Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Πως ο φτερωτός "Πήγασος" μπορεί να προλάβει τη λαίλαπα των πυρκαγιών


Αρκετές φορές, αν όχι πάντοτε, διαμαρτυρόμαστε ότι στην Ελλάδα δεν παράγεται τίποτε σε βιομηχανική κλίμακα. Παρά την εφευρετικότητα που μας διακατέχει σχεδόν όλα τα επιτεύγματα μένουν είτε στα χαρτιά είτε στην φάση της προπαραγωγής.
Ο "Πήγασος" αποτελεί "ευτυχώς" μια εξαίρεση στον κανόνα. Χάρις στο μεράκι ορισμένων ανθρώπων κατάφερε να περάσει από τη θεωρία στην πράξη και σήμερα βρίσκεται στις τάξεις της Αεροπορίας. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που ανήκει στην κατηγορία των UAVs (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη). Δεν διαθέτει πιλότο και καθοδηγείται από το έδαφος. Με αυτονομία 100 ναυτικά μίλια, διάρκεια πτήσης της τάξης των 10 ωρών και με ωφέλιμο φορτίο αισθητήρων 250 kg, ο "Πήγασος" μπορεί να περιπολεί επάνω από δασικές εκτάσεις με πολύ χαμηλότερο κόστος από άλλα εναέρια μέσα. Επίσης η χρήση του περιορίζει τον κατακερματισμό πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού το οποίο σήμερα σπαταλιέται σε καθήκοντα επιτήρησης. Στη χείριστη περίπτωση που θα εντοπίσει πυρκαγιά μπορεί να ειδοποιήσει σε πραγματικό χρόνο και με απόλυτη ακρίβεια τα κεντρικά της Πυροσβεστικής.
Με την παραγγελία λίγων τέτοιων αεροσκαφών είναι εφικτή η επιτήρηση όλων των δασικών εκτάσεων. Επίσης, τυχόν παραγγελία του ενισχύει τη βιομηχανία αφού πρόκειται για απολύτως ελληνικό προϊόν.
Θέληση να υπάρχει και παντού βρίσκονται λύσεις. Και ο "Πήγασος", όπως ο μηχανισμός ανίχνευσης πυρκαγιών του 17άχρονου μαθητή, αποτελεί μια φθηνή και αποτελεσματική λύση για την ταχεία και επιτυχή αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η πληροφορία είναι δύναμη!

http://pliatsikonews.blogspot.com/2009/05/blog-post_20.html