Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ



Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Δυστυχώς ο ελληνικός λαός, και φαίνεται και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αντίθετα με τους σκοπιανούς που είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι για το τί επιδιώκουν, έχουν πολύ επιφανειακές και αφελείς απόψεις για τυχόν σύνθετη ονομασία του κράτους των σκοπίων.

Πχ. Άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο τον κατά άλλα συμπαθή τραγουδιστή Νταλάρα, να προσπαθεί εν τη αγνοία του, να <<καθοδηγήσει>>, με ειλικρίνια πιστεύω, τον Ελληνικό λαό για το θέμα της ονομασίας των σκοπίων. Το σκεπτικό του, ήταν το αφελές σκεπτικό, ηθελημένο ή όχι και των περισσότερων ελλήνων πολιτικών.

Ο κ. Νταλάρας, αφού δέχτηκε ότι οι σκοπιανοί ίσως έχουν...
επεκτατικές βλέψεις, κατέληξε εν τη αγνοία στο γνωστό επιχείρημα της μειοδοτικής συμπεριφοράς που <<κυκλοφορούν έντεχνα>> οι διάφοροι γνωστοί <<>>, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κτλ. Είπε:

Η Βουλγαρία κατέχει το 15% της περιοχής της Μακεδονίας. Τα σκόπια (ευτυχώς δεν τα είπε Μακεδονία) κατέχουν το 30%, και εμείς το 55% της περιοχής της Μακεδονίας. Συνεπώς είπε, πώς αξιώνουμε να μονοπωλούμε την ονομασία της Μακεδονία;

Είναι οι αφελέις απόψεις που χωρίς να εμβαθύνουν στη φύση του προβλήματος, έφτασαν και στον συμπαθή τραγουδιστή που θεώρησε χρέος του να <<διαφωτήσει>> γι αυτές και τον Ελληνικό λαό. Από στραβό στραβά θα μάθεις λέει ο λαός. Ερωτώ όμως:

Που είναι η ενημέρωση του Ελληνικού λαού από την πολιτικές ηγεσίες, τα ΜΜΕ, κτλ για τη φύση του προβλήματος της ονομασίας. Διαφώτισε κανείς τον Ελληνικό λαό ότι είναι άλλο να ονομάζεται μία επαρχία χώρας Μακεδονία από το να έχει μία χώρα ως ονομασία το <<Μακεδονία>> και μάλιστα να δικδικεί και την <<εθνικήν ταυτότητα>>. Χρειάζεται φιλοσοφία για να γίνει αντιληπτόν ότι αν η χώρα των σκοπίων ονομαστεί είτε <<Άνω Μακεδονία>>, είτε <<Βόρεια Μακεδονία>> θα λείπει από τη χώρα αυτήν το έτερο <<τμήμα της>> δηλαδή είτε η <<Κάτω>> είτε η <<Νότια Μακεδονία>>. Γιατί άραγε οι σκοπιανοί δεν δέχονται να ονομάζεται η χώρα τους Σλαβοαλβανική Μακεδονία;;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο paideia.gr.