Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ


Αν και δεν τα πάω καλά με τη θρησκεία και πολλές φορές έχω έρθει σε αντιπαράθεση με θρησκευόμενα άτομα, ωστόσο δεν μπορώ παρά να πω ένα μπράβο στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις δηλώσεις που έκανε. Το αν τις έκανε για το σωστό λόγο ή όχι αυτό το κρατάω για μένα και δεν θα το σχολιάσω.Όμως αξίζει να τις διαβάσουμε.Φυσικά αναφέρεται στο θέμα που προέκυψε με τους Μουσουλμάνους της Αθήνας:

«Η ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύω, στο πλαίσιο πάντα των νόμων της Πολιτείας αποτελεί βασική προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής και εκφράζει απόλυτα τη μακραίωνη πολιτιστική και πνευματική μας παράδοση», σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, μετά από καταγγελία μετανάστη ότι αστυνομικός του έσκισε το Κοράνι.
"Αποτελεί αυτονόητο και απαράγραπτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απευθύνεται ελεύθερα στο Θεό του. Να Τον τιμά και να Τον λατρεύει σε χώρους που Του πρέπουν, χωρίς προσκόμματα. Το ευρύτερο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι δικαίωμα θεμελιώδες σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία, όπως η ελληνική, και πρέπει να χαίρει πάντα αναγνώρισης και απόλυτου σεβασμού, όπως άλλωστε και το Σύνταγμά μας σαφώς επιτάσσει", σημειώνει ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας.
Προσθέτει όμως: "κάθε εκδήλωση βίας στο όνομα της οποιασδήποτε θρησκείας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, είναι απόλυτα καταδικαστέα, γιατί πρωτίστως προσβάλλει βαθύτατα τον ίδιο τον πυρήνα της θρησκείας". Και διευκρινίζει: "Μετατρέπει πιστούς ανθρώπους σε αθύρματα πάσης φύσεως φονταμενταλιστών και καιροσκόπων, που ουδόλως σέβονται την ελευθερία του προσώπου".

1 σχόλια:

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΞΑΝΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ 28 Μαΐου 2009 - 3:59 π.μ.  

Άκυρη και άκαιρη παρέμβαση Ιερώνυμου για τα επεισόδια με τους λαθρομετανάστες

Τετάρτη, 27.05.09


Στο θέμα των πρόσφατων γεγονότων παρενέβη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αργοπορημένος για μία ακόμη φορά.

«Το ευρύτερο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι δικαίωμα θεμελιώδες» σχολίασε ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας όμως ότι «κάθε εκδήλωση βίας στο όνομα της οποιασδήποτε θρησκείας, απ΄ όπου και αν προέρχεται, είναι απόλυτα καταδικαστέα».

Και κατέληξε λέγοντας πως: «η ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύω, στο πλαίσιο πάντα των νόμων της Πολιτείας, αποτελεί βασική προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής και εκφράζει απόλυτα τη μακραίωνη πολιτιστική και πνευματική μας παράδοση».


Εκτός του ότι είστε εκτός τόπου και χρόνου κύριε Αρχιεπίσκοπε είστε και εκτός πραγματικότητας. Σε μία Ελλάδα που έχει στενάξει από την εγκληματικότητα και τα έκτροπα εξ αιτίας της λαθρομετανάστευσης προβήκατε σε ετεροχρονισμένες γενικολογίες, αοριστίες χωρίς να παίρνετε θέση για το ποίμνιό σας που υποφέρει. Μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιου είδους δηλώσεις...δεν περιμέναμε να ακούσουμε και τίποτα καλύτερο. Επίσης ας μας διευκρινίσετε από πότε η μακραίωνη πολιτιστική μας παράδοση και η κοινωνική μας συνοχή συμπεριλάμβαναν πάνω από 3 εκατομμύρια μουσουλμάνους. Μήπως εννοείτε επί τουρκοκρατίας; - όπως είχε πει και η Ρεπούση όταν ζούσαμε τρισευτυχισμένοι με το τουρκικό φέσι;-... Γιατί δεν πάει πουθενά αλλού το μυαλό μας.