Δεν είναι όλοι ηλίθιοι τελικώς.
Επιτέλους, κάτι που διαφέρει από τις αισχρές δημοσκοπήσεις των καναλιών της τηλεόρασης που βγάζουν τη Ντόρα νικήτρια, με αέρα μάλιστα. Αντιγράφω από τη zougla.gr τα αποτελέσματα και σχολιάζω στο τέλος της δημοσκόπησης. Αυτό, ευτυχώς το ανέβασαν εγκαίρως:
Τα πρόσωπα και οι πρωταγωνιστές
Αν και η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από την αρχηγία του κόμματος της ΝΔ είναι γεγονός, σε αυτήν την ψηφοφορία συμπεριλάβαμε το όνομά του σε μία από τις ερωτήσεις που αφορούν στη δημοφιλία των στελεχών που διεκδικούν την προεδρία. Το αποτέλεσμα είναι ενδιαφέρον και σε συνάρτηση με τα ποσοστά που λαμβάνουν τα υπόλοιπα κομματικά στελέχη, προσφέρεται για πολιτικές εκτιμήσεις και σχόλια.
Ο Κώστας Καραμανλής έρχεται πρώτος στις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας με 30,6%, αφήνοντας τον Αντώνη Σαμαρά δεύτερο με 23,8% και την Ντόρα Μπακογιάννη μόλις τρίτη με μεγάλη μάλιστα διαφορά και ποσοστό 16%. Αν κανείς συνεκτιμήσει πως οι πολίτες που επιλέγουν τον Αντώνη Σαμαρά, σε ένα σημαντικό ποσοστό, ανήκουν κατά τεκμήριο στο «κλίμα» Καραμανλή και πάντως όχι σε αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη, τότε το μπλοκ που αποτελείται από τη λεγόμενη Λαϊκή Δεξιά και από αυτό στο οποίο βασίστηκε ο Κώστας Καραμανλής, φαίνεται να διαθέτει αξιόλογη, αν όχι ισοπεδωτική, δυναμική. Χαρακτηριστικά χαμηλό είναι το ποσοστό του Δημήτρη Αβραμόπουλου που θεωρητικά ανήκει στο ίδιο ιδεολογικό μπλοκ με την Ντόρα Μπακογιάννη. Μεϊμαράκης και Άρης Σπηλιωτόπουλος έρχονται αθροιστικά να καλύψουν ένα 11,4%, ποσοστό καθόλου αμελητέο, το οποίο θα μετακινηθεί προς κάποιον από τους υποψηφίους, τουλάχιστον όσον αφορά στους μηχανισμούς επιρροής της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με πολύ πρόσφατες δηλώσεις του δείχνει εμμέσως πλην σαφώς να συστοιχίζεται με το μπλοκ της πρώην υπουργού Εξωτερικών.
Εντύπωση προκαλεί και το ποσοστό του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που ανήκει και αυτό στη συντηρητική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και που παραδοσιακά εναντιώνεται στα εκσυγχρονιστικά εγχειρήματα αλλά και που είναι ριζωμένο στα συντηρητικά προσφυγικά λαϊκά στρώματα του ελληνικού βορρά.
Σαμαράς ή Μπακογιάννη;
Οι απαντήσεις στην επόμενη ερώτηση είναι ακόμη πιο διαφωτιστικές, αφού αφορούν στα πρόσωπα που επίσημα διεκδικούν το χρίσμα στη Νέα Δημοκρατία.
Ο παρακάτω πίνακας αφορά αποκλειστικά στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και είναι σταθμισμένος.
Ο Αντώνης Σαμαράς με μία διαφορά της τάξης του 12,1% προηγείται της Ντόρας Μπακογιάννη, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να περιορίζεται στο 13,2% και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να φθάνει πολύ ψηλά και να διεκδικεί τον ρόλο του τελικού ρυθμιστή. Αν αυτή η εικόνα διατηρηθεί έως τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, τότε ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αισθάνεται ήσυχος, αφού στη χειρότερη περίπτωση θα διεκδικήσει στο δεύτερο γύρο την αρχηγία με αντίπαλο την Ντόρα Μπακογιάννη, όπου οι συμμαχίες θα είναι δεδομένες και για τις δύο πλευρές.
Τι ψηφίζουν τα άλλα κόμματα
Έστω κι αν ακούγεται παράξενο, ο παρακάτω πίνακας καταδεικνύει τις προτιμήσεις των μη ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ως προς τους διεκδικητές. Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς είναι πιο δημοφιλής σε όλο το φάσμα των κοινοβουλευτικών κομμάτων για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν και που, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι ανιδιοτελείς. Βεβαίως, το μεγαλύτερο ποσοστό δημοφιλίας του βρίσκεται στο κόμμα του ΛΑΟΣ και αυτό είναι φυσικό από τη στιγμή που το βασικό σύνθημα του Αντώνη Σαμαρά είναι «Για την πατρίδα», σύνθημα αρκούντως πατριωτικό, αν όχι και διακριτικά εθνικιστικό, για να καλύπτει τις ιδεολογικές ανησυχίες του χώρου που επηρεάζεται από τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Δημοφιλέστατος στα άλλα κόμματα είναι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά ακόμη δημοφιλέστερος είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που στο κόμμα του ΛΑΟΣ βρίσκει θερμότατη υποδοχή λόγω της πολιτικής φρασεολογίας του στα λεγόμενα εθνικά θέματα και κυρίως το Σκοπιανό.
Mr.Kaya: Δεν εννόησα ποτέ γιατί κάποιος νοήμων νεοδημοκράτης να επιλέξει τη Ντόρα στην ηγεσία του κόμματος. Ακόμα και για ιστορικούς σκοπούς, ή για το επίθετο της οικογένειας που ανήκει, το "Μητσοτάκης" θα έπρεπε να είναι ότι το ασήμι ή το σκόρδο για τα βαμπίρ του Μπλέιντ. Ως υπουργός Εξωτερικών δεν απέδωσε στο ελάχιστο, παραμένοντας ολικά αδρανής, και εκτελώντας μόνο τα υπερατλαντικά ταξίδια σε χώρες με μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Εάν αυτό σημαίνει ο τίτλος "Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας", καλύτερα να ζητήσουμε να τον αναλάβουν ο Δούσης ή η Τσόκλη, που κάνουν και ψαγμένα ταξίδια. Μετά τις Μακεδονικές Αερογραμμές που κατέβηκαν στην Κέρκυρα, ας έρθουν να την παραλάβουν για καμιά Νέα Υόρκη, όπου και ανήκει, για να πίνει χαλαρά τα Μανχάταν της μπροστά από ένα λαπτοπ που θα της επιτρέπει να χειρίζεται το εκπληκτικά ηλίθιο και "αμερικάνικο" dorabak.gr με τη DoraWeb TV. Προτιμώ μια πολιτική άνοιξη της Νέας Δημοκρατίας...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου