Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009

ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ (ΑΡΗΣ)

Η επίσημη ονομασία του γηπέδου ήταν για πολλά χρόνια απλώς "Γήπεδο Αρεως". Όλος ο κόσμος όμως αναφερόταν σε αυτό ως "Χαριλάου". Το 2004 δόθηκε στο γήπεδο το όνομα του παλιού μεγάλου άσου και πρωταθλητή το 1946 με τον Αρη, Κλεάνθη Βικελίδη.

Η εξέλιξη του Χαριλάου ήταν σταδιακή. Το 1969 τοποθετήθηκε χλοοτάπητας, ενώ το 1972 κατασκευάστηκε το τσιμεντένιο στέγαστρο πάνω από τη δυτική κερκίδα, με ενέργειες του τότε προέδρου της ομάδας Νίκου Καμπάνη. Η νότια κερκίδα (η θύρα 3 με το χαρακτηριστικό λοξό σχήμα λόγω στενότητας χώρου) ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ η ανατολική (θύρα 2) λίγα χρόνια αργότερα.

Η επιλογή του γηπέδου ως ένα από τα προπονητήρια για το ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν η αφορμή για σημαντικά έργα στο Χαριλάου. Το αποτέλεσμα αυτών των εργασιών ήταν η βελτίωση των εγκαταστάσεων ενός από τα πιο "ποδοσφαιρικά" γήπεδα της Ελλάδας. Η σημαντικότερη αλλαγή ήταν η κατεδάφιση της παλιάς δυτικής εξέδρας του γηπέδου και η αντικατάστασή της από νέα, 2 διαζωμάτων. Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο που διαθέτει:

- Στο ισόγειο: πισίνα, γυμναστήριο, αποδυτήρια, ιατρείο, φυσικοθεραπευτήριο & άλλους χώρους.
- Στον 1ο όροφο: καφετέρια - εστιατόριο & χώρους για VIPs και δημοσιογράφους.
- Στον 2ο όροφο: θαλάμους σχολιαστών & τα VIP boxes ("σουίτες").
- Στον 3ο & 4ο όροφο: υποστηρικτικούς χώρους & προσβάσεις θεατών για το δεύτερο διάζωμα.
Τα δύο διαζώματα της νέας κερκίδας είναι στεγασμένα. Δημιουργήθηκαν τρεις θύρες εισόδου, ενώ οι VIPs και οι δημοσιογράφοι έχουν απευθείας πρόσβαση με ανελκυστήρες.


Λόγω οικονομικών προβλημάτων τα έργα στο Χαριλάου δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στην περίοδο 2004-05, αν και το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε κανονικά. Το εσωτερικό του κτιρίου, ο περιβάλλων χώρος και η πίσω πλευρά του στεγάστρου (όπως φαίνεται στην κάτω εικόνα, που τραβήχτηκε το 2005) ήταν εκκρεμότητες που άφησε πίσω της η οικονομική δυσπραγία της αναδόχου εταιρείας.

Το Γήπεδο Χαριλάου "Κλεάνθης Βικελίδης" ανήκει στον ερασιτέχνη Α.Σ. Αρη.

σ.σ. Ο Κλεάνθης Βικελίδης γεννήθηκε το 1916 στην Θεσσαλονίκη. Έπαιξε ποδόσφαιρο στον Άρη.Ο Κλεάνθης Βικελίδης είχε άλλα 8 αδέλφια απο τα οποία τα 5 ήταν επίσης αθλητές του Άρη, ο αδελφός του Κώστας, και ο Νικηφόρος που ήταν συμπαίκτες του στον Άρη και στην εθνική ομάδα. Έπαιξε 7 αγώνες με την εθνική Ελλάδας. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1949. Όταν σταμάτησε έγινε προπονητής και έκατσε πολλές φορές και στον πάγκο του Άρη. Aπό το 2004, το ποδοσφαιρικο γηπεδο του Αρη (ως τοτε ηταν γνωστό ως "Γηπεδο Χαριλάου") φέρει το όνομά του.

(πληροφορίες wikipedia, stadia.gr)