Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

"ΝΕΑ" ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ


Η ιστορική πλατεία της Θεσσαλονίκης μπαίνει σε τροχιά ανάπλασης.Σε περίπου 8 μήνες θα αρχίσουν τα έργα και θα ολοκληρωθούν σε 1,5 χρόνο. Τι είδους ανάπλαση όμως θα γίνει; Εδώ είναι το καλό...
(ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)


Β.Παπαγεωργόπουλος: «Η μελέτη, που έχει εγκριθεί από το αρχαιολογικό συμβούλιο, από τη μια πλευρά εγκιβωτίζει το χώρο που ο δήμος Θεσσαλονίκης θα διαθέσει για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, από την άλλη προβλέπει ότι θα αφαιρεθούν όλες οι υπάρχουσες τέντες και θα τοποθετηθούν ομπρέλες, χωρίς καμία διαφήμιση, ομοιόμορφες».

Στην ουσία, αυτό που θα γίνει στην πλατεία Αριστοτέλους (εκτός από τις ενιαίες ομπρέλες και τον ορισμό χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα) είναι να τοποθετηθούν ενιαίες πλάκες δαπέδου (και όχι με εναλλαγές υλικών, που προβλέπονταν στην αρχική μελέτη η οποία δεν εγκρίθηκε).
Επίσης, θα αναβαθμιστεί το υφιστάμενο πράσινο, χωρίς όμως να φυτεύονται σε κανένα σημείο της πλατείας ψηλά δέντρα, ώστε να μη διακόπτεται η προοπτική προς τη θάλασσα. Τέλος, κατόπιν υποδείξεων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες το πεζοδρόμιο της λεωφόρου Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, προτείνεται να διαπλατυνθεί, ώστε να καταργηθεί η στάθμευση των οχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.Η αναμορφωμένη πλατεία δε θα διαθέτει το περίφημο σιντριβάνι, με τους 64 πίδακες, που προκάλεσε οξείες αντιδράσεις, ούτε υπερυψωμένο (κατά 40 εκατοστά) χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

-Εντάξει. Δεν λέω και μένα μου τη δίνουν όλα αυτά τα καθίσματα και τα τραπεζάκια και οι τύποι που αδιάκριτα σε ρωτάνε πού θέλεις να κάτσεις και με πόσα άτομα παρέα. Όμως έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν είναι ανάπλαση. Το να συμμαζέψεις δηλαδή τα τραπεζοκαθίσματα και τις ομπρέλες(!).Όπως επίσης έχω την εντύπωση ότι δεν χρειαζόταν να περιμένει ο δήμος να μπει σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης για να το κάνει αυτό. Τώρα όσον αφορά το πεζοδρόμιο και τη στάθμευση των αυτοκινήτων...μένει να δούμε το αποτέλεσμα και να κρίνουμε. Άντε βρε...με γειά τη νέα μας πλατεία!

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