Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ (26/03)

Σκοτεινός Κώδικας
Knowing




Σκηνοθεσία: Άλεξ Πρόγιας
Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Κέιτζ, Ρόουζ Μπερν
Σενάριο: Άλεξ Πρόγιας, Ράιν Ντάγκλας Πίρσον, Τζούλιετ Σνόουντεν, Στάιλς Γουάιτ, Στούαρτ Χάζελντιν
Είδος: Δραματικό θρίλερ
Διάρκεια:

Υπόθεση
1958: στην τελετή αγιασμού ενός σχολείου, οι μαθητές κάνουν διάφορες ζωγραφιές, με σκοπό να αποθηκευτούν σε μια χρονοκάψουλα. Μια μαθήτρια όμως γεμίζει την κόλλα της με αμέτρητους τυχαίους αριθμούς. 2008: το συγκεκριμένο σχέδιο της νεαρής μαθήτριας πέφτει στα χέρια του μικρού Κάλεμπ. Ο πατέρας του, καθηγητής στο επάγγελμα, θα είναι αυτός που θα ανακαλύψει ότι το κωδικοποιημένο μήνυμα προβλέπει με εξαιρετική ακρίβεια τις ημερομηνίες, τους θανάτους και τις συντεταγμένες όλων των μεγάλων καταστροφών των τελευταίων 50 ετών. Ενώ ο καθηγητής ξεδιπλώνει το κουβάρι της περίεργης αυτής υπόθεσης, συνειδητοποιεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει και τρία γεγονότα, που δεν έχουν συμβεί ακόμη και στα οποία εμπλέκονται αυτός και ο γιος του.




Extra info

- O σκηνοθέτης Άλεξ Πρόγιας είχε γυρίσει το φουτουριστικό θρίλερ με τον Γουίλ Σμιθ, I, Robot.

Δες το: Και γιατί όχι; Από το να δεις μια ταινία για την γυναικεία φιλία (δες παρακάτω) καλύτερα να παρακολουθήσεις μια manly περιπέτεια. Είναι και πρώτο σε εισπράξεις στην Αμερική.

Μην το δεις: Αν δεν είδες ακόμα το International, που για παρόμοιο είδος, είναι καλύτερο. Οι κριτικοί πάντως δεν το χαρακτηρίζουν και... αριστούργημα στο είδος.





Αγάπη Στ' Άκρα
The Edge Of Love



Σκηνοθεσία: Τζον Μέιμπερι
Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάιτλι, Σιένα Μίλερ, Μάθιου Ράις, Σίλιαν Μέρφι
Σενάριο: Σέρμαν Μακ Ντόναλντ
Είδος: 111'
Διάρκεια: Αισθηματικό δράμα

Υπόθεση
Η Βέρα Φίλιπς και ο Ντίλαν, υπήρξαν ζευγάρι στα παιδικά τους χρόνια. Δέκα χρόνια αργότερα, οι δυο τους θα ξανασυναντηθούν στο εμπόλεμο Λονδίνο. Εκείνη δουλεύει σαν τραγουδίστρια, ενώ εκείνος συγγράφει προπαγανδιστικά κείμενα για λογαριασμό της κυβέρνησης, υπέρ του πολέμου. Και οι δύο νιώθουν και πάλι το συναίσθημα να φουντώνει, μόνο που ο Τόμας πλέον είναι παντρεμένος με την περιπετειώδη Κέιτλιν. Παρά το γεγονός ότι είναι αντίζηλες, οι δύο γυναίκες σφυρηλατούν μια απίστευτη φιλία. Κι ενώ η Κέιτλιν ενδίδει στην απιστία, ξέρει καλά ότι η σχέση του άντρα της με την Βέρα είναι πολύ πιο βαθιά. Και η ζωή της Βέρα όμως, δεν παύει να είναι ταραχώδης. Παντρεύεται τον πιστό θαυμαστή της Γουίλιαμ Κίλικ, αλλά όταν εκείνος μετατίθεται στο εξωτερικό σε επικίνδυνο πόστο πίσω από το μέτωπο του εχθρού, η Βέρα επιστρέφει με τους φίλους της στην Ουαλία, όπου η μάχη ανάμεσα σ' αυτό που της λέει η καρδιά της και σ' αυτό που επιτάσσει η λογική της γίνεται ακόμα πιο έντονη.



Extra info

- H screenwriter της ταινίας είναι η μητέρα της Κίρα Νάιτλι.

- Το ρόλο της Κέιτλιν τον είχε πάρει η Λίντσεϊ Λόχαν, αλλά αποχώρησε λίγο πριν τα γυρίσματα.

- Ο σεναριογράφος είχε γράψει το ρόλο της Κέιτλιν για την Κίρα Νάιτλι, αλλά εκείνη διάλεξε να παίξει εκείνον της Βέρα.

Δες το: Γιατί είναι από τις λίγες ευκαιρίες να δεις την Σιένα Μίλερ σε μια ταινία. Είναι η πιο διάσημη που έγινε... διάσημη λόγω της προσωπικής της ζωής και όχι των ταινιών της. Και πάλι, αν ρωτήσετε εμένα, δεν αξίζει και πολύ η ταινιούλα. Ενώ είχε καλές βάσεις, κάπου στην πορεία το έχασαν...

