Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΡΕΦΤΗ


Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε αδιάκοπο,ανελέητο πόλεμο.
Άθελά μας έχουμε επιλέξει στρατόπεδο και έχουμε στραφεί εναντίον των ίδιων μας των εαυτών. Είμαστε "Η Γενιά του Καθρέφτη".Εκεί βλέπουμε τον εχθρό να μας κοιτάει στα μάτια και να απειλεί τα όνειρά μας, την όμορφη εικόνα μας απέναντι στους ομοίους μας.


Το ρεπορτάζ στις ειδήσεις των 8 ήταν περίπου αυτό:

"Οι πολίτες βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο τα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές. Αλλά και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι αυτός ίσως είναι ένας τρόπος να καλύψουν τα χαμένα έσοδά τους, ειδικότερα σε περιόδους όπως αυτή, που οι πωλήσεις έχουν πέσει αισθητά."

Κάπου εκεί ακούς κάποιους περαστικούς να σου λένε πόσο ωραία είναι τις Κυριακές, δεν προλαβαίνω άλλες μέρες,ήρθα με τα παιδιά μου και είναι πολύ όμορφα,μακάρι να ήταν έτσι κάθε Κυριακή,και γιατί όχι;Να ανοίγουν και Κυριακές και πάει λέγοντας.Επόμενο θέμα. Έρευνα: Τι αρέσει στις γυναίκες. Επόμενο θέμα.Μόδα.Επόμενο θέμα. Δώρα για τις Γιορτές. Επόμενο θέμα...

Και εσύ σκυθρωπός,βαριεστημένος,αξιολύπητος έτσι όπως χύνεσαι στον καναπέ σου, σκέφτεσαι τον εαυτό σου να φοράει τα ωραία ρουχαλάκια του, να κάνει σκι στην Αράχοβα, να ψωνίζει την Κυριακή στο κέντρο άχρηστα πράγματα για δώρα. Τη στιγμή αυτή έχεις ήδη διαλέξει στρατόπεδο. Είσαι και εσύ ένας από εμάς.
Καλώς ήρθες στη Γενιά μας. Στη Γενιά του Καθρέφτη.

Σύμπτωμα πρώτο: Όταν καθρεφτίζεσαι , δεν κοιτάς το είδωλο στα μάτια. Κοιτάς οπουδήποτε αλλού, αλλά όχι στα μάτια.
Σύμπτωμα δεύτερο: Δεν είσαι ευχαριστημένος με αυτό που σου δείχνει ο καθρέφτης. Και λέω ότι στο δείχνει ο καθρέφτης γιατί πολύ απλά εσύ είσαι τυφλός.
Στόχος επετεύχθη: Αυτός είναι ο εχθρός.Εσύ.Το είδωλο. Δεν είσαι εσύ αυτός. Κάποιο λάθος έγινε. Πώς έφτασες εδώ;Όχι δεν είσαι εσύ.
Θα επανορθώσεις. Ο Καθρέφτης δεν λέει ποτέ ψέμματα. Ήρθε η ώρα να κοιτάξεις και λίγο τον εαυτό σου. Αρκετά τον παραμέλησες.


Και κάπως έτσι καλέ μου φίλε μοιάζεις όλο και πιο πολύ στον διπλανό σου. Κάπως έτσι μού δείχνεις τον φίλο σου και σου λέω ποιος είσαι. Και κάπως έτσι εσύ γερνάς μα το είδωλο όχι. Κάπως έτσι πεθαίνεις: Χωρίς να έχεις προσφέρει τίποτα. Είσαι μια παράπλευρη απώλεια. Και τίποτα άλλο. Ένα νούμερο σε μια στατιστική.Και τίποτα άλλο. Ένα Τίποτα με ωραία ρούχα. Και τίποτα άλλο.Τέτοια είναι η Γενιά του Καθρέφτη.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
ΜΥΘΟΓΕΝΕΙΑ