Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Μια φορά και έναν καιρό ήταν η ...Παιδεία!!!

Παιδεία στην Ελλάδα...Υπάρχει; Σαν μια έννοια ναι...αλλά σαν υποδομή, οργάνωση , αποτελεσματικότητα; Διάβασα το χθεσινό άρθρο του Dr. Koul για το Πανεπιστήμιο της Κύπρου και φυσικά θαύμασα μέσα από τις φωτογραφίες του, την τέλεια κτιριακή τους υποδομή.

Αυτό που παρατήρησα πρώτα, ήταν ότι δεν υπάρχει πουθενά τοίχος με συνθήματα ή αφίσες!!! Πράγμα πολύ φυσιολογικό για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Έχουμε ξεχάσει τι χρώμα είναι ο τοίχος της σχολής μας! Θα μου πείτε "αυτό σε πείραξε;". Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Εδώ, είτε οι φοιτητές, είτε οι υπεύθυνοι για την συντήρηση των κτηρίων, δε σέβονται το ίδιο το κτήριο που τους στεγάζει. Και στο φινάλε, όλα αυτά τα κτήρια, τα εργαστήρια, τα μηχανήματα...τα πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι. Πως να σεβαστούν οι ίδιοι οι φοιτητές το κτήριο όταν οι υπεύθυνοι το αφήνουν στο έλεος του Θεού. Και φυσικά το αντίστροφο. Όταν το κτήριο συντηρείται κανονικά και μετά οι φοιτητές το καταστρέφουν.

Για να μη πούμε για τις αθλητικές εγκαταστάσεις!!! (Ποιές;;;;) Στη δικιά μου σχολή ...ένα γήπεδο ποδοσφαίρου είχαμε (με χώμα ) και αυτό ήταν γεμάτο με ραδίκια και λακκούβες Όσο για την εξωτερική διακόσμηση...ανύπαρκτη. Άντε που και που ένα δέντρο, λίγο ξεραμένο γρασίδι από δω και από κει...και σκουπίδια!

Βαρέθηκα να ακούω για αλλαγές στην Παιδεία από τον κάθε Υπουργό. "Να αλλάξουμε αυτό το σύστημα εισαγωγής, να καταργήσουμε μερικά μαθήματα από δω, να αυξήσουμε το μέσο όρο εισαγωγής από εκεί ...". Τι να τα κάνουμε όλα αυτά, όταν υπάρχουν ακόμα παιδιά που κάνουν μάθημα μέσα σε λυόμενα και υπό κατάρρευση σχολεία!!!!! Έλεος!

Μια φορά ξεκινήστε να κάνετε κάτι με τη σωστή σειρά! Ξεκινήστε πρώτα να χτίζετε σωστά και ασφαλή σχολεία με όλες τις αναγκαίες υποδομές και μετά μπορείτε να μιλάτε για σωστή παιδεία!

Δείτε το κυλικείο στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου...εγώ πάντως θα ντρεπόμουν να καθίσω στους καναπέδες!!!


Δείτε όλο το άρθρο του Dr.Koul εδώ.