Μην το δεις: Γιατί ενώ αρχίζει καλά- με το αψεγάδιαστο πρόσωπο της Κίρα σε κοντινό- το δεύτερο μισό ταινίας προσφέρει μια ντουζίνα ωραιότατα χασμουρητά.




Παρασκευή Και 13
Friday The 13th




Σκηνοθεσία: Μάρκους Νίσπελ
Πρωταγωνιστούν: Τζάρεντ Πανταλέκι, Ντανιέλ Πέιναμπεϊκερ, Αμάντα Ριγκέτι, Τζουλιάνα Γκιλ, Γουίλα Φορντ
Σενάριο: Ντέμιαν Σάνον, Μαρκ Σουίφτ
Είδος: Τρόμου
Διάρκεια:

Υπόθεση
Τρια αγόρια, και δύο κορίτσια πάνε για camping. Η επανεμφάνιση όμως του Jason θα τους χαλάσει τα σχέδια.



Extra info

- Πρόκειται, φυσικά για άλλο ένα sequel της διάσημης σειράς ταινιών τρόμου με ήρωα τον Jason.

Δες το: Αν είσαι αμετανόητος φαν της σειράς και γενικότερα αυτών των κλασικών ταινιών τρόμου, δε μπορεί, θα περάσεις καλά.

Μην το δεις: Γιατί δεν πρόκειται να είναι τίποτα καλύτερο από αυτό που περιμένεις: ξαναζεσταμένο φαγητό με κλισέ και χωρίς πρωτοτυπία.




Προβάλλονται επίσης...

Συντρίμια Ψυχής
Fugitive Pieces




Υπόθεση:

Σκηνοθεσία: Τζέρεμι Ποντεσουά
Πρωταγωνιστούν: Στίβεν Ντιλέιν, Ράντε Σερμπέτζια, Ρόζαμουντ Πάικ, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Καραμίχος, Δανάη Σκιάδη
Σενάριο: Τζέρεμι Ποντέσβα από το μυθιστόρημα της Αν Μάικλς
Είδος: Δράμα
Διάρκεια: 112'

Υπόθεση
Η ζωή του Τζέικομπ Μπιρ στοιχειώνεται από τα παιδικά του τραύματα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Πολωνία, όταν σκοτώνονται οι γονείς του και σώζεται από βέβαιο θάνατο από έναν φιλεύσπλαχνο Έλληνα αρχαιολόγο που τον φυγαδεύει μαζί του στη Ζάκυνθο. Το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν στην ταινία καθώς βλέπουμε τον Τζέικομπ να ζει ταυτόχρονα στις δύο διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Καθώς μεγαλώνει, ο Τζέικομπ ξεκινάει μια νέα ζωή στον Καναδά, σπουδάζει, γράφει και ερωτεύεται χωρίς όμως να ξεφύγει από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Μόνο η αληθινή αγάπη θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από την τρομακτική πραγματικότητα και θα τον μεταμορφώσει.



Extra info

- H ταινία του Τζέρεμι Ποντεσουά συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ρώμης και ο Ράντε Σερμπέντζια, που υποδύεται έναν Έλληνα Αρχαιολόγο, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας.

- Πρόκειται για την πρώτη Καναδό-Ελληνική παραγωγή με γυρίσματα στον Καναδά, την Αθήνα, την Ύδρα και την Λέσβο.




Με Λένε Στέλλα
Stella




Σκηνοθεσία: Σιλβί Βερχέιντε
Πρωταγωνιστούν: Λεόρα Μπάρμπαρα, Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ
Σενάριο: Σιλβί Βερχέιντε
Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 103'

Υπόθεση

Η εντεκάχρονη Στέλλα ζει σε μια εργατική συνοικία έξω απʼ το Παρίσι του 1977. Οι γονείς της έχουν ένα μπαρ και εκείνη πάει σʼ ένα καλό παρισινό σχολείο όπου γνωρίζει την Γκλάντις, κόρη εξόριστων διανοούμενων Εβραίων από την Αργεντινή. Μέσα απʼ τα τραγούδια της εποχής και τα βιβλία που ανακαλύπτει στο σπίτι της φίλης της, η Στέλλα σταδιακά ανακαλύπτει μια άλλη διάσταση ζωής.

Extra info

- Ο Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ ήταν γιος του ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, γεννήθηκε το 1971 στο Παρίσι και πέθανε τον περασμένο Οκτώβρη σε νοσοκομείο της Γαλλίας από πνευμονία.



Το Σύνδρομο της Χιονάτης
του Άγγελου Σπάρταλη



Υπόθεση: Ο πραγματικός αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν ζει ελεύθερος ανάμεσα μας σχεδιάζοντας το επόμενο χτύπημα. Την ίδια στιγμή, η τελευταία εκτελέστρια της οργάνωσης ερωτεύεται τον μυστικό πράκτορα που την καταδιώκει, γνωρίζοντας ότι είναι αστυνομικός αλλά όχι ότι είναι και ο αδελφός της. Όλα αυτά, σε μία ταινία κόμικ.

Extra Info

- Κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο και το βραβείο κοινού στο 49ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Digital Wave.



ΠΗΓΗ

Tom Sawyer