Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σε παραίτηση οδηγήθηκε χθες, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Μάικλ Μάρτιν, ο οποίος κατέχει από το 1999 αυτό το αξίωμα, από το οποίο είναι και ο πρώτος που παραιτείται εδώ και 300 χρόνια. Πριν απ αυτόν ήταν ο Τζον Τρέβορ, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση, όταν έχασε την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου το 1695 λόγω αποδοχής δωροδοκίας.

Το Κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρόεδρο -που μπορεί να προέρχεται απ οποιοδήποτε απ τα μεγάλα κόμματα- με μυστική ψηφοφορία την 22α Ιουνίου.

Ο Μάρτιν την περασμένη Δευτέρα κι ύστερα απ τη θύελλα των επικρίσεων που δέχθηκε για τον ρόλο του στο σκάνδαλο των προκλητικών και αδικαιολόγητων βουλευτικών δαπανών, είχε απολογηθεί δημοσίως. Όμως 23 βουλευτές όλων των κομμάτων υπέγραψαν χθες το πρωί πρόταση μομφής σε βάρος του.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής στη Βρετανία

Έτσι, αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι παραιτείται στις 21 Ιουνίου και στη συνέχεια συναντήθηκε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να συζητήσει την επιβεβλημένη μεταρρύθμιση του καθεστώτος που διέπει την κάλυψη των βουλευτικών δαπανών.

Η παραίτηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων δίνει νέα τροπή στις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, προϊδεάζοντας και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών -κάτι που ζητούν επιμόνως οι αντιπολιτευόμενοι Τόρις. Σε μια τέτοια περίπτωση οι Εργατικοί του πρωθυπουργού Μπράουν βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική ταπεινωτικής ήττας.