Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ


Σε μια τελετή που έλαβε χώρα στη Βασόρα επισημοποιήθηκε η απεμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων της Μ. Βρετανίας στο Ιράκ.

Κατά την τελετή, η 20ή Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία υπέστειλε τη βρετανική σημαία, σε μια κίνηση που, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κεφαλαίου και το άνοιγμα ενός άλλου για τις ιρακινοβρετανικές σχέσεις.

Πριν την υποστολή της σημαίας έγινε τελετή απόδοσης τιμών στους 179 Βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τις εξαετείς πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή, στην οποία παρέστη ο υπουργός Άμυνας, Τζων Χάτον. Στο επίκεντρο της τελετής ήταν η παρουσίαση ενός μνημείου στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα 234 στρατιωτών: 179 Βρετανών και 55 ξένων οι οποίοι και σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν υπό βρετανική διοίκηση.(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

-Φυσικά ούτε κουβέντα για τους χιλιάδες αμάχους που έχασαν τη ζωή τους από βρετανούς στρατιώτες. Ούτε ένα μνημείο για αυτούς. Αυτή είναι η κληρονομιά που άφησαν πίσω τους. Επιτέλους όμως έστω και μετά από τόσα χρόνια φεύγουν.