Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

KINHMATOΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ 19/02

Επιχείρηση Βαλκυρία
Valkyrie



Σκηνοθεσία: Μπράιαν Σίνγκερ
Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Τομ Γουίλκινσον, Κένεθ Μπράνα
Σενάριο: Κρίστοφερ Μακ Κουάρι, Νέιθαν Αλεξάντερ
Είδος: Πολεμικό δράμα
Διάρκεια: 120'

Υπόθεση

Μια ομάδα Γερμανών αξιωματικών, με αρχηγό τον στρατιωτικό Claus von Stauffenberg (Τομ Κρουζ), σχεδιάζει τη δολοφονία του Χίλτερ, ώστε να εξασφαλίσει τη δύναμη του στρατού και να λήξει ο πόλεμος. Συνωμοσίες, προδοσίες, ίντριγκα συνθέτουν μια περιπέτεια γεμάτη σασπένς, φέρνοντας στο φως όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα πίσω από μια μοναδική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας.

Extra info

- Ο Μπράιαν Σίνγκερ είναι ο σκηνοθέτης της τριλογίας XMen, του Usual Suspects και του Superman Returns.

Δες το: Αν θέλεις μια δυνατή περιπέτεια που να είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία για να σε "συγκινήσει" ακόμα περισσότερο.

Μην το δεις: Αν έχεις μεγάλες προσδοκίες από αυτήν την ταινία, λόγω του story. Ενώ είχε την προοπτική να αποτελέσει ένα τρομερό ιστορικό θρίλερ, τελικά καταλήγει να ικανοποιεί το κοινό με μικρά κλισέ και εύκολο τρόπο.



Απλώς Δεν Σε Γουστάρει
He's Just Not That Into You



Σκηνοθεσία: Κεν Κουάπις
Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Άνιστον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζένιφερ Κόνελι, Ντρου Μπάριμορ, Μπεν Άφλεκ
Σενάριο: Άμπι Κον, Μαρκ Σίλβερστάιν
Είδος: Αισθηματική κωμωδία
Διάρκεια: 130'

Υπόθεση

Βασισμένο στο δημοφιλές bestseller των σεναριογράφων του Sex and the City, Γκρεγκ Μπέρεντ και Λιζ Τουτσίλο, το “Απλώς Δεν Σε Γουστάρει” μας μεταφέρει στη Βαλτιμόρη όπου μια ομάδα 20άρηδων και 30άρηδων διερευνούν τη «φύση» των σχέσεων: από τα αβαθή νερά του πρώτου ραντεβού μέχρι τα βαθιά, θολά νερά του έγγαμου βίου, αναζητούν τρόπους για να ερμηνεύσουν τις αντιδράσεις του αντίθετου φύλου... ελπίζοντας να αποτελέσουν την εξαίρεση στον κανόνα.

Extra info

- Την ιδέα για το βιβλίο έδωσε ένα επεισόδιο της σειράς Sex and the City με τίτλο ʽPick-a-Litte, Talk-a-Littleʼ. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, η Μιράντα σχολιάζει στην Κάρι τη συμπεριφορά ενός άντρα, ο οποίος αρνήθηκε να ανέβει στο σπίτι της μετά το ραντεβού τους, με τη δικαιολογία ότι είχε meeting νωρίς το πρωί. Ο τότε αγαπημένος της Κάρι, Μπέργκερ, συμπέρανε ότι: απλώς δε σε γουστάρει αρκετά, γιατί αν σε γούσταρε, θα ανέβαινε ανεξαρτήτως meeting.

Δες το: Αν θέλεις να δεις κάτι χαρούμενο που δεν θα σε προβληματίσει και απλά θα περάσει η ώρα ευχάριστα. Τόσο απλά.

Μην το δεις: Αν περιμένεις να δεις ένα άλλο Love Actually. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο σαν κομεντί, οπότε μπορείς άνετα να το αφήσεις για κανένα βράδυ Κυριακής σε DVD, με την ησυχία σου.



