Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Γεμίσαμε σκουπίδια και το διάστημα, που απειλούν μελλοντικές αποστολές.


Σοβαρές επιπτώσεις για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών διαστημικών αποστολών θα έχει η σωρεία των αντικειμένων που έχουν απορριφθεί στην τροχιά της Γης, υποστηρίζει το Χιου Λούις από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, οι «παρ’ ολίγον» συγκρούσεις μεταξύ των αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη θα διπλασιαστούν την ερχόμενη δεκαετία και θα τετραπλασιαστούν έως το 2059, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος των μελλοντικών διαστημικών αποστολών.

Μετά την εκτόξευση του Sputnik 1 το 1957 από τη Ρωσία, η τροχιά της Γης χρησιμοποιείται ως «διαστημική χωματερή» όπου απορρίπτονται από βαθμίδες πυραύλων έως «κουφάρια» διαστημοπλοίων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα διαστημικά «σκουπίδια» έχουν αυξηθεί κατά 40%, ενώ η υπηρεσία Space Command της αμερικανικής αεροπορίας παρακολουθεί σήμερα 19.000 αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά –μεταξύ των οποίων και 800 δορυφόροι εν λειτουργία.

Έναντι των 13.000 «παρ’ ολίγον» συγκρούσεων που παρατηρούνται σήμερα ανά εβδομάδα, ο Λούις εκτιμά ότι αυτές θα αυξηθούν στις 20.000 το 2019 και στις 50.000 το 2059. Για το λόγο αυτό, οι δορυφόροι θα πρέπει να πενταπλασιάσουν τους ελιγμούς τους προς αποφυγήν συγκρούσεων το 2059 σε σύγκριση με το 2019. Το αποτέλεσμα είναι η κάθετη αύξηση του προϋπολογισμού των διαστημικών αποστολών προκειμένου απαλειφθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης.

(naftemporiki)