Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

TO THINK OR NOT TO THINK?


Παγκόσμια ημέρα ποιήσης σήμερα."E και;" Ίσως να πουν κάποιοι.Για αυτούς δεν έχω να πω τίποτα. Για τους υπόλοιπους έχω να πω αυτά:Πόση σημασία δίνουμε σήμερα στην ποίηση; Όταν λέω ποίηση εννοώ το πνεύμα. Πόσοι αξιόλογοι ποιητές υπάρχουν σήμερα; Ξέρετε;Όχι. Ούτε εγώ. Αν υπάρχουν γιατί δεν τους μαθαίνουμε; Γιατί είμαστε απασχολημένοι με τον Γιωρίκα και τον Κωστίκα.Καθόλου ποιητικό θα έλεγα. Περάσαμε από το "'Αξιον Εστί" στον γυφτοκασιλαμά και σε δίστιχα "λαϊκά άσματα".

Και ας είπε ο Σωκράτης κάποτε να φροντίζουμε πρώτα την ψυχή μας και ύστερα όλα τα άλλα. Και ας είπε αργότερα ο Χριστός να κάνουμε το ίδιο. Αμφότερους τους γράψαμε εκεί που δεν πιάνει ήλιος.

Μιλούν όλοι για επανάσταση λες και είναι μια καραμέλα που απλά πρέπει να τη μασήσεις. Λες και αν πάρουμε τα όπλα ή αν σπάσουμε κάνα τζάμι όλα θα γίνουν καλύτερα. Αν δεν ποτίσουμε το πνεύμα, αν δεν παιδέψουμε το νου δεν θα είμαστε τίποτα παραπάνω από άλογα όντα που απλά αλληλοσκοτώνονται. Όταν όμως το κάνουμε τίποτα από αυτά δεν θα μας απασχολεί .

Η αλλαγή πρέπει να γίνει από μέσα μας πρώτα. Και το νόημα της ζωής είναι τόσο κοντά μας όσο δεν φανταζόμαστε. Δεν είναι στα βουνά με τα όπλα, δεν είναι οι γκόμενες με την πλατίνα , ούτε οι δήθεν τύποι με τα κάμπριο. Είναι οι σελίδες ενός βιβλίου. Αυτό είναι που μας ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα. Το πνεύμα και η λογική.

Τι θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν ο Όμηρος δεν έγραφε τα έπη;Αν ο Σαίξπηρ δεν έγραφε ή αν ο Ντοστογιέφσκι δεν είχε υπάρξει ποτέ; Πού θα ήμασταν εμείς αν δεν είχαμε τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη; Το πνεύμα αδέρφια. Εκεί είναι το μυστικό. Η μόνη μας διαφυγή είναι η λογοτεχνία, η τέχνη , η ποίηση. Για έστω και έναν που ενδιαφέρεται να δοκιμάσει, θα προτείνω να διαβάσει την "Σωκράτους Απολογία" του Πλάτωνα για αρχή. Μόνο να κερδίσει έχει από εκει.Καλές αναγνώσεις λοιπόν.



1 σχόλια:

Ανώνυμος,  22 Μαρτίου 2009 στις 6:41 π.μ.  

Ραντεβού σε λίγες ώρες...