Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Και ξαφνικά όλοι έγιναν θρήσκοι! Γιατί σου λέει δεν ορκίστηκε ο άλλος και ο
πιο δίπλα όρκο θρησκευτικό. Αλλά ας εξετάσουμε τα δεδομένα πρώτα. Και αυτά έχουν ως εξής:

-Σε καμία , μα καμία χώρα της Ευρώπης κανείς βουλευτής δεν ορκίζεται στο Ευαγγέλιο , στις Βέδες, στο Ταλμούδ ή όπου αλλού. Όλοι ορκίζονται στο Σύνταγμα , στους Νόμους, στο Λαό, στη Χώρα...Εμείς; Η εξαίρεση! Και αλήθεια: Τι είναι πιο σημαντικό; Οι νόμοι, το Σύνταγμα και ο Λαός ή η θρησκεία της πλειοψηφίας;

-Αυτό ισχύει και στα πανεπιστήμια: Τι νόημα έχει να ορκίζεται ένας ηλεκτρονικός ή ένας λογιστής; Ότι θα κάνει τι; "Δεν θα βραχυκυκλώσω το κύκλωμα. Ορκίζομαι", "Δεν θα ξεχάσω τις αποδείξεις. Ορκίζομαι". Λίγο αστείο μου φαίνεται...

-Ξέρω ότι η επίσημη θρησκεία είναι ο χριστιανισμός και το ορθόδοξο δόγμα. Ξέρω επίσης ότι η πίστη είναι κάτι προσωπικό. Επίσης ξέρω ότι δεν είναι όλοι χριστιανοί. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η αλήθεια. Και στην τελική τι δουλειά έχει ο Αρχιεπίσκοπος μέσα στη Βουλή των Ελλήνων;Ποιος κυβερνάει επιτέλους; Το παπαδαριό; (γιατί περί αυτού πρόκειται έτσι μες στο χρυσό που κολυμπάνε) Θέλω να ελπίζω πως όχι.

-Τι μας κάνεις Έλληνες; Η θρησκεία; Εδώ θα διαφωνήσω. Μας κάνει η γλώσσα, η κοινή καταγωγή , ο πολιτισμός και σύμφωνα με τον Αριστοτέλη "όποιος λαμβάνει την Ελληνική Παιδεία είναι Έλληνας". Συνεπώς πώς μπορείς να πεις ότι κάποιος είναι προδότης του λαού και του Έθνους (!!!) όταν επιθυμεί να διαχωριστεί το κράτος από την Εκκλησία; Και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο πολιτικός όρκος. Ακόμα και οι γιατροί παίρνουν τον όρκο του Ιπποκράτη και κανείς δεν παραπονιέται

-Συμφωνώ ότι σε πολλές περιπτώσεις η πίστη μας έχει σώσει σαν έθνος και σαν κράτος. Τι σχέση έχει όμως αυτό με το σήμερα; Και πριν 2500 χρόνια μια άλλη πίστη μας έσωσε από τους Πέρσες! Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω; Ας μην τα μηδενίζουμε όλα. Δεν είμαστε "πρώτα Χριστιανοί και μετά Έλληνες". Είμαστε σκέτο "Έλληνες". Και εκεί δεν χωράνε φανατισμοί, παρωπίδες και θρησκευτικές μπούργκες.Το αντίθετο μάλιστα. Άλλωστε είδαμε πώς μας το ανταποδίδουν κατά καιρούς: Χρυσόβουλα Σουλτάνων , διαταγές του Χίτλερ και άλλα τέτοια.

-Δεν έχω πρόβλημα με την πίστη. Έχω με την Εκκλησία. Και πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανακατεύεται στα του Κράτους. Αυτή είναι η άποψή μου. Και τρελαίνομαι όταν ακούω και διαβάζω περί "προδοσίας" και "ανθελληνισμού" και άλλα τέτοια επικίνδυνα χωρίς καμία βάση και λογική. Ήταν ανθέλληνας ο Καβάφης; Ήταν ο Καζαντζάκης;Νομίζω πως όχι..Και όμως...ο ένας σήμερα θα θεωρούνταν "άρρωστος" με "κουσούρι" από την Εκκλησία και ο άλλος αφορίστηκε!

-Και ας μην ξεχνάμε και τις γραφές φυσικά : "Μη λάβεις το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω. Διότι δεν θέλει αθωώσει ο Κύριος τον λαμβάνοντα επί ματαίω το όνομα Αυτού."

Νομίζω ότι ωρίμασαν οι συνθήκες και είναι καιρός να ξεφύγουμε από κάποια ταμπού και προκαταλήψεις.Ευχαρίστως θα ήθελα να μάθω και τη δική σας γνώμη για το θέμα.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

1 σχόλια:

Panbeautiful21 23 Οκτωβρίου 2009 στις 11:27 π.μ.  

Αυτά μας μάραναν σ'αυτή τη χώρα, τα ευχέλαια και οι αγιασμοί και τα κεριά τους και όλο το παπαδαριό!!