Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

Μεσογειακοί Αγώνες: Από το ζενίθ στο… ναδίρ.


Σε έναν μήνα ξεκινούν οι Μεσογειακοί Αγώνες. Η Πεσκάρα διοργανώνει από τις 26 Ιουνίου έως και τις 5 Ιουλίου 2009 τους αγώνες που ξεκίνησαν το 1951 στην Αλεξάνδρεια.
Το greek-olympics.blogspot.com θα καλύψει τους 16ους Μεσογειακούς Αγώνες, όμως μέχρι τότε θα σας δώσει μοναδικά στατιστικά και ιστορικά στοιχεία.
Η ιδέα των Μεσογειακών, μία συνάντησης με πολλά αθλήματα για τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, ανήκει στον Μοχάμεντ Ταχέρ Πασά, πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αιγύπτου και ακούστηκε πρώτη φορά το 1948. Για αυτό και η πρώτη διοργάνωση έγινε στην Αίγυπτο.
Οι παράγοντες της εποχής μιλούσαν από τότε για μία Ολυμπιακούς Αγώνες σε μικρότερη κλίμακα. Λογικό λοιπόν και η καθιέρωση της σημαίας που δεν είναι οι γνωστοί 5 κύκλοι της ΔΟΕ, αλλά 3, αφού μιλάμε για τρεις Ηπείρους (Ευρώπης, Ασία, Αφρική).
Όπως και οι Ολυμπιακοί έτσι και οι Μεσογειακοί διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια σε μονές χρονιές και πριν από τους Ολυμπιακούς. Δηλαδή είχαμε Μεσογειακούς το 1951 (Αλεξάνδρεια) και Ολυμπιακούς το 1952 (Ελσίνκι). Αυτή η σειρά συνεχίστηκε μέχρι και το 1991 (Αθήνα).
Έκτοτε η σειρά άλλαξε και υποβαθμίστηκα οι Μεσογειακοί. Το 1993 μετά-Ολυμπιακή χρονιά της Βαρκελώνης (1992) η γαλλική πόλη Ρουσιλιόν Λανγκεντόνκ αναλαμβάνει τους Μεσογειακούς, όμως πολλοί αθλητές που είχαν διακριθεί στην Ισπανία, προτίμησαν να ξεκουραστούν και να μην πάρουν μέρος.
Στην υποβάθμιση συνέβαλε και το γεγονός ότι σε όλα τα αθλήματα υπάρχουν αγώνες συνεχώς και υποχρεώσεις με αποτέλεσμα τα ομαδικά να στέλνουν «δεύτερες ομάδες» και μικρότερους ηλικιακά παίχτες και τα ατομικά να αθλητές που δεν μπορούν να προσκληθούν σε μίτινγκ.

http://greek-olympics.blogspot.com