Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ποιό είναι το μυστικό της νεότητας;


Μερικοί άνθρωποι φαίνονται να διατηρούν το μυαλό τους σε πολύ καλή κατάσταση παρά την προχωρημένη ηλικία τους. Ποιο μπορεί να είναι το μυστικό τους; Μια νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει τέσσερις σημαντικούς παράγοντες που συνεισφέρουν σε ένα υγιή νου: την φυσική άσκηση, την εκπαίδευση, το κόψιμο του τσιγάρου και την κοινωνική δραστηριότητα.
Αν και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι γενετικοί παράγοντες (τα γονίδια) παίζουν ρόλο στο κατά πόσο οι άνθρωποι θα εμφανίσουν γεροντική άνοια, η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών ερευνών που ανακαλύπτουν πρακτικούς τρόπους για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση οι νοητικές λειτουργίες και η μνήμη των ηλικιωμένων.
Η έρευνα, υπό την Αλεξάνδρα Φιόκο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας "Neurology", ανέλυσε επί μια οκταετία τις νοητικές ικανότητες 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών. Σε ποσοστό που ξερνούσε το 50%, εμφανίστηκε φυσιολογική μείωση των νοητικών λειτουργιών τους λόγω ηλικίας, στο 16% σημαντική μείωση, αλλά στο 30% δεν είχε καμία αλλαγή (μερικά μάλιστα άτομα, σύμφωνα με τα τεστ, σημείωσαν ακόμα και βελτίωση από τα 70 στα 79 χρόνια τους!)...

Διαβάστε τη συνέχεια στο http://blog-tou-fititi.blogspot.com/