Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Μαλλί της γριάς...τι θυμήθηκα.


Όχι αυτό το μαλλί ρε...











Αλλά αυτό το μαλλί!!! Δεν ξέρω πως το θυμήθηκα σήμερα. Ίσως φταίει ότι άκουσα τη λέξη πανηγύρι...Πανηγύρι χωρίς μαλλί της γριάς δεν υπάρχει. Αγαπημένη συνήθεια των παιδιών και όχι μόνο. Φυσικά όχι ότι πιο υγιεινό υπάρχει, αφού αποτελείται από ζάχαρη. (Για αυτό έχω κάτι κουφάλες στα δόντια μου).

Παρασκευάζεται από ζάχαρη, η οποία λιώνεται σε ειδικό δοχείο και με φυγοκέντριση δημιουργούνται νήματα. τα οποία τυλίγονται γύρω από ένα καλαμάκι. Ποσότητα 5-6 γραμμαρίων κρυσταλλικής ζάχαρης θερμαίνονται ως το σημείο τήξεως στους 150οC και κατόπιν με φυγοκέντριση απομακρύνονται από το κέντρο της συσκευής μέσα από μικρές τρύπες που έχει το περιστρεφόμενο δοχείο. Δημιουργούνται ίνες, οι οποίες πλέκονται γύρω από το καλαμάκι...και κολλάνε πάνω σου!

Ωστόσο το μαλλί της γριάς δε θα το βρείτε μόνο στα πανηγύρια. Πλέον υπάρχουν πολλές gadget συσκευές και μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαλλί της γριάς! Οι συσκευές αυτές, από ότι είδα, δεν είναι και πολύ ακριβές. Μπορείτε να βρείτε και με 50 ευρώ. Άλλη χάρη όμως έχει σε πανηγύρι με παρέα...

Αν βρεθείτε σε κάποιο πανηγύρι μη ξεχάσετε να το δοκιμάσετε. Εγώ σίγουρα θα το κάνω. Έτσι για να θυμηθώ τα παλιά!

1 σχόλια:

Panbeautiful21 15 Αυγούστου 2009 στις 10:09 μ.μ.  

Νά'σαι καλά! Και με κάποιον συζητούσα πριν λίγες μέρες για το ποια είναι η διαδικασία που φτιάχνεται το μαλλί της γριάς..

Όσο για τις κουφάλες.. Άστα να πάνε!!