Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Πυρκαγιά απείλησε τις εγκαταστάσεις στο Βανκούβερ


Άλλαξε η φορά του ανέμου και σώθηκαν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο βουνό Γουίσλερ στο Βανκούβερ όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.
Οι πυροσβέστες είναι καθησυχαστικοί σχετικά με την έκταση και τον κίνδυνο των εγκαταστάσεων που είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν το Φεβρουάριο του 2010 τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βανκούβερ.
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία το μέτωπο της πυρκαγιάς που διακρίνεται ο καπνός ήταν μόλις έναν λόφο πίσω από την πίστα του σκι στα δεξιά, απόσταση εξαιρετικά μικρή για τέτοιας έκτασης γεγονότα.
Θα ήταν καταστροφή να καούν οι εγκαταστάσεις λίγου μήνες πριν από τους Αγώνες, όμως όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλά σχέδια για την προστασία τους. Ένα από αυτά περιλαμβάνει την προστασία των εγκαταστάσεων με τα «κανόνια» δημιουργίας τεχνητού χιονιού που είναι υποχρεωτικά για τη λειτουργία της πίστας του σκι.
Επειδή κανείς δεν γνωρίζει αν η ποσότητα του χιονιού θα είναι στα επίπεδα που επιθυμούν οι αθλητές αυτού του επιπέδου στις προδιαγραφές είναι και η δημιουργία τεχνητού χιονιού. Δημιουργούνται λοιπόν σε κάθε εγκατάσταση μεγάλες δεξαμενές και το νερό μέσα από μία διαδικασία ψύξης μετατρέπετε σε χιόνι.
Αυτό την περίοδο του χειμώνα και των αγώνων.
Σε μία περίπτωση όπως της πυρκαγιάς το σύστημα μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, αφού τα «κανόνια» έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν νερό υπό μεγάλη πίεση που βοηθά και στην πυρόσβεση.
Βέβαια τίποτε από αυτά δεν χρειάστηκε να κάνουν στο Βανκούβερ.
Η διεύθυνση των ανέμων άλλαξαν, το μέτωπο της φωτιάς άλλαξε κατεύθυνση, ενώ κατάφεραν να το περιορίσουν.