προσπαθεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να πέσουν στα δίχτυα αιρέσεων. Στο σύγχρονο Λονδίνο, κεντρικοί ήρωες είναι τρεις άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας, ασχολίας και φύλου, που οι ιστορίες τους διασταυρώνονται με αυτήν του εκδικητή.



Ο Κύκλος Έκλεισε
Closing The Ring



του Ρίτσαρντ Ατένμπορο
με τους Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Κρίστοφερ Πλάμερ, Ντίλαν Ρόμπερτς

Υπόθεση: Κεντάκι 1941. Τρεις αχώριστοι φίλοι, ο Τζακ, ο Τέντυ κι ο Τσακ, φλερτάρουν την πανέμορφη κι ατίθαση Έθελ (Μίσα Μπάρτον). Εκείνος που κερδίζει την καρδιά της όμως είναι ο Τέντυ με τον οποίο ξεκινάει μια τρυφερή σχέση. Η ανέμελη ζωή στη μικρή τους πόλη σκοτεινιάζει από την είσοδο της Αμερικής στον πόλεμο. Οι τρεις φίλοι κατατάσσονται στο στρατό και φεύγουν για να πολεμήσουν στην Ευρώπη. Ο Τέντυ φοράει ένα χρυσό δαχτυλίδι. Του το χάρισε η Έθελ, σαν υπόσχεση αιώνιας αγάπης. Το τελευταίο τους βράδυ μαζί, πριν χωριστούν, ίσως για πάντα, ακολουθώντας τις μονάδες τους, οι τρεις φίλοι είναι μαζί. Ο Τέντυ τους ζητάει να του υποσχεθούν ότι θα φροντίζουν την Έθελ, αν κάτι του συμβεί και δεν ξαναγυρίσει. Ζητά από τον πάντα συνεπή Τσακ, να την παντρευτεί αν σκοτωθεί. Ορκίζονται κι οι τρεις να τηρήσουν την υπόσχεση, όμως ο Τζακ ερωτευμένος κι αυτός με την Έθελ υποφέρει σιωπλά από την απόρριψη. Το αεροπλάνο του Τέντυ πέφτει στο Μπέλφαστ, με μοναδικό μάρτυρα τον τρομαγμένο πιτσιρίκο, τον Κουίνλαν. Στον μικρό Κουίνλαν εμπιστεύεται την τελευταία του επιθυμία. Να επιστρέψει το δαχτυλίδι στην Έθελ και να της πει ότι είναι ελεύθερη ν’ αποφασίσει για τη ζωή της. Ελεύθερη να επιλέξει αυτόν που αγαπά. Οι φλόγες καλύπτουν το βομβαρδιστικό Β-17, με συνεχείς εκρήξεις. Έτσι, ο Κουίνλαν τρέχει να σωθεί χωρίς να προλάβει να πάρει το δαχτυλίδι από το χέρι του σκοτωμένου Αμερικάνου πιλότου.



Για Πάντα Μαζί
Gegenuber



του Γιαν Μπόνι
με τους Mατίας Μπραντ, Βόταν Βίλκε-Μόρινγκ, Βικτόρια Τραουτμάνσντορφ

Υπόθεση: Ένας αξιωματικός της αστυνομίας ο Γκέοργκ (Mατίας Μπραντ) είναι εξαιρετικά δημοφιλής ανάμεσα στους συναδέλφους του, διότι πάντα διατηρεί την ψυχραιμία του και παίρνει νηφάλιες αποφάσεις. Ο συνεργάτης του Μίκαελ (Βόταν Βίλκε-Μόρινγκ), τον θαυμάζει για τον κατά τα φαινόμενα τέλειο γάμο του με την Άνε (Βίκτόρια Τραουτμάνσντορφ), μια γοητευτική δασκάλα δημοτικού σχολείου. Όταν ανακοινώνεται στον Γκέοργκ η προαγωγή του, αρχίζει να χάνει τον έλεγχο και το καλοδιατηρημένο προσωπείο του άθικτου οικογενειάρχη που είχε χτίσει χρόνια τώρα πέφτει. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων οι θαμμένες για χρόνια αντιθέσεις και διαμάχες, αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια: Η Άνε παλεύει για αναγνώριση. H χειραγώγηση από τους γονείς της, οι ασφυκτικές απαιτήσεις του Γκέοργκ. Τα παιδιά κλείνονται στον εαυτό τους, ενώ τα σημάδια της οικιακής βίας δεν μπορούν να μείνουν κρυφά πια. Κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο η τραγωδία ξετυλίγεται...

Extra info

- Η γερμανική ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών του 2007 κι έλαβε εύφημο μνεία στην κατηγορία «Directors Fortnight»

H Δούκισσα του Λανζέ
Ne Touchez Pas La Hache



του Ζακ Ριβέτ
με τους Ζαν Μπαλιμπάρ, Γκυγιόμ Ντεπαρντιέ

Υπόθεση: Ο Γάλλος στρατηγός Αρμάν ντε Μοντριβό συμμετέχει στην εκστρατεία για την εγκαθίδρυση του Φερδινάνδου του 7ου, μονάρχη της Ισπανίας. Το ταξίδι όμως έχει και προσωπικό σκοπό. Ο στρατηγός ψάχνει απεγνωσμένα τη γυναίκα με την οποία είναι ερωτευμένος και που έχει χάσει εδώ και χρόνια τα ίχνη της. Τελικά θα τη βρει στο μικρό αυτό νησάκι. Η Αντουανέτα, δούκισσα του Λανζέ, είναι η γυναίκα που ψάχνει...



Aυτό Που Είδαν Τα Μάτια Μου, Το Μυστήριο του Watteau
Ce Que Mes Yeux Ont Vu



του Λοράν ντε Μπαρτιγιά
με τους Σιλβί Τεστάντ, Ζαν-Πιερ Μαριέγ, Τζέιμς Τιερέ

Υπόθεση: Η νεαρή φοιτήτρια ιστορίας της τέχνης Λουσί, κάνει έρευνα πάνω στον ζωγράφο Βατό. Πιστεύει ότι οι πίνακές του κρατούν κρυφό ένα νόημα που κανείς ως τώρα δεν έχει αποκαλύψει. Η γνωριμία της με τον αινιγματικό και εκ γενετής κωφάλαλο Βισέντ θα φέρει τα πάνω κάτω στην έρευνά της, βάζοντας την στη μέση μιας διαμάχης διακοσίων χρόνων.


ΠΗΓΗ