Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Για ποιες θέσεις ψάχνουν στελέχη οι επιχειρήσεις

Δυσκολία αντιμετωπίζει το 37% των Ελλήνων εργοδοτών στην κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας, όπως αποκαλύπτει η «Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων 2009» της Manpower, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα Ιανουάριος Μάρτιος 2009, σε δείγμα 750 εργοδοτών.

Το ποσοστό, αν και μειωμένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2008, παραμένει υψηλό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον οποίο το 30% των εργοδοτών από τις 33 χώρες που ερεύνησε η Manpower δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες. Η διαφορά των αποτελεσμάτων της Ελλάδας με το μέσο όρο της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς μόλις το 25% των εργοδοτών της περιφέρειας ΕΜΕΑ δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κάλυψη διαθέσιμων θέσεων. Η Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων της Manpower πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή συνολικά 39,000 εργοδοτών από 33 χώρες.

Η Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων στην Ελλάδα

Η Έρευνα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 750 εργοδοτών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα περίπου 1 στους 3 εργοδότες δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα προσόντα που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Oι 10 πιο δυσεύρετες ειδικότητες για το 2009 / Σύγκριση με το 2008



Οι πιο δυσεύρετες ειδικότητες 2009

Οι πιο δυσεύρετες ειδικότητες 2008

Στελέχη Πωλήσεων

Τεχνικοί (κυρίως παραγωγής / λειτουργίας και συντήρησης)

Γραμματείς όλων των βαθμίδων & Προσωπικό Υποστήριξης Γραφείου

Λογιστές και Χρηματοοικονομικοί Υπάλληλοι

Προσωπικό ΙΤ (κυρίως προγραμματιστές / developers)

Εργάτες

Πτυχιούχοι Μηχανικοί

Προσωπικό Εστιατορίων και Ξενοδοχείων

Διευθυντές Πωλήσεων

Εξειδικευμένοι Τεχνίτες

Γραμματείς όλων των βαθμίδων & Προσωπικό Υποστήριξης Γραφείου

Εξειδικευμένοι Τεχνίτες

Τεχνικοί (κυρίως παραγωγής / λειτουργίας και συντήρησης)

Στελέχη Πωλήσεων

Εργάτες

Στελέχη Εξυπηρέτησης Πελατών

Πτυχιούχοι Μηχανικοί

Λογιστές και Χρηματοοικονομικοί Υπάλληλοι

Στελέχη Διοίκησης (Ανώτερο / Ανώτατο Επίπεδο)

Προσωπικό Εστιατορίων και Ξενοδοχείων

To σημαντικότερο έλλειμμα της ελληνικής αγοράς εργασίας, όπως διαπιστώνεται από τα παραπάνω αποτελέσματα, αφορά τα Στελέχη Πωλήσεων, ειδικότητα που καταλαμβάνει την 1η θέση στη φετινή κατάταξη, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 4η θέση.

Ο χώρος των Πωλήσεων συνολικά εμφανίζει μια ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά στελεχών και τη ζήτηση των επιχειρήσεων, όπως φαίνεται από το ότι οι εργοδότες δηλώνουν πως δεν βρίσκουν κατάλληλα εκπαιδευμένους Διευθυντές Πωλήσεων, μία ειδικότητα που κάνει φέτος για πρώτη φορά την εμφάνισή της και βρίσκεται στην 9η θέση της λίστας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Blog tou fititi