Η Ρέιτσελ Παντρεύεται
Rachel Getting Married



Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέμι
Πρωταγωνιστούν: Αν Χάθαγουεϊ, Ρόζμαρι Ντε Γουίτ, Nτέμπρα Γουίνγκερ
Σενάριο: Τζένι Λάμετ
Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 113'

Υπόθεση

Όταν η πρώην ναρκομανής Κιμ επιστρέφει στο σπίτι των γονιών της για το γάμο της αδελφής της, Ρέιτσελ, φέρνει μαζί της και μια μακρά ιστορία προσωπικής κρίσης, οικογενειακών συγκρούσεων και τραγικών συμβάντων. Το γαμήλιο πάρτι των νεονύμφων συγκεντρώνει πολλούς φίλους και γνωστούς σʼ ένα εύθυμο Σαββατοκύριακο γλεντιού, μουσικής και αγάπης αλλά η Κιμ –με τα καυστικά της αστεία και το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο– γίνεται ο καταλύτης για να αναδυθούν οι χρόνιες υποβόσκουσες εντάσεις στη δυναμική της οικογένειας.

Extra info

- Ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Ντέμι έχει σκηνοθετήσει επίσης τις ταινίες Η Σιωπή των Αμνών, Ο Άνθρωπος από τη Μαντζουρία και Φιλαδέλφεια.

- Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου (Αν Χάθαγουεϊ).

Δες το: Ο μόνος λόγος για να δεις την ταινία είναι αν θες να έχεις άποψη για την Αν Χάθαγουεϊ και την ερμηνεία της. Και πάλι, αν θες, σε γλιτώνω από την αγωνία και τα πεταμένα 8 ευρώ: είναι καλή, όχι κάτι τρομερό πάντως. Όχι, λοιπόν, μην στοιχηματίσεις σε αυτήν.

Μην το δεις: Γιατί είναι σαν να είσαι καλεσμένος σε ένα γάμο που δεν ξέρεις κανέναν και δε σε νοιάζει καθόλου (μα καθόλου) να γνωρίσεις. Σε τι ακριβώς βοηθάει το τραγικό story να βλέπω για 10 λεπτά όλους τους καλεσμένους να εύχονται στο ζευγάρι και όλο το γλέντι real time;



Παράδεισος στη Δύση
Eden is West



Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς
Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Ούλριχ Τουκούρ, Τζουλιάν Κόλερ
Σενάριο: Κώστας Γαβράς , Ζαν Κλοντ Γκράμπεργκ
Είδος: Δραματική κωμωδία
Διάρκεια: 110'

Υπόθεση

Ο Ηλίας είναι ένας μετανάστης που αναζητά μία νέα εστία.Έρχεται από την Ανατολή για να ανακαλύψει τη Δύση. Στη διαδρομή θα περιπλανηθεί σε τόπους άγνωστους, θα γνωρίσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, θα έρθει αντιμέτωπος με συμπεριφορές και πραγματικότητες που αγνοεί. Θα διασχίσει στεριές και θάλασσες και σε κάθε εμπόδιο θα βρίσκει μία λύση. Γιατί έχει μια μεγάλη επιθυμία: Nα επιβιώσει και να καταφέρει να φτιάξει μια καινούργια ζωή. Η επική περιπλάνηση του Ηλία ολοκληρώνεται με τρόπο “μαγικό” στο Παρίσι.

Extra info

- Είναι η πρώτη ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, μετά από 42 χρόνια διεθνούς καριέρας, που έχει γυρίσματα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη και το Λαύριο.

Δες το: Γιατί είναι του Γαβρά και διαδραματίζεται και στη χώρα μας!Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!

Μην το δεις: Αν έχεις όρεξη για "αμερικανιές" και πρότιμας να βλέπεις τέτοιες ταινίες σε DVD.



Αγέννητος
The Unborn



Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Σ.Γκογιέρ
Πρωταγωνιστούν: Οντέτ Γιούστμαν, Γκάρι Όλντμαν, Μέγκαν Γκουντ
Σενάριο: Ντέιβιντ Σ.Γκογιέρ
Είδος: Θρίλερ
Διάρκεια: 88'

