Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΜΑΘΕ.ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥ.ΣΩΣΟΥ

Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Πόσο ασφαλές είναι και ποιος το χρειάζεται;




Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (Gardasil) έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά ασφαλές.

Προστατεύει αποτελεσματικά από μόλυνση από τους τύπους 6, 11, 16, και 18 του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus).

Η προστασία που προσφέρει από τη μόλυνση από τους εν λόγω τύπους του ιού HPV είναι της τάξης του 95% έως 100%. Ωστόσο δεν προστατεύει από τους άλλους τύπους του ιού. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο για τις γυναίκες που έχουν λάβει το εμβόλιο όπως και για τις υπόλοιπες, να κάνουν όπως συστήνεται το τεστ Παπανικολάου.

Οι τύποι 16 και 18 του ιού HPV προκαλούν περίπου το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 6 και 11 δεν σχετίζονται με τον καρκίνο αλλά με θηλώματα που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα και με ελαφριάς μορφής ανωμαλίες στο τεστ Παπανικολάου.

Τα συχνότερα προβλήματα που προκαλεί το εμβόλιο εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ήπια και υποχωρούν γρήγορα. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο που γίνεται το εμβόλιο (συνήθως στο βραχίονα), χαμηλό πυρετό, αδιαθεσία, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ζαλάδες, διάρροια και εξάνθημα. Τέτοιου είδους παρενέργειες είναι συνήθεις και με άλλα εμβόλια.

Το εμβόλιο συστήνεται σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 12 ετών αλλά μπορεί να χορηγηθεί σε κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών. Ο εμβολιασμός στις ηλικίες αυτές δημιουργεί τα ψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού HPV που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όσο πιο ψηλά αντισώματα μπορεί το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργεί σε περίπτωση ανάγκης τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία.

Είναι καλύτερα το εμβόλιο να χορηγείται πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Με τον τρόπο αυτό, το εμβόλιο προετοιμάζει το σύστημα άμυνας των κοριτσιών (ανοσοποιητικό σύστημα) που ευαισθητοποιείται και ενεργοποιείται προτού να έρθει αντιμέτωπο με τον ιό HPV.

Το εμβόλιο χορηγείται σε τρεις δόσεις σε περίοδο έξη μηνών. Η δεύτερη δόση δίνεται δύο μήνες μετά την πρώτη και η τρίτη τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί εάν θα χρειάζεται να χορηγούνται μετά τον αρχικό εμβολιασμό, μεταγενέστερες, πιο αργά στη ζωή της γυναίκας ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου.

Για τις γυναίκες 13 έως 26 ετών που δεν έλαβαν το εμβόλιο ή που δεν έλαβαν την πλήρη σειρά των τριών εμβόλιων συστήνεται να γίνεται ή να συμπληρώνεται ο εμβολιασμός τους. Οι δόσεις που χορηγούνται είναι τρεις διότι σε έρευνες που έγιναν αρχικά, έδειξαν ότι με κάθε μια από τις τις τρεις δόσεις, τα προστατευτικά αντισώματα αυξάνονται και έτσι η διαχρονική τους διατήρηση σε ψηλότερα επίπεδα μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη άμυνα εναντίον του καρκινογόνου ιού.

Για τις γυναίκες που είναι ήδη σεξουαλικά ενεργές, το εμβόλιο βρέθηκε σε έρευνες να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Δεν προσφέρει θεραπεία ή ίαση μιας μόλυνσης από τον ιό HPV αλλά προσφέρεται μόνο για πρόληψη της μόλυνσης από τους τύπους 6,11, 16 και 18 του ιού. Έτσι εάν η γυναίκα κατά τη σεξουαλική της δραστηριότητα μολυνθεί από άλλους τύπους του ιού HPV, το εμβόλιο δεν προσφέρει προστασία από αυτούς.

Ο ιός HPV μεταδίδεται στις γυναίκες κατά τη σεξουαλική επαφή. Όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους έχει μια γυναίκα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες της να μολυνθεί από τους διάφορους τύπους των ιών HPV. Η χρήση προφυλακτικού σε κάθε συνουσία και η μείωση του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Το εμβόλιο Gardasil είναι το πρώτο εμβόλιο που κατασκευάστηκε με στόχο την πρόληψη καρκίνου. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κτυπά συνήθως νέες γυναίκες. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις του εν λόγω καρκίνου με ποσοστό θνητότητας της τάξης του 40%.

Οι θετικές επιδράσεις του εμβολίου αναμένονται να είναι εξαιρετικά καλές δεδομένου ότι προστατεύει από τους τύπους 16 και 18 του ιού HPV που προκαλεί το μεγαλύτερο αριθμό καρκίνων του τραχήλου της μήτρας (70%).ΚΑΛΗΜΕΡΑ