Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

Οπτικές Ίνες στην Ελλάδα από το 2012

Πως θα σας φαινόταν εάν η σύνδεση σας στο Internet έτρεχε με αστρονομικές ταχύτητες της τάξης του 1 Gbps (1024 Mbps) ; Καθόλου άσχημη ιδέα ε; Ειδικά εάν αναλογισθούμε ότι στην Ελλάδα οι ταχύτητες έχουν πολύ (μα παρά πολύ) θεωρητικό χαρακτήρα. Και όμως, η όλη ιστορία είναι αληθινή και ήδη έχει δρομολογηθεί στην Ελλάδα η ανάπτυξη και υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών.

Στις αρχές του 2010 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διαγωνιστική διαδικασία από την οποία θα προκύψουν τα επιχειρηματικά σχήματα που θα αναλάβουν την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών που θα φθάνει σε 2 εκατ. νοικοκυριά σε 52 πόλεις της χώρας.

Το έργο, το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοπορία (αυτό και εάν είναι έκπληξη), θα βελτιώσει εντυπωσιακά τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας. Εκτιμάται ότι κάποια τμήματά του θα είναι έτοιμα από το 2012. Το μοναδικό πρόβλημα για την Ελλάδα, έγκειται στη μορφολογία του εδάφους, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρακτικά αδύνατη η υλοποίηση δικτύου οπτικών ινών. Σε αυτές τις περιοχές της χώρας αναμένετε να αξιοποιηθούν ασύρματες τεχνολογίες, όπως είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς (LTE), το WiFi και το WiMax.