Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΤΥΦΛΟΙ ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗ

Όταν μπορείς να δεις αλλά δεν το κάνεις τότε είσαι τυφλός κατ' επιλογή.
Και εξηγούμαι: Τι ψάχνει η γκομενάρα από απέναντι; Το ρολόι, το αμάξι και την τσέπη την χοντρή. Και άλλο τίποτα. Εσένα ούτε που σε βλέπει. Άρα είναι τυφλή κατ'επιλογή.Τι ψηφίζει ο μπάρμπας σου απ' το χωριό; Εκείνον που βλέπει στην τηλεόραση,εκείνον που του είπαν οι άλλοι κτλ. Δεν βλέπει τις πράξεις τους ή τους σκοπούς τους. Είναι και αυτός τυφλός κατ'επιλογή.Τι διαβάζει η ανιψιά σου; Gossip περιοδικά και τους υπότιτλους από το Sex and the City. Όλα τα υπόλοιπα που ίσως προσφέρουν κάτι στη μίζερη ζωή της δεν τα βλέπει. Τυφλή και αυτή.

Να και κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε ή υποψιαζόσασταν: Οι τυφλοί είναι κάτι. Όχι για μένα. Για την κοινωνία. Γιατί οι κατ' επιλογή τυφλοί μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον.Έτσι και η κοινωνία , τυφλή και αυτή, βλέπει τους ομοίους της και τους επιβραβεύει. Αν θες να πας μπροστά πρέπει να τυφλωθείς.Ποιά αλητεία; Ποια αξιοκρατία; Ποιος ρομαντισμός και ποιες αξίες;Ποια ποιότητα και ποια αλήθεια; Κοινώς πρέπει να είσαι στην κοσμάρα σου. Τυφλός ανάμεσα σε κοπάδι τυφλών. Και αρχηγός σου ένας μονόφθαλμος.

Και αυτοί που επιλέγουν να δουν, συνήθως μένουν στην αφάνεια ή χαρακτηρίζονται γραφικοί,οπισθοδρομικοί και ακραίοι!Μαλάκες τις πιο πολλές φορές! Αυτοί λοιπόν δεν κοιτούν την τσέπη σου,ούτε το αμάξι σου, ούτε τίποτε άχρηστο επάνω σου. Αυτοί σε κοιτούν ίσια στα μάτια. Και βλέπουν αυτό που εσύ αρνείσαι να δεις. Τον εαυτό σου.Εσένα.Γιατί στα μάτια κρύβεται η ψυχή του καθενός και δεν λένε ποτέ ψέματα. Αν είσαι ψεύτης σε προδίδουν. Αν είσαι δήθεν σε γελοιοποιούν.Και αν είσαι αληθινός σε φωτίζουν. Είναι δύσκολο να μπορείς να δεις. O εύκολος δρόμος είναι η επιλογή της τυφλότητος.Όπως πολύ εύστοχα έγραφε ο Όργουελ "Η άγνοια είναι δύναμη". Δύναμη όμως για ποιόν; Για σένα; Για ξανασκέψου το...


ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