ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ
Υστερα από πολύχρονες προσπάθειες, που άρχισαν το 2000, εγκαινιάζεται σήμερα, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλλα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού,στο καινούργιο κτίριό του, στην Πόθια της Αγίας Τριάδας, δίπλα στο Αρχοντικό Βουβάλη. Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μερικά λαμπρά ευρήματα, που βγήκαν από τα σπλάχνα της καλυμνιακής γης, όπως είναι ο ντυμένος Κούρος του 530 π.Χ., που είναι ενεπίγραφος (πρόκειται για ανάθημα προς τον Απόλλωνα) και ένας κολοσσικός Ασκληπιός του 2ου αι. π.Χ.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο Κούρος, έτσι όπως είναι ντυμένος, δείχνει τις στενές σχέσεις που είχε το νησί με τις απέναντι ακτές της Ιωνίας, όπου απαντώνται ανάλογης μορφής έργα, που σπανίζουν εκείνη την εποχή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι ότι σώζει και τα χρώματά του, ένα γλυκό κρεμεζί (κόκκινο), με το οποίο ήταν επιζωγραφισμένος.
Οσο για τον γιγάντιο Ασκληπιό (ύψους 3 μ.) που σώζεται ώς τη μέση και από το υπόλοιπο μισό μόνο τα κάτω άκρα του, έγινε ειδική μελέτη από το Πολυτεχνείο προκειμένου να στηθεί στις αρχικές του διαστάσεις. Μια μεταλλική κατασκευή σηκώνει το τεράστιο βάρος του μαρμάρινου κορμού του και υποστηρίζει την ενσωμάτωση των κάτω άκρων του.
Τα δύο αυτά σπουδαία έργα βρέθηκαν τυχαία, όταν αγρότες σκάβοντας ένα αυλάκι για να ποτίζουν τα ζώα τους ανακάλυψαν έναν αποθέτη γεμάτο σπασμένα αρχαία αγάλματα. Στον βυζαντινό αυτόν αποθέτη έριχναν οι χριστιανοί τα ειδωλολατρικά σύμβολα, αφού πρώτα τα έσπαγαν. Η περιοχή ήταν πλούσια από αυτά, γιατί εκεί υπήρχε το φημισμένο ιερό του Δαλίου Απόλλωνος. Είχαν τότε βρεθεί κομματιασμένα άκρα ανδρικών μορφών, λαιμοί, πτυχώσεις, βάσεις, τα οποία επανασυγκολλήθηκαν, συντηρήθηκαν και εκτίθενται τώρα για πρώτη φορά μαζί με τα περίφημα χάλκινα. Αναμεσά τους εξέχουσα θέση κατέχει η όμορφη «Κυρά της Καλύμνου», που ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή του νησιού, συντηρήθηκε, εκτέθηκε επί χρόνια στην Αθήνα και επέστρεψε προ μηνών στην Κάλυμνο.(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου