Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ 1 ΔΙΣ ΧΡΟΝΙΑ!

Το «πακετάρισμα» όλο και περισσότερων ψηφιακών εικόνων, τραγουδιών, βίντεο και άλλων δεδομένων στα τσιπ πυριτίου, τις μνήμες USB και τα κινητά τηλέφωνα έχει μια αρνητική πλευρά: όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του περιεχομένου μιας μνήμης, τόσο ευκολότερα χαλάει.

Το «στρίμωγμα» 10 έως 100 Gigabits δεδομένων ανά τετραγωνικό εκατοστό στις σημερινές κάρτες μνήμες έχει μια αναμενόμενη διάρκεια ζωής μόνο δέκα έως 30 ετών. Για το λόγο αυτό, η βιομηχανία ηλεκτρονικών χρειάζεται οπωσδήποτε νέα υλικά που να επιτρέπουν ολοένα μεγαλύτερες πυκνότητες δεδομένων για τις μελλοντικές συσκευές με την ολοένα μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν μια σημαντική πρόοδο σε αυτό τον τομέα με την ανάπτυξη μιας νέας πειραματικής μνήμης υπολογιστών που μπορεί να αποθηκεύσει χιλιάδες φορές περισσότερα δεδομένα από τα συμβατικά τσιπ πυριτίου και –το κυριότερο- με προσδοκώμενη διάρκεια ζωής πάνω από 1 δισ. χρόνια!

Η ανακάλυψη, που πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό “Nano Letters” της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily, έγινε από ομάδα ερευνητών υπό τον Άλεκ Ζετλ.

Οι ερευνητές περιγράφουν την ανάπτυξη μιας πειραματικής μνήμης που αποτελείται από ένα νανοσωματίδιο σιδήρου (με μέγεθος 1/50.000 της ανθρώπινης τρίχας) που βρίσκεται μέσα σε ένα κοίλο νανοσωλήνα άνθρακα. Όταν διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα, το νανοσωματίδιο μπορεί να μετακινείται μπρος-πίσω με μεγάλη ακρίβεια, πράγμα που δημιουργεί ένα σύστημα μνήμης ικανής να προγραμματιστεί και η οποία, όπως ένα συμβατικό τσιπ πυριτίου, μπορεί να καταγράψει ψηφιακές πληροφορίες και να τις ξαναπαίξει, με την χρήση συμβατικού υλικού (hardware).

Στα εργαστηριακά τους πειράματα, οι ερευνητές έδειξαν ότι η μνήμη αυτή μπορεί να έχει αποθηκευτική δυνατότητα 1 terabyte ανά τετραγωνική ίντσα και θερμοκρασιακή σταθερότητα για πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρόνια. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)