Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Πάντα πίστευα ότι οι λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη. Μέχρι που πλέον δεν έχω καμία αμφιβολία. Μέσα από την προσπάθειά μου να εκφραστώ γράφοντας ήρθα αντιμέτωπος με ένα τελείως άγνωστο για μένα κόσμο.Εκείνον των λέξεων. Κατάλαβα ότι μια και μόνη λέξη είναι αρκετή να απογειώσει ή να βουλιάξει κάθε προσπάθειά μου να μεταφέρω αυτό που σκέφτομαι ή νιώθω στο χαρτί. Για όσους γράφουν θα πω το εξής: Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να βλέπετε την εξέλιξη ενός κειμένου σας με μια απλή αλλαγή των λέξεων. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη,επιμονή και υπομονή και φυσικά στην αρχή ένα λεξικό. Θα διαπιστώσετε μόνοι σας πώς μπορεί να πάρει ζωή κάτι που έχετε γράψει. Για εκείνους που δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτό που λέω θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ήθελε να πει ότι στο τέλος της ζωή μας το μόνο που πραγματικά μετράει είναι η γνώση.Ο πρώτος και προφανής τρόπος είναι να πει αυτό ακριβώς:

Στο τέλος της ζωής σου ο μόνος φίλος σου θα είναι η γνώση.

Κατανοητό ,αλλά φτωχό κατά τη γνώμη μου. Δείτε πώς με απλές αλλαγές αυτή η φράση θα μεταμορφωθεί σε μια άλλη με το ίδιο πάντα νόημα: Αντικαθιστώντας το "τέλος" με το "βράδυ" (δηλαδή το τέλος της ημέρας):

Στης ζωής σου το βράδυ ο μόνος φίλος σου θα είναι η γνώση.

Ήδη παρατηρείται μια αλλαγή στο μέτρο,στην προφορά και στην βαρύτητα της φράσης αυτής. Δεν λέω ότι έγινε καλύτερη ή όχι. Απλά θέλω να δείξω τη διαφορά με την πρώτη, χρησιμοποιώντας λίγη φαντασία. Δείτε τώρα την ίδια φράση αλλάζοντας τη λέξη "βράδυ" με τη λέξη "δείλι":

Στης ζωής σου το δείλι, ο μόνος φίλος σου θα είναι η γνώση.

Ίδιο νόημα, άλλη δύναμη. Έτσι δεν είναι;Μπορούμε να συνεχίσουμε κι άλλο μέχρι να βρούμε εκείνο που μας αρέσει:Αντικαθιστώντας τη λέξη "φίλος" με τη λέξη "σύντροφος" η φράση γίνεται:

Στης ζωής σου το δείλι ,ο μόνος σύντροφός σου θα είναι η γνώση.

Βλέπετε λοιπόν πώς με μερικές αλλαγές και λίγη φαντασία μια φράση μπορεί να αποκτήσει άλλη δυναμική. Αυτή είναι η δύναμη των λέξεων. Δεν ξέρω αν το παράδειγμα ήταν αρκετό για να σας δώσει να καταλάβετε.Ελπίζω όμως να το προσπαθήσετε και είμαι σίγουρος ότι οι λέξεις θα σας δώσουν αυτό που ζητάτε και θα μπορέσουν να εκφράσουν στο έπακρο τις σκέψεις σας. Άλλωστε η γλώσσα μας είναι πολύ πλούσια και αυτό είναι που την κάνει και τόσο ωραία και εκφραστική. Και στην τελική, ο μόνος σύντροφός μας όντως θα είναι η γνώση!

It's only words, but words are all I have

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