Υπόθεση

Μια τρομακτική ματιά στη ζωή των αγέννητων, όσων ζουν στο μεταίχμιο... Όταν η ψυχή κάποιου νεκρού είναι πολύ σατανική, λέγεται, πως της απαγορεύεται η είσοδός της στον ουρανό και έτσι αυτή καταδικάζεται σε μια αέναη περιπλάνηση μεταξύ των δύο κόσμων, ψάχνοντας ένα νέο σώμα να αποικήσει. Κάποιες φορές μάλιστα τα καταφέρνει με ολέθριες, για τους ζωντανούς, συνέπειες... Η κατάληψη από πονηρό πνεύμα ονομάζεται ντιμπούκ (dybbuk). Ένα ανάλογο φάντασμα που ζει στο μεταίχμιο και διψά για εκδίκηση, καλείται να αντιμετωπίσει και η Κέισι, η οποία μεγάλωσε μισώντας τη μητέρα της που θεωρεί πως την «εγκατέλειψε», αυτοκτονώντας. Όταν όμως ένα δαιμονικό πνεύμα αρχίζει ξαφνικά να την κατατρέχει και να απειλεί τα αγαπημένα της πρόσωπα, η Κέισι, ζώντας έναν τρομακτικό εφιάλτη, αρχίζει και καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο η μητέρα της, την «άφησε» πρόωρα. Σύμμαχος στην προσπάθειά της νʼαποτάξει το Κακό είναι ο Σέντακ, ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να το σταματήσει. Έτσι, μαζί, ξετυλίγουν το παρελθόν της, φέρνοντας στο φως καλά κρυμμένα, οδυνηρά, μυστικά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να νικήσουν και να εξορκίσουν τα φαντάσματα...

Extra info

- Εφαλτήριο για την ιστορία αυτή απετέλεσε το υλικό που ανακάλυψε ο Γκόγιερ αναφορικά με αποτρόπαια πειράματα που διενήργησαν οι Ναζί σε παιδιά κατά το Ολοκαύτωμα. Ο σαδιστής ερευνητής Δρ. Τζέζεφ Μένγελ, πρωτοστάτησε σʼένα πείραμα που στόχο είχε νʼαποδείξει πως τα μέλη της Άριας φυλής μπορούν να έχουν τέλεια μπλε μάτια και για το λόγο αυτό βασάνιζαν δίδυμα εβραιόπουλα για να επιτύχουν αλλαγή στο χρώμα των ματιών τους. Παράλληλα ο Γκόγιερ μελέτησε και αρχαίους εβραϊκούς μύθους σχετικά με τα ντιμπούκ, τις καταραμένες, περιπλανώμενες ψυχές που εισέβαλαν στα σώματα των ζωντανών.

- Οι παραγωγοί της ταινίας (Μπέι, Φορμ, Φούλερ) έχει προϊστορία επιτυχημένων ταινιών θρίλερ (The Texas Chainsaw Massacre του 2003- remake εκείνου του 1974-, The Amityville Horror, The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, και το επερχόμενο Friday the 13th).

Δες το: Γιατί δεν σε νοιάζει η ποιότητα, αλλά τρελαίνεσαι να καταναλώνεις μετά μανίας θρίλερ και ταινίες τρόμου. Ή αν θες να έρθεις πιο κοντά με το date σου.

Μην το δεις: Γιατί είναι κλισέ, τίποτα το ιδιαίτερο, με φτηνά κολπάκια για να τρομάξεις. Κρίμα, γιατί με λίγη δουλειά ακόμα ίσως γινόταν καλό. Σε DVD και αν...



Revolucion



Σκηνοθεσία: Σαρλ Zερβέ
Σενάριο: Σαρλ Zερβέ
Είδος: Ιστορικό ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 85'

Υπόθεση

Τον Απρίλιο του 2005 ο Ούγκο Τσάβες διένειμε δωρεάν στο βενεζουελάνικο λαό και σε κάποια νησιά της Καραϊβικής ένα εκατομμύριο αντίτυπα του «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Ήθελε με αυτή του την πράξη να τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο το πνεύμα εκείνων που θέλουν να παλέψουν την αδικία και να χτίσουν έναν καινούριο κόσμο. Ο Σαρλ Ζερβέ μόλις έμαθε το γεγονός πήγε στη Βενεζουέλα για να καταγράψει το γεγονός. Εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία και κατάφερε να φτιάξει αυτό το ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα σήμερα.

Extra info

- Επίσηµη συµµετοχή στο Φεστιβάλ Hot Docs 2007, στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Charleroi (Βέλγιο) 2007 και στη Διεθνή Συνάντηση Ντοκιµαντέρ, Μόντρεαλ 2006.

Δες το: Αν το παίζει κάπου κοντά σου και έχεις όρεξη για κάτι ενημερωτικό και όχι αμερικανιά. Προσοχή! Δεν παύει να είναι ντοκιμαντέρ.

Μην το δεις: Αν δεν είσαι του ντοκιμαντέρ και μόνο στη σκέψη μιας πολιτικής ιστορίας χασμουριέσαι, τότε μην κάνεις τον κόπο. Δες το κινηματογραφιοποιημένο Valkyrie για μαθήματα πολιτικής και ιστορίας να σου έρθει πιο ελαφρύ.
Tom Sawyer